Góra puszystych racuchów w pół godziny. Zamiast jabłek dodaję inny owoc i wychodzą jeszcze lepsze
Te tradycyjne racuchy z egzotycznym akcentem możesz podać zarówno na deser, jak i nieco skromniejszy obiad. Posmakują i tym młodszym, i starszym. Zobacz przepis.
08.02.2024 16:26
Jeśli w twojej kuchni wieje nudą, koniecznie zapisz sobie ten przepis. Szybkie, puszyste i z ciekawym dodatkiem racuchy będą jak ten "powiew świeżości". Zamiast jabłek do ciasta na racuchy dodaj odrobinę ananasa. Ja uwielbiam tę kompozycję i kiedy tylko mam ochotę na racuszki, szukam w sklepie ananasa. Ten z puszki też się nada.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co do racuchów zamiast jabłek?
Jabłka to fantastyczny wybór, jeśli chodzi o dodatek do racuchów. Nadają placuszkom "soczystości", a ich smak wraz z często towarzyszącym im cynamonem powala na kolana. Jednak nie tylko jabłka sprawdzą się jako dodatek do racuszków. Warto spróbować też takich połączeń jak gruszka+imbir czy śliwka+kardamon.
Ciekawym dodatkiem racuszków może być też ananas. Bez problemu dostaniesz go w sklepie, a jeśli nie znajdziesz świeżego, ten w puszce również się nada. Polecam, by nie dodawać kawałków ananasa bezpośrednio do ciasta, a dopiero wyłożyć je na placuszek podczas smażenia.
Zobacz także
Racuchy z ananasem. Przepis
Składniki:
ZACZYN
- 50 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru,
- łyżka mąki pszennej,
- 100 ml ciepłego mleka.
CIASTO
- 750 g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- łyżka masła (roztopionego),
- 250 ml ciepłego mleka,
- 300 g ananasa,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Przygotuj zaczyn: drożdże umieść w niewielkim pojemniku, dodaj cukier i wymieszaj całość. Następnie dodaj ciepłe mleko i mąkę. Wymieszaj raz jeszcze tak, by nie było grudek, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy, jajka, podgrzane mleko i roztopione masło.
- Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn. Zamieszaj całość tak, by powstało gęste i jednolite ciasto. Gotowe przykryj i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
- Ananasa pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanym tłuszczy smaż placuszki i układaj na każdym kawałki ananasa. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowymi i oprósz cukrem pudrem.