Dodaj do ciasta składnik, który kupisz za grosze. Racuchy wyjdą puszyste jak nigdy wcześniej

Co zrobić, żeby racuchy zachwycały pulchnością? Dzięki temu składnikowi wyrosną aż do nieba. Pokochasz ten banalny przepis na popularne placuszki.

RacuchyRacuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli jestem fanem racuchów, z pewnością słyszałeś o patentach na nadanie im objętości. Znanym i oczywistym składnikiem ukochanych racuszków, sprawiającym, że wzrastają do nieba, są drożdże. Te jednak wymagają czasu i cierpliwości. Jeśli nie chcesz czekać, aż drożdże zaczną pracować, a ciasto wyrośnie, wykorzystaj prosty patent na nadanie racuszkom objętości. Wystarczy, że sięgniesz po kefir.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto neapolitańskie z serduszkami. Idealny przepis na walentynkowy deser

Jak zrobić pulchne racuchy?

Kefir w rzeczywistości jednocześnie i spulchnia, i nawilża wypieki czy placuszki z patelni. W piekarnictwie traktowany jest jako czynnik zakwaszający pieczywo, a także ułatwiający jego wzrastanie. Ponadto dodając do ciasta na racuchy kefiru, możesz też użyć sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia, gdyż kefir, jako kwaśny składnik, sprawi, że zadziała ona spulchniająco.

Ciasto na racuchy z kefirem możesz wzbogacić dodatkiem ulubionego owocu. Najlepiej sprawdzają się banany, brzoskwinie oraz jabłka czy gruszki, a nawet ananas. Placki z kefiru możesz też podać z bitą śmietaną i sezonowymi owocami np. truskawkami, malinami i borówkami amerykańskimi. Dobrze smakują oprószone cukrem pudrem i cynamonem, podane z ulubionym dżemem.

Racuchy
Racuchy © Pixabay

Racuchy na kefirze. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 400 g kefiru,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • 120 g cukru,
  • cukier puder i dżem do podania (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Jajka wybij do miski, utrzyj je z cukrem, dodaj kefir i zamieszaj całość.
  2. Do gotowej masy przesiej mąkę z sodą oczyszczoną (stopniowo) i wymieszaj całość, by nie było grudek.
  3. Ciasto w misce przykryj i odstaw na około 25 minut.
  4. Po tym czasie na patelni rozgrzej tłuszcz. Placuszki smaż, wykładając masę łyżką na patelnię.
  5. Racuchy smaż na złoty kolor z obu stron na średniej mocy palnika.
  6. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posyp cukrem pudrem i podawaj z dżemem.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy