Dodaj do ciasta składnik, który kupisz za grosze. Racuchy wyjdą puszyste jak nigdy wcześniej

Co zrobić, żeby racuchy zachwycały pulchnością? Dzięki temu składnikowi wyrosną aż do nieba. Pokochasz ten banalny przepis na popularne placuszki.

RacuchyRacuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli jestem fanem racuchów, z pewnością słyszałeś o patentach na nadanie im objętości. Znanym i oczywistym składnikiem ukochanych racuszków, sprawiającym, że wzrastają do nieba, są drożdże. Te jednak wymagają czasu i cierpliwości. Jeśli nie chcesz czekać, aż drożdże zaczną pracować, a ciasto wyrośnie, wykorzystaj prosty patent na nadanie racuszkom objętości. Wystarczy, że sięgniesz po kefir.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto neapolitańskie z serduszkami. Idealny przepis na walentynkowy deser

Jak zrobić pulchne racuchy?

Kefir w rzeczywistości jednocześnie i spulchnia, i nawilża wypieki czy placuszki z patelni. W piekarnictwie traktowany jest jako czynnik zakwaszający pieczywo, a także ułatwiający jego wzrastanie. Ponadto dodając do ciasta na racuchy kefiru, możesz też użyć sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia, gdyż kefir, jako kwaśny składnik, sprawi, że zadziała ona spulchniająco.

Ciasto na racuchy z kefirem możesz wzbogacić dodatkiem ulubionego owocu. Najlepiej sprawdzają się banany, brzoskwinie oraz jabłka czy gruszki, a nawet ananas. Placki z kefiru możesz też podać z bitą śmietaną i sezonowymi owocami np. truskawkami, malinami i borówkami amerykańskimi. Dobrze smakują oprószone cukrem pudrem i cynamonem, podane z ulubionym dżemem.

Racuchy
Racuchy © Pixabay

Racuchy na kefirze. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 400 g kefiru,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • 120 g cukru,
  • cukier puder i dżem do podania (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Jajka wybij do miski, utrzyj je z cukrem, dodaj kefir i zamieszaj całość.
  2. Do gotowej masy przesiej mąkę z sodą oczyszczoną (stopniowo) i wymieszaj całość, by nie było grudek.
  3. Ciasto w misce przykryj i odstaw na około 25 minut.
  4. Po tym czasie na patelni rozgrzej tłuszcz. Placuszki smaż, wykładając masę łyżką na patelnię.
  5. Racuchy smaż na złoty kolor z obu stron na średniej mocy palnika.
  6. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posyp cukrem pudrem i podawaj z dżemem.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans