PoradyJajko na miękko czy na twardo? Oto najzdrowszy sposób gotowania

Jajko na miękko czy na twardo? Oto najzdrowszy sposób gotowania

Jak gotować jajka? Na miękko czy na twardo?
Jak gotować jajka? Na miękko czy na twardo?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.05.2024 19:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajko na miękko jest zdrowszą alternatywą dla jajka na twardo? Może jednak jajko na twardo jest bardziej odżywcze? W rzeczywistości warto jeść i takie, i takie. Niemniej dobrze jest zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów.

Jajko na miękko czy na twardo? Tak naprawdę i jedno, i drugie jest istotnym składnikiem diety, więc z pewnością nie jest tak, że przyrządzonego w konkretny sposób należy unikać. Najważniejsze są preferencje: nie każdy jest w stanie przełknąć płynne żółtko, tak samo nie dla każdego jest żółtko kruche i suche. Jest jednak kilka aspektów, które można wziąć pod uwagę, przed wrzuceniem jajek do wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka na miękko czy na twardo? Które wybrać?

Jajka obfitują w różnorodne składniki odżywcze, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród nich znajdują się zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy omega-3, które są niezwykle korzystne dla naszego serca, pomagając w utrzymaniu jego zdrowia. Ale to nie koniec listy cennych składników zawartych w jajkach. Są one również źródłem witaminy D, witamin z grupy B, żelaza, fosforu i selenu.

Jak je przygotować? Smażyć, gotować? A jak gotować, to na miękko czy na twardo? Na ten temat wypowiedziała się dietetyczka Karolina Topolska w materiale portalu Onet.pl.

"Na pewno jaja gotowanie w wodzie czy gotowane na parze będą lepszym wyborem, aniżeli jaja poddawane smażeniu. Ostateczna decyzja będzie zależała głównie od preferencji smakowych oraz od ich konsystencji. Warto jednak pamiętać, by jajka na miękko nie gotować zbyt krótko w celu uniknięcia zakażenia drobnoustrojami na przykład bakterią Salmonella. Z drugiej strony dłuższe gotowanie jaj (powyżej 7-8 minut) wpływa na zmniejszanie procentowe zawartości składników odżywczych" - wyjaśniła dietetyczka.
Wybrać jajka na miękko czy na twardo?
Wybrać jajka na miękko czy na twardo?© Pixabay

Dlaczego warto jeść jajka na miękko?

Część składników odżywczych jest lepiej przyswajalna przez nasz organizm, gdy spożywamy jajka na miękko. Wynika z badań naukowych, które wykazały, że gotowanie jajek dłużej niż 7 minut pozbawia je około 50 proc. ich właściwości odżywczych.

W jajku na miękko lecytyna, która zapobiega przyswajaniu tzw. lekkiego cholesterolu, nie zostaje uszkodzona. Warto również zauważyć, że luteina - związek wspierający wzrok i obecny w jajkach - jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Stąd też największe jej pokłady znajdują się w surowych jajach (w jajkach na miękko te ilości są mniejsze). Dodatkowo badania wskazują, że regularne spożywanie jajek na miękko nie wpływa na wzrost ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia u zdrowych osób.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także