Dodaj do ciasta na naleśniki zamiast mąki. Będą delikatne i zdrowsze

Klasyczne naleśniki są pyszne, ale mogą być również ciężkostrawne. Jeśli szukasz zdrowszej i lżejszej wersji, warto wypróbować naleśniki na bazie kaszy manny. Są one równie smaczne, a przy tym bardziej delikatne i strawne.

Dodaj do ciasta na naleśniki zamiast mąki. Będą delikatne i zdrowszeDodaj do ciasta na naleśniki zamiast mąki. Będą delikatne i zdrowsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Aleksandrs Samuilovs
Marcin Michałowski

Naleśniki, choć klasyczne, mogą stać się prawdziwym kulinarnym wyzwaniem. Dlaczego nie spróbować czegoś nowego i zamienić tradycyjną mąkę na alternatywę, która uczyni placki lekkimi, delikatnymi i smacznymi? Przekształć swoje podejście do przygotowywania naleśników, zastosuj nasze nietuzinkowe rozwiązanie i ciesz się wyjątkowym smakiem oraz konsystencją.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od kiedy robię drożdżówki w wytrawnym wydaniu, moi bliscy nie chcą jeść nic innego

Zamiast mąki - kasza manna

Klasyczne naleśniki przygotowuje się z mąki pszennej, jaj, mleka i wody gazowanej. Jednak mąka jest produktem wysokokalorycznym i zawierającym gluten. Dlatego warto zastąpić ją kaszą manną, która jest źródłem błonnika, witamin i minerałów.

Kasza manna to produkt otrzymywany z mąki pszennej, która została ugotowana na papkę. Ma ona charakterystyczną, lekko słodką nutę smakową. Jest również bardzo plastyczna, dzięki czemu z łatwością można ją wymieszać z innymi składnikami.

Jak przygotować naleśniki z kaszą manną?

Przygotowanie naleśników z kaszą manną jest bardzo proste. Wystarczy zastąpić mąkę pszenną kaszą manną w proporcji 1:1.

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy manny,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju.

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszaj z kaszą manną i odstaw na 30 minut, aby kasza napęczniała.
  2. Dodaj jajka, cukier, sól i roztopione masło lub olej.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  4. Ciasto na naleśniki możesz od razu wykorzystać do smażenia.

Zalety naleśników z kaszą manną

Naleśniki z kaszą manną mają wiele zalet. Są:

  • Delikatniejsze i bardziej puszyste niż klasyczne naleśniki.
  • Zdrowsze, ponieważ zawierają błonnik, witaminy i minerały.
  • Łatwiej je przygotować, ponieważ nie wymagają dodawania tłuszczu do ciasta.

Poczuj różnicę, delektując się nietuzinkowymi naleśnikami, które zachwycą lekkością i wyjątkowym smakiem. Przygotuj się na kulinarne odkrycie, które odmieni tradycyjne danie na lepsze. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy