Mieszam szklankę maślanki z mąką i w kwadrans mam górę pulchnych racuchów. Rodzina zachwycona
Miękkie, puszyste, wypełnione słodkimi jabłkami. Talerz gorących racuchów to wspomnienie dzieciństwa. Chcesz je odtworzyć? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Większość potrzebnych składników masz już w domu.
27.01.2024 | aktual.: 27.01.2024 09:29
Czy jest coś lepszego niż talerz ciepłych racuchów? Można jeść je na śniadanie, obiad i kolację. Przez cały rok, niezależnie do pogody. To jedno z tych dań, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. Można przygotować je na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej przyrządzamy te drożdżowe. Wychodzą miękkie i puszyste. Przedstawiamy przepis na wyjątkowe racuchy na maślance, które smakują niczym sernik.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na jogurcie, twarogu czy bananach?
Placuszki to puszyste naleśniki, które przygotowuje się w kilka chwil. Można przyrządzić je na dziesiątki różnych sposobów i z każdego przepisu wychodzą nieco inaczej. Zacznijmy od placków jogurtowych. Jogurt wystarczy wymieszać z jajkiem i odrobiną mąki. Po usmażeniu placki są niezwykle miękkie, a przy tym bardzo sycące.
Mieszkańcy Krakowa lubują się w małdrzykach. To ciężkie placki twarogowe, które w smaku przypominają sernik. Twaróg należy utrzeć z żółtkami. Białka ubija się na sztywną masę. Wszystkie składniki łączy się ze sobą, a na końcu dodaje się niewielkiej ilości mąki, która łączy wszystkie składniki. Masę wykłada się na patelnię z odrobiną oleju i smaży z dwóch stron.
Miłośnicy chlebka bananowego pokochają placki bananowe. Bazę stanowią tutaj banany, które należy ugnieść z jajkiem i czterema łyżkami mąki. Dodatek sody sprawi, że placki staną się miękkie i bardzo puszyste. Nie masz ochoty na eksperymenty w kuchni? Przygotuj klasyczne racuchy z poniższego przepisu. Smakują jak te, które przygotowywały nam mamy.
Rauchy na maślance — przepis
Składniki:
- szklanka maślanki,
- 500 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- opakowanie suszonych drożdży,
- 5 łyżek mleka,
- 2 średnie jabłka,
- 2 jajka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie: cukier puder, dżem.
Przygotowanie:
- Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej cukier, cukier waniliowy, mleko, maślankę, jajka, mąkę oraz drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
- Jabłka obierz i pokrój w małe kawałki. Dodaj je co ciasta i odczekaj jeszcze 15 minut.
- Kiedy ciasto wyrośnie, rozgrzej patelnię. Wlej na nią 5 łyżek oleju i dobrze go rozgrzej.
- Wylej ciasto na patelnię i uformuj z niego placuszki. Smaż je z obu stron przez 2 minuty.
- Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.