Bułeczki drożdżowe na 4 sposoby

Dziś pokażemy Ci jak przygotować domowe bułeczki drożdżowe na 4 ciekawe sposoby. Nie tylko świetnie smakują, ale i genialnie się prezentują 😍

Obrazek
Pyszności

Nasze bułeczki drożdżowe upiekliśmy w OVI SMART marki Philips.

Składniki:

Masło czosnkowe

  1. 1/2 łyżeczki sól
  2. 1/2 szkl. masło roztopione
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana

Ciasto na bułeczki

  1. 600 g mąka pszenna
  2. 10 g suszone drożdże
  3. 500 ml mleko ciepłe
  4. 1 łyżka cukier
  5. 40 g masło
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 2 szt. jajka

Dodatki

  1. ser parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce połącz ze sobą mąkę i suszone drożdże.

Obrazek

2. Następnie dodaj: ciepłe mleko, masło, cukier i sól. Zagnieć na ciasto i na samym końcu dodaj dwa jajka.

Obrazek
Ciasto drożdżowe przygotowanie - Pyszności

3. Teraz podziel ciasto drożdżowe na 4 części. Z pierwszej części stwórz 6 elementów i połącz je u góry. Podziel je na dwie części, po czym zacznij zwijać do środka najdalsze elementy, uzyskując idealną plecionkę.

Obrazek

4. Z drugiej części ciasta stwórz małe supełki.

Obrazek

5. Czas na plecionkę. Z 4 elementów stwórz przeplatany kwadrat, po czym zwiń naprzemian wystające końcówki. Części, które będą wystawać po złożeniu ciasta, schowaj pod spód.

Obrazek

6. I na koniec z 3 elementów stwórz prosty warkocz. Przygotowane bułeczki wstaw do Ovi do wyrośnięcia (temp. 40 stopni Celsjusza, 10 minut).

Obrazek

7. W międzyczasie przygotuj masło czosnkowe. W tym celu połącz: roztopione masło, czosnek, natkę pietruszki i sól.

Obrazek

8. Rozprowadź masło czosnkowe na wyrośniętych bułeczkach. Nie zapomnij również o parmezanie. Piecz je w Ovi przez 15 minut, temp. 160 stopni Celsjusza.

Obrazek

9. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀