PrzepisRacuchyMieszam szklankę maślanki z mąką i w kwadrans mam górę pulchnych racuchów. Rodzina zachwycona

Mieszam szklankę maślanki z mąką i w kwadrans mam górę pulchnych racuchów. Rodzina zachwycona

Przepis na racuchy na maślance.
Przepis na racuchy na maślance.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
27.01.2024 09:08, aktualizacja: 27.01.2024 09:29

Miękkie, puszyste, wypełnione słodkimi jabłkami. Talerz gorących racuchów to wspomnienie dzieciństwa. Chcesz je odtworzyć? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Czy jest coś lepszego niż talerz ciepłych racuchów? Można jeść je na śniadanie, obiad i kolację. Przez cały rok, niezależnie do pogody. To jedno z tych dań, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. Można przygotować je na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej przyrządzamy te drożdżowe. Wychodzą miękkie i puszyste. Przedstawiamy przepis na wyjątkowe racuchy na maślance, które smakują niczym sernik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na jogurcie, twarogu czy bananach?

Placuszki to puszyste naleśniki, które przygotowuje się w kilka chwil. Można przyrządzić je na dziesiątki różnych sposobów i z każdego przepisu wychodzą nieco inaczej. Zacznijmy od placków jogurtowych. Jogurt wystarczy wymieszać z jajkiem i odrobiną mąki. Po usmażeniu placki są niezwykle miękkie, a przy tym bardzo sycące.

Mieszkańcy Krakowa lubują się w małdrzykach. To ciężkie placki twarogowe, które w smaku przypominają sernik. Twaróg należy utrzeć z żółtkami. Białka ubija się na sztywną masę. Wszystkie składniki łączy się ze sobą, a na końcu dodaje się niewielkiej ilości mąki, która łączy wszystkie składniki. Masę wykłada się na patelnię z odrobiną oleju i smaży z dwóch stron.

Miłośnicy chlebka bananowego pokochają placki bananowe. Bazę stanowią tutaj banany, które należy ugnieść z jajkiem i czterema łyżkami mąki. Dodatek sody sprawi, że placki staną się miękkie i bardzo puszyste. Nie masz ochoty na eksperymenty w kuchni? Przygotuj klasyczne racuchy z poniższego przepisu. Smakują jak te, które przygotowywały nam mamy.

Rauchy na maślance — przepis

Składniki:

  • szklanka maślanki,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • opakowanie suszonych drożdży,
  • 5 łyżek mleka,
  • 2 średnie jabłka,
  • 2 jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: cukier puder, dżem.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej cukier, cukier waniliowy, mleko, maślankę, jajka, mąkę oraz drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  2. Jabłka obierz i pokrój w małe kawałki. Dodaj je co ciasta i odczekaj jeszcze 15 minut.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie, rozgrzej patelnię. Wlej na nią 5 łyżek oleju i dobrze go rozgrzej.
  4. Wylej ciasto na patelnię i uformuj z niego placuszki. Smaż je z obu stron przez 2 minuty.
  5. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także