Dodaj do ciasta składnik, który kupisz za grosze. Racuchy wyjdą puszyste jak nigdy wcześniej

Co zrobić, żeby racuchy zachwycały pulchnością? Dzięki temu składnikowi wyrosną aż do nieba. Pokochasz ten banalny przepis na popularne placuszki.

RacuchyRacuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli jestem fanem racuchów, z pewnością słyszałeś o patentach na nadanie im objętości. Znanym i oczywistym składnikiem ukochanych racuszków, sprawiającym, że wzrastają do nieba, są drożdże. Te jednak wymagają czasu i cierpliwości. Jeśli nie chcesz czekać, aż drożdże zaczną pracować, a ciasto wyrośnie, wykorzystaj prosty patent na nadanie racuszkom objętości. Wystarczy, że sięgniesz po kefir.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto neapolitańskie z serduszkami. Idealny przepis na walentynkowy deser

Jak zrobić pulchne racuchy?

Kefir w rzeczywistości jednocześnie i spulchnia, i nawilża wypieki czy placuszki z patelni. W piekarnictwie traktowany jest jako czynnik zakwaszający pieczywo, a także ułatwiający jego wzrastanie. Ponadto dodając do ciasta na racuchy kefiru, możesz też użyć sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia, gdyż kefir, jako kwaśny składnik, sprawi, że zadziała ona spulchniająco.

Ciasto na racuchy z kefirem możesz wzbogacić dodatkiem ulubionego owocu. Najlepiej sprawdzają się banany, brzoskwinie oraz jabłka czy gruszki, a nawet ananas. Placki z kefiru możesz też podać z bitą śmietaną i sezonowymi owocami np. truskawkami, malinami i borówkami amerykańskimi. Dobrze smakują oprószone cukrem pudrem i cynamonem, podane z ulubionym dżemem.

Racuchy
Racuchy © Pixabay

Racuchy na kefirze. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 400 g kefiru,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • 120 g cukru,
  • cukier puder i dżem do podania (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Jajka wybij do miski, utrzyj je z cukrem, dodaj kefir i zamieszaj całość.
  2. Do gotowej masy przesiej mąkę z sodą oczyszczoną (stopniowo) i wymieszaj całość, by nie było grudek.
  3. Ciasto w misce przykryj i odstaw na około 25 minut.
  4. Po tym czasie na patelni rozgrzej tłuszcz. Placuszki smaż, wykładając masę łyżką na patelnię.
  5. Racuchy smaż na złoty kolor z obu stron na średniej mocy palnika.
  6. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posyp cukrem pudrem i podawaj z dżemem.
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki