Dodaj do ciasta składnik, który kupisz za grosze. Racuchy wyjdą puszyste jak nigdy wcześniej

Co zrobić, żeby racuchy zachwycały pulchnością? Dzięki temu składnikowi wyrosną aż do nieba. Pokochasz ten banalny przepis na popularne placuszki.

RacuchyRacuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli jestem fanem racuchów, z pewnością słyszałeś o patentach na nadanie im objętości. Znanym i oczywistym składnikiem ukochanych racuszków, sprawiającym, że wzrastają do nieba, są drożdże. Te jednak wymagają czasu i cierpliwości. Jeśli nie chcesz czekać, aż drożdże zaczną pracować, a ciasto wyrośnie, wykorzystaj prosty patent na nadanie racuszkom objętości. Wystarczy, że sięgniesz po kefir.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto neapolitańskie z serduszkami. Idealny przepis na walentynkowy deser

Jak zrobić pulchne racuchy?

Kefir w rzeczywistości jednocześnie i spulchnia, i nawilża wypieki czy placuszki z patelni. W piekarnictwie traktowany jest jako czynnik zakwaszający pieczywo, a także ułatwiający jego wzrastanie. Ponadto dodając do ciasta na racuchy kefiru, możesz też użyć sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia, gdyż kefir, jako kwaśny składnik, sprawi, że zadziała ona spulchniająco.

Ciasto na racuchy z kefirem możesz wzbogacić dodatkiem ulubionego owocu. Najlepiej sprawdzają się banany, brzoskwinie oraz jabłka czy gruszki, a nawet ananas. Placki z kefiru możesz też podać z bitą śmietaną i sezonowymi owocami np. truskawkami, malinami i borówkami amerykańskimi. Dobrze smakują oprószone cukrem pudrem i cynamonem, podane z ulubionym dżemem.

Racuchy
Racuchy © Pixabay

Racuchy na kefirze. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 400 g kefiru,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • 120 g cukru,
  • cukier puder i dżem do podania (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Jajka wybij do miski, utrzyj je z cukrem, dodaj kefir i zamieszaj całość.
  2. Do gotowej masy przesiej mąkę z sodą oczyszczoną (stopniowo) i wymieszaj całość, by nie było grudek.
  3. Ciasto w misce przykryj i odstaw na około 25 minut.
  4. Po tym czasie na patelni rozgrzej tłuszcz. Placuszki smaż, wykładając masę łyżką na patelnię.
  5. Racuchy smaż na złoty kolor z obu stron na średniej mocy palnika.
  6. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posyp cukrem pudrem i podawaj z dżemem.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯