Mieszam szklankę maślanki z mąką i w kwadrans mam górę pulchnych racuchów. Rodzina zachwycona

Miękkie, puszyste, wypełnione słodkimi jabłkami. Talerz gorących racuchów to wspomnienie dzieciństwa. Chcesz je odtworzyć? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Przepis na racuchy na maślance. Przepis na racuchy na maślance.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Czy jest coś lepszego niż talerz ciepłych racuchów? Można jeść je na śniadanie, obiad i kolację. Przez cały rok, niezależnie do pogody. To jedno z tych dań, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. Można przygotować je na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej przyrządzamy te drożdżowe. Wychodzą miękkie i puszyste. Przedstawiamy przepis na wyjątkowe racuchy na maślance, które smakują niczym sernik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Na jogurcie, twarogu czy bananach?

Placuszki to puszyste naleśniki, które przygotowuje się w kilka chwil. Można przyrządzić je na dziesiątki różnych sposobów i z każdego przepisu wychodzą nieco inaczej. Zacznijmy od placków jogurtowych. Jogurt wystarczy wymieszać z jajkiem i odrobiną mąki. Po usmażeniu placki są niezwykle miękkie, a przy tym bardzo sycące.

Mieszkańcy Krakowa lubują się w małdrzykach. To ciężkie placki twarogowe, które w smaku przypominają sernik. Twaróg należy utrzeć z żółtkami. Białka ubija się na sztywną masę. Wszystkie składniki łączy się ze sobą, a na końcu dodaje się niewielkiej ilości mąki, która łączy wszystkie składniki. Masę wykłada się na patelnię z odrobiną oleju i smaży z dwóch stron.

Miłośnicy chlebka bananowego pokochają placki bananowe. Bazę stanowią tutaj banany, które należy ugnieść z jajkiem i czterema łyżkami mąki. Dodatek sody sprawi, że placki staną się miękkie i bardzo puszyste. Nie masz ochoty na eksperymenty w kuchni? Przygotuj klasyczne racuchy z poniższego przepisu. Smakują jak te, które przygotowywały nam mamy.

Rauchy na maślance — przepis

Składniki:

  • szklanka maślanki,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • opakowanie suszonych drożdży,
  • 5 łyżek mleka,
  • 2 średnie jabłka,
  • 2 jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: cukier puder, dżem.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej cukier, cukier waniliowy, mleko, maślankę, jajka, mąkę oraz drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  2. Jabłka obierz i pokrój w małe kawałki. Dodaj je co ciasta i odczekaj jeszcze 15 minut.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie, rozgrzej patelnię. Wlej na nią 5 łyżek oleju i dobrze go rozgrzej.
  4. Wylej ciasto na patelnię i uformuj z niego placuszki. Smaż je z obu stron przez 2 minuty.
  5. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy