Góra puszystych racuchów w pół godziny. Zamiast jabłek dodaję inny owoc i wychodzą jeszcze lepsze

Te tradycyjne racuchy z egzotycznym akcentem możesz podać zarówno na deser, jak i nieco skromniejszy obiad. Posmakują i tym młodszym, i starszym. Zobacz przepis.

Puszyste racuchy Puszyste racuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli w twojej kuchni wieje nudą, koniecznie zapisz sobie ten przepis. Szybkie, puszyste i z ciekawym dodatkiem racuchy będą jak ten "powiew świeżości". Zamiast jabłek do ciasta na racuchy dodaj odrobinę ananasa. Ja uwielbiam tę kompozycję i kiedy tylko mam ochotę na racuszki, szukam w sklepie ananasa. Ten z puszki też się nada. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki a'la Kinder Bueno. Rozkosz dla oczu i podniebienia

Co do racuchów zamiast jabłek?

Jabłka to fantastyczny wybór, jeśli chodzi o dodatek do racuchów. Nadają placuszkom "soczystości", a ich smak wraz z często towarzyszącym im cynamonem powala na kolana. Jednak nie tylko jabłka sprawdzą się jako dodatek do racuszków. Warto spróbować też takich połączeń jak gruszka+imbir czy śliwka+kardamon.

Ciekawym dodatkiem racuszków może być też ananas. Bez problemu dostaniesz go w sklepie, a jeśli nie znajdziesz świeżego, ten w puszce również się nada. Polecam, by nie dodawać kawałków ananasa bezpośrednio do ciasta, a dopiero wyłożyć je na placuszek podczas smażenia.

Racuchy z ananasem. Przepis

Składniki:

ZACZYN

  • 50 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 100 ml ciepłego mleka.

CIASTO

  • 750 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła (roztopionego),
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 300 g ananasa,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn: drożdże umieść w niewielkim pojemniku, dodaj cukier i wymieszaj całość. Następnie dodaj ciepłe mleko i mąkę. Wymieszaj raz jeszcze tak, by nie było grudek, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy, jajka, podgrzane mleko i roztopione masło.
  3. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn. Zamieszaj całość tak, by powstało gęste i jednolite ciasto. Gotowe przykryj i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
  4. Ananasa pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanym tłuszczy smaż placuszki i układaj na każdym kawałki ananasa. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowymi i oprósz cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil