Ciasto powietrzne rośnie jak szalone. Po upieczeniu przypomina leciutki obłoczek
Przygotowanie dobrze wyrośniętego ciasta drożdżowego to nie lada wyzwania, często obarczone licznymi przykrościami i zawodami. Dlaczego nie wyszło? Co zrobić, żeby lepiej rosło? Być może odpowiedzi na te pytania można zastąpić pojęciem ciasta powietrznego. Zrób je i podziwiaj niezwykły efekt!
14.05.2024 | aktual.: 14.05.2024 10:44
Każdy początkujący cukiernik czy piekarz, próbujący swoich sił w domu, musi się uporać z opanowaniem tematu ciasta drożdżowego. Bądźmy uczciwi — bez tego po prostu ani rusz i naszą hobbystyczną działalność można od razu "zawieszać". To z kolei sprawia, że wiele osób rezygnuje w przedbiegach, bo ciasto drożdżowe ma to do siebie, że potrafi sprawić różne przykre niespodzianki. To dlatego wszystkim amatorom domowych wypieków polecamy zaznajomienie się z ciastem powietrznym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
No dobrze, czym w takim razie jest to tajemnicze ciasto powietrzne? Oczywiście nadal jest to mieszanka wyrastająca dzięki działaniu drożdży, ale tym razem te drobne organizmy mają po swojej stronie pewnego potężnego sprzymierzeńca. Chodzi o ocet. Wystarczy dodać jedną łyżkę do zaczynu, by zamiast zwykłego ciasta drożdżowego, uzyskać jego "powietrzną" - czyli doskonale mięciutką i puszystą niczym chmurka — wersję.
Przygotowane w ten sposób ciasto zachwyca, zwłaszcza po upieczeniu. Drożdżówki? Bułeczki? Zrób z tego, co chcesz, ale wiedz jedno: ciasto powietrzne sprawi, że twój wypiek będzie tak puszysty, jak jeszcze nigdy wcześniej. Powodzenia!
Przepis na ciasto drożdżowe
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 100 g cukru,
- 125 ml letniego mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka octu,
- 50 g rozpuszczonego masła.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop i ostudź.
- Drożdże rozkrusz do miski. Z przygotowanej porcji cukru weź jedną łyżkę i wsyp do drożdży. Dodaj także ciepłe mleko, zamieszaj, odstaw na 20 minut.
- W międzyczasie połącz pozostały cukier z mąką. Kiedy zaczyn jest już gotowy, wymieszaj go z tą mieszanką. Dorzuć jeszcze żółtka i ocet. Dokładnie wymieszaj, następnie dodaj masło. Wyrób ciasto dłońmi.
- Przygotowaną w ten sposób masę przełóż do miski i przykryj czystą szmatką. Po godzinie w ciepłym miejscu ciasto powietrzne będzie już gotowe.