Ciasto powietrzne rośnie jak szalone. Po upieczeniu przypomina leciutki obłoczek

Przygotowanie dobrze wyrośniętego ciasta drożdżowego to nie lada wyzwania, często obarczone licznymi przykrościami i zawodami. Dlaczego nie wyszło? Co zrobić, żeby lepiej rosło? Być może odpowiedzi na te pytania można zastąpić pojęciem ciasta powietrznego. Zrób je i podziwiaj niezwykły efekt!

Ciasto powietrzne zawiera jeden tajny składnikCiasto powietrzne zawiera jeden tajny składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Radianti Umasangaji

Każdy początkujący cukiernik czy piekarz, próbujący swoich sił w domu, musi się uporać z opanowaniem tematu ciasta drożdżowego. Bądźmy uczciwi — bez tego po prostu ani rusz i naszą hobbystyczną działalność można od razu "zawieszać". To z kolei sprawia, że wiele osób rezygnuje w przedbiegach, bo ciasto drożdżowe ma to do siebie, że potrafi sprawić różne przykre niespodzianki. To dlatego wszystkim amatorom domowych wypieków polecamy zaznajomienie się z ciastem powietrznym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia

No dobrze, czym w takim razie jest to tajemnicze ciasto powietrzne? Oczywiście nadal jest to mieszanka wyrastająca dzięki działaniu drożdży, ale tym razem te drobne organizmy mają po swojej stronie pewnego potężnego sprzymierzeńca. Chodzi o ocet. Wystarczy dodać jedną łyżkę do zaczynu, by zamiast zwykłego ciasta drożdżowego, uzyskać jego "powietrzną" - czyli doskonale mięciutką i puszystą niczym chmurka — wersję.

Przygotowane w ten sposób ciasto zachwyca, zwłaszcza po upieczeniu. Drożdżówki? Bułeczki? Zrób z tego, co chcesz, ale wiedz jedno: ciasto powietrzne sprawi, że twój wypiek będzie tak puszysty, jak jeszcze nigdy wcześniej. Powodzenia!

Przepis na ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 125 ml letniego mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka octu,
  • 50 g rozpuszczonego masła.
Ciasto powietrzne wyrasta bardzo duże
Ciasto powietrzne wyrasta bardzo duże © Canva | jackmac34

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop i ostudź.
  2. Drożdże rozkrusz do miski. Z przygotowanej porcji cukru weź jedną łyżkę i wsyp do drożdży. Dodaj także ciepłe mleko, zamieszaj, odstaw na 20 minut.
  3. W międzyczasie połącz pozostały cukier z mąką. Kiedy zaczyn jest już gotowy, wymieszaj go z tą mieszanką. Dorzuć jeszcze żółtka i ocet. Dokładnie wymieszaj, następnie dodaj masło. Wyrób ciasto dłońmi.
  4. Przygotowaną w ten sposób masę przełóż do miski i przykryj czystą szmatką. Po godzinie w ciepłym miejscu ciasto powietrzne będzie już gotowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯