Góra puszystych racuchów w pół godziny. Zamiast jabłek dodaję inny owoc i wychodzą jeszcze lepsze

Te tradycyjne racuchy z egzotycznym akcentem możesz podać zarówno na deser, jak i nieco skromniejszy obiad. Posmakują i tym młodszym, i starszym. Zobacz przepis.

Puszyste racuchy Puszyste racuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli w twojej kuchni wieje nudą, koniecznie zapisz sobie ten przepis. Szybkie, puszyste i z ciekawym dodatkiem racuchy będą jak ten "powiew świeżości". Zamiast jabłek do ciasta na racuchy dodaj odrobinę ananasa. Ja uwielbiam tę kompozycję i kiedy tylko mam ochotę na racuszki, szukam w sklepie ananasa. Ten z puszki też się nada. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki a'la Kinder Bueno. Rozkosz dla oczu i podniebienia

Co do racuchów zamiast jabłek?

Jabłka to fantastyczny wybór, jeśli chodzi o dodatek do racuchów. Nadają placuszkom "soczystości", a ich smak wraz z często towarzyszącym im cynamonem powala na kolana. Jednak nie tylko jabłka sprawdzą się jako dodatek do racuszków. Warto spróbować też takich połączeń jak gruszka+imbir czy śliwka+kardamon.

Ciekawym dodatkiem racuszków może być też ananas. Bez problemu dostaniesz go w sklepie, a jeśli nie znajdziesz świeżego, ten w puszce również się nada. Polecam, by nie dodawać kawałków ananasa bezpośrednio do ciasta, a dopiero wyłożyć je na placuszek podczas smażenia.

Racuchy z ananasem. Przepis

Składniki:

ZACZYN

  • 50 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 100 ml ciepłego mleka.

CIASTO

  • 750 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła (roztopionego),
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 300 g ananasa,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn: drożdże umieść w niewielkim pojemniku, dodaj cukier i wymieszaj całość. Następnie dodaj ciepłe mleko i mąkę. Wymieszaj raz jeszcze tak, by nie było grudek, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy, jajka, podgrzane mleko i roztopione masło.
  3. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn. Zamieszaj całość tak, by powstało gęste i jednolite ciasto. Gotowe przykryj i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
  4. Ananasa pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanym tłuszczy smaż placuszki i układaj na każdym kawałki ananasa. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowymi i oprósz cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość