Weź dwa składniki i zmiksuj na gładką masę. Tak w 2 minuty zrobisz pyszny deser

Tak szybkiego deseru prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. Przygotowanie go zajmie ci dosłownie krótką chwilę, a smakołyk z całą pewnością spełni oczekiwania twojego podniebienia. Prosty, pyszny, łatwy, tani i zaskakująco pożywny — takie epitety wprost należą się temu przepisowi!

Szybki deser z bananów i mascarpone. Pycha!Szybki deser z bananów i mascarpone. Pycha!
Źródło zdjęć: © Canva | Olha Tsiplyar

Jeśli po intensywnych przygotowaniach wielkanocnych czujesz to samo, co my, to aktualnie znajdujesz się mniej więcej na etapie: nie mogę już patrzeć na kolejny przepis na ciasto. To sama prawda. Na szczęście chwilowo możemy odpuścić sobie receptury na mazurki, babki wielkanocne i serniki (no dobrze, przyznaj, że tego ostatniego nigdy za wiele). Czy to jednak oznacza, że mamy zupełnie zrezygnować ze słodkości? Wolne żarty!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Dzisiaj pokażemy ci szybki deser, który jest tak prosty w przygotowaniu, że będziemy musieli zmienić nasz standardowy układ przepisów: rozpisywanie tego w punktach nie ma bowiem najmniejszego sensu. Składniki? Są tylko dwa: mascarpone i banany. Sposób przygotowania? Całość przyrządzisz w czasie kilku reklam telewizyjnych!

Szybki deser z bananów i mascarpone

Kiedy cała receptura przepisu znajduje się w jego tytule, to jest to znak, że mamy do czynienia z naprawdę prostym kulinarnym zabiegiem. Tak jest właśnie w tym przypadku. A jak to zastosować w praktyce? Już wszystko tłumaczymy. Poczekaj na początek reklam w przerwie ulubionego programu i... czas — start!

Szybki deser z mascarpone? Ten składnik to klucz do pysznej przekąski!
Szybki deser z mascarpone? Ten składnik to klucz do pysznej przekąski! © Canva | Lilechka75

Na początek obierz dwa banany ze skórki. Najlepiej użyć tych mocno dojrzałych, chociaż nie jest to niezbędny wymóg. Umieść je w misie blendera. Dodaj około 100 gramów mascarpone i całość zmiksuj. Uwaga, uwaga (prosimy o werble)... gotowe! To wszystko, tylko tyle. Taki deser możesz schłodzić w lodówce lub jeść od razu. Rzecz jasna możesz też postawić na jego urozmaicenie: doskonale smakuje z owocami leśnymi, kruchymi ciastkami lub oczywiście czekoladą. Ich wybór pozostawiamy już tobie, bo najważniejsza w przypadku tego deseru jest wspomniana baza. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób