Na każdą imprezę rodzinną robię śląską kopę. Wszyscy goście są nią zachwyceni

Szukasz pomysłu na efektowny i smaczny deser, który zachwyci twoich gości? Postaw na przysmak wprost ze śląskiej kuchni, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwy sztos!

Od takich słodkości wręcz nie sposób oderwać wzrokuOd takich słodkości wręcz nie sposób oderwać wzroku
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Pomysłów na fenomenalne desery nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej, jeśli wywodzą się z przepysznej kuchni regionalnej. I tak właśnie będzie i tym razem. Już za moment dowiesz się, jak w zaciszu własnego domu przygotować cudowne ciasto jak z najlepszej cukierni. Co więcej, nosi ono też bardzo ciekawą nazwę, która od razu zapada w pamięci. 

O jaki wypiek chodzi tym razem? Otóż jest to wspaniała śląska kopa, od której wręcz nie sposób oderwać wzroku, bo tak świetnie się prezentuje. Poza tym w tym domowym wypieku nie brakuje ciekawej kombinacji smakowej, na którą składają się m.in. akcenty ananasowekokosowe. Co więcej, w przepisie znajduje się też pyszny krem w dwóch odsłonach: maślanym i śmietankowym. Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto dodać, że choć przepisy na śląską kopę mogą lekko różnić się pomiędzy sobą, to najbardziej znana na tym polu jest kopa ornontowicka, która w 2012 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim". 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śląska kopa to regionalne ciasto. Wygląda zjawiskowo i fenomenalnie smakuje

Deserowi w takim wydaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Śląska kopa po prostu ma w sobie to "coś"

Składniki:

Placki kokosowe: 
  • 6 białek,
  • 12 łyżek cukru,
  • 350 g wiórków kokosowych. 

Nadzienie: 

  • 1/2 puszki ananasa,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g płatków migdałów,
  • 1/2 puszki brzoskwiń. 

Krem maślany: 

  • 200 g masła,
  • 180 g cukru pudru. 

Krem śmietankowy: 

  • 500 ml śmietanki 30% 

Dekoracja: 

  • ananas,
  • płatki migdałów.  

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pysznym deserem rozpoczynam od przygotowania placków kokosowych. W tym celu najpierw ubijam białka na sztywną pianę. Jako kolejne składniki do miski dodaję drobny cukier oraz wiórki kokosowe

Najpierw przygotowuję mieszankę na blaty kokosowe
Najpierw przygotowuję mieszankę na blaty kokosowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Z powstałej mieszanki formuję dwa okrągłe blaty — jeden większy, drugi mniejszy. Na koniec wkładam je do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 175 stopni Celsjusza

Blaty kokosowe zaraz trafią do piekarnika
Blaty kokosowe zaraz trafią do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję maślany krem. Aby go zrobić, ucieram ze sobą masłocukier puder

Kiedy placki się pieką, robię pierwszy krem
Kiedy placki się pieką, robię pierwszy krem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na upieczonym i ostudzonym blacie kokosowym rozprowadzam przygotowany przed chwilą krem maślany. Następnie dodaję kawałki brzoskwińananasa. Nie zapominam również o rodzynkachmigdałach w płatkach

Czas na dodatki
Czas na dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Powstałą w ten sposób konstrukcję przykrywam mniejszym blatem kokosowym. 

Krok 5. Następnie w osobnej misce ubijam dobrze schłodzoną śmietankę, po czym rozprowadzam ją zarówno na wierzchu, jak i bokach domowego deseru. Na koniec całość dekoruję przy pomocy płatków migdałówkawałków ananasa

Kopuła już prawie gotowa
Kopuła już prawie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Deser w takim wydaniu wkładam na całą noc do lodówki do schłodzenia. Kolejnego dnia dzielę go na mniejsze kawałki i serwuję bliskim. I to wszystko, smacznego!

Dzieło sztuki w jadalnym wydaniu
Dzieło sztuki w jadalnym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej