Na każdą imprezę rodzinną robię śląską kopę. Wszyscy goście są nią zachwyceni
Szukasz pomysłu na efektowny i smaczny deser, który zachwyci twoich gości? Postaw na przysmak wprost ze śląskiej kuchni, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwy sztos!
25.03.2024 | aktual.: 16.04.2024 16:58
Pomysłów na fenomenalne desery nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej, jeśli wywodzą się z przepysznej kuchni regionalnej. I tak właśnie będzie i tym razem. Już za moment dowiesz się, jak w zaciszu własnego domu przygotować cudowne ciasto jak z najlepszej cukierni. Co więcej, nosi ono też bardzo ciekawą nazwę, która od razu zapada w pamięci.
O jaki wypiek chodzi tym razem? Otóż jest to wspaniała śląska kopa, od której wręcz nie sposób oderwać wzroku, bo tak świetnie się prezentuje. Poza tym w tym domowym wypieku nie brakuje ciekawej kombinacji smakowej, na którą składają się m.in. akcenty ananasowe i kokosowe. Co więcej, w przepisie znajduje się też pyszny krem w dwóch odsłonach: maślanym i śmietankowym. Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto dodać, że choć przepisy na śląską kopę mogą lekko różnić się pomiędzy sobą, to najbardziej znana na tym polu jest kopa ornontowicka, która w 2012 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim".
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deserowi w takim wydaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Śląska kopa po prostu ma w sobie to "coś"
Składniki:
- 6 białek,
- 12 łyżek cukru,
- 350 g wiórków kokosowych.
Nadzienie:
- 1/2 puszki ananasa,
- 50 g rodzynek,
- 50 g płatków migdałów,
- 1/2 puszki brzoskwiń.
Krem maślany:
- 200 g masła,
- 180 g cukru pudru.
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki 30%
Dekoracja:
- ananas,
- płatki migdałów.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad pysznym deserem rozpoczynam od przygotowania placków kokosowych. W tym celu najpierw ubijam białka na sztywną pianę. Jako kolejne składniki do miski dodaję drobny cukier oraz wiórki kokosowe.
Krok 2. Z powstałej mieszanki formuję dwa okrągłe blaty — jeden większy, drugi mniejszy. Na koniec wkładam je do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję maślany krem. Aby go zrobić, ucieram ze sobą masło i cukier puder.
Krok 4. Na upieczonym i ostudzonym blacie kokosowym rozprowadzam przygotowany przed chwilą krem maślany. Następnie dodaję kawałki brzoskwiń i ananasa. Nie zapominam również o rodzynkach i migdałach w płatkach.
Powstałą w ten sposób konstrukcję przykrywam mniejszym blatem kokosowym.
Krok 5. Następnie w osobnej misce ubijam dobrze schłodzoną śmietankę, po czym rozprowadzam ją zarówno na wierzchu, jak i bokach domowego deseru. Na koniec całość dekoruję przy pomocy płatków migdałów i kawałków ananasa.
Krok 6. Deser w takim wydaniu wkładam na całą noc do lodówki do schłodzenia. Kolejnego dnia dzielę go na mniejsze kawałki i serwuję bliskim. I to wszystko, smacznego!