Mieszam szklankę maślanki z mąką i w kwadrans mam górę pulchnych racuchów. Rodzina zachwycona

Miękkie, puszyste, wypełnione słodkimi jabłkami. Talerz gorących racuchów to wspomnienie dzieciństwa. Chcesz je odtworzyć? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Przepis na racuchy na maślance. Przepis na racuchy na maślance.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Czy jest coś lepszego niż talerz ciepłych racuchów? Można jeść je na śniadanie, obiad i kolację. Przez cały rok, niezależnie do pogody. To jedno z tych dań, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. Można przygotować je na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej przyrządzamy te drożdżowe. Wychodzą miękkie i puszyste. Przedstawiamy przepis na wyjątkowe racuchy na maślance, które smakują niczym sernik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Na jogurcie, twarogu czy bananach?

Placuszki to puszyste naleśniki, które przygotowuje się w kilka chwil. Można przyrządzić je na dziesiątki różnych sposobów i z każdego przepisu wychodzą nieco inaczej. Zacznijmy od placków jogurtowych. Jogurt wystarczy wymieszać z jajkiem i odrobiną mąki. Po usmażeniu placki są niezwykle miękkie, a przy tym bardzo sycące.

Mieszkańcy Krakowa lubują się w małdrzykach. To ciężkie placki twarogowe, które w smaku przypominają sernik. Twaróg należy utrzeć z żółtkami. Białka ubija się na sztywną masę. Wszystkie składniki łączy się ze sobą, a na końcu dodaje się niewielkiej ilości mąki, która łączy wszystkie składniki. Masę wykłada się na patelnię z odrobiną oleju i smaży z dwóch stron.

Miłośnicy chlebka bananowego pokochają placki bananowe. Bazę stanowią tutaj banany, które należy ugnieść z jajkiem i czterema łyżkami mąki. Dodatek sody sprawi, że placki staną się miękkie i bardzo puszyste. Nie masz ochoty na eksperymenty w kuchni? Przygotuj klasyczne racuchy z poniższego przepisu. Smakują jak te, które przygotowywały nam mamy.

Rauchy na maślance — przepis

Składniki:

  • szklanka maślanki,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • opakowanie suszonych drożdży,
  • 5 łyżek mleka,
  • 2 średnie jabłka,
  • 2 jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: cukier puder, dżem.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej cukier, cukier waniliowy, mleko, maślankę, jajka, mąkę oraz drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  2. Jabłka obierz i pokrój w małe kawałki. Dodaj je co ciasta i odczekaj jeszcze 15 minut.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie, rozgrzej patelnię. Wlej na nią 5 łyżek oleju i dobrze go rozgrzej.
  4. Wylej ciasto na patelnię i uformuj z niego placuszki. Smaż je z obu stron przez 2 minuty.
  5. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟