Kulinarna Stolica PolskiZ wakacji nad polskim morzem wróciłam z genialnym przepisem. Mleko gdańskie to idealny deser pod każdym względem

Z wakacji nad polskim morzem wróciłam z genialnym przepisem. Mleko gdańskie to idealny deser pod każdym względem

Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze fajnie się prezentuje
Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze fajnie się prezentuje
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
09.05.2024 10:57

Za oknem zrobiła się piękna pogoda, jest to więc genialny czas na pyszny deser na zimno. I tak się składa, że mam coś, co na pewno ci się spodoba. Lekki jak chmurka pucharek szczęścia z migdałowym akcentem ma w sobie to "coś".

Choć do wakacji zostało jeszcze sporo czasu, ostatnio przypomniałam sobie o genialnym deserze, który jadłam na urlopie, będąc w Gdańsku. Już po jednej łyżeczce byłam w nim wręcz zakochana i coś mi mówi, że z tobą będzie podobnie. I to z kilku względów. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleko gdańskie, bo to o nim mowa, to pyszny deser serwowany na zimno w postaci delikatnej puszystej pianki z migdałową nutką. Jest tak dobry, że w 2008 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim". Jak sam więc widzisz, takiego rarytasu nie możesz przegapić. A kiedy dodam, że jego przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie, zaś lista składników to tak naprawdę 3 pozycje, mamy prawdziwy strzał w 10!

Genialny deser mleko gdańskie stanie się hitem w każdym domu

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 30 g cukru migdałowego,
  • płatki migdałów do posypania,
  • opcjonalnie do dekoracji świeże listki mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pysznym deserem rozpoczynam od ubicia na sztywną pianę dobrze schłodzonej śmietanki 30 proc. Do tego zadania przyda się robot kuchenny.

Najpierw ubijam samą śmietankę
Najpierw ubijam samą śmietankę© Licencjodawca | Pyszności

W przepisie można użyć również śmietanki 36 proc.

Krok 2. Kiedy zawartość miski zaczyna gęstnięć, wsypuję do środka powoli cukier migdałowy. I tak naprawdę baza przyszłego deseru jest już gotowa. 

Po chwili dodaję cukier migdałowy
Po chwili dodaję cukier migdałowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotową mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego, po czym zaczynam wypełniać nią deserowe pucharki

Czas przełożyć mieszankę do pucharków
Czas przełożyć mieszankę do pucharków© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na każdym pucharku robię na koniec dekoracyjne kleksy przy pomocy śmietankowej mieszanki. To oczywiście nie koniec, bo wszystkie desery posypuję dodatkowo płatkami migdałów

Ostatni element deseru to płatki migdałów
Ostatni element deseru to płatki migdałów© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Idealnym uzupełnieniem, a zarazem ciekawą dekoracją, będzie tu również świeża mięta. Wystarczy dodać do każdego pucharku po jednym listku i to wszystko. Smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także