Paszteciki szczecińskie to specjalność wujka Gienka. Nikt nie potrafi się im oprzeć
Jesteś miłośnikiem polskiej kuchni? Lubisz szczególnie przepisy regionalne, które zachwycają zarówno smakiem, jak i ciekawym nazewnictwem? Jeśli tak, koniecznie musisz skosztować pasztecików szczecińskich. Mają w sobie to "coś".
17.05.2024 16:04
W polskiej kuchni drzemie ogromny potencjał kulinarny, o czym z łatwością możesz się przekonać, zaglądając do naszej bazy z przepisami regionalnymi. Wśród takich perełek nie może zabraknąć również pasztecików szczecińskich, które zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. W mojej rodzinie mistrzem w robieniu tego przepisu jest wujek Gienek.
W chrupiących pasztecikach drożdżowych znajduje się farsz na bazie wieprzowiny, aromatycznych przypraw i domowej roboty bulionu. Smażone przysmaki są tak dobre i popularne, że zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie zachodniopomorskim". Stało się to dokładnie w 2010 roku. Jeśli więc do tej pory nie miałeś okazji ich skosztować, musisz to nadrobić jak najszybciej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Paszteciki szczecińskie w smażonej wersji staną się twoją ulubioną przekąską na ciepło
Składniki na 30 pasztecików:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 4 łyżki mąki.
Ciasto:
- 600 g mąki,
- 2 jajka,
- 60 g roztopionego masła.
Farsz:
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 duża cebula,
- 500 g mielonej wieprzowiny,
- 1 bułka pszenna,
- ¾ szkl. bulionu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania rozczynu. Aby go zrobić, łączę ze sobą świeże drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz 4 łyżki mąki. Następnie odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 2. W międzyczasie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni przygotowuję pierwszą część farszu do pasztecików. W tym celu łączę ze sobą: cebulę, ząbki czosnku oraz wieprzowinę w mielonej wersji.
Krok 3. Wracam do pracy nad ciastem drożdżowym. W misce robota kuchennego wyrabiam: gotowy rozczyn, mąkę, jajka oraz sól. Pod koniec wyrabiania ciasta, do miski wlewam też roztopione masło. Zwarte i jednolite ciasto odstawiam na koniec pod przykryciem na 1,5 godziny.
Krok 4. Gdy ciasto podwaja swoją objętość, podsmażone na patelni mięso mielę w maszynce. Następnie to samo robię z bułką, którą wcześniej moczę przez chwilę w domowym bulionie.
Dopiero wtedy dodaję również jajko, suszony majeranek, sól oraz pieprz. Po dokładnym wymieszaniu składników przekładam farsz do rękawa cukierniczego.
Krok 5. Gotowe ciasto dzielę na mniejsze kawałki, po czym każdy taki element rozwałkowuję na cienki placek i dzielę go na cztery paski.
Krok 6. Na każdym takim kawałku w centralnej części rozprowadzam farsz przez całą długość. Następnie sklejam ze sobą końcówki ciasta, aby całe nadzienie zostało szczelnie nim otulone — z każdej strony.
Krok 7. Po złożeniu delikatnie roluję każdy element, po czym dzielę go na mniejsze kawałki i dodatkowo zabezpieczam każdą końcówkę pasztecika.
Krok 8. Na koniec smażę paszteciki w rozgrzanym oleju przez ok. 4 minuty na każdej stronie. I to wszystko, smacznego!