Robiły ją nasze babcie, ale dziś mało kto o niej pamięta. W przedszkolu była hitem

Chociaż zupa mleczna dla niektórych jest koszmarem z dzieciństwa, to inni z rozrzewnieniem wspominają mleko z lanymi kluskami przygotowanymi przez babcię. Świetnie zastąpi płatki śniadaniowe i rozgrzeje w zimowe poranki.

Kluski lane na mlekuKluski lane na mleku
Źródło zdjęć: © materiały prywatne
Ewa Malinowska

Być może niektórzy od razu skrzywią się na samo wspomnienie zupy mlecznej. Delikatnie słodkie mleko z kluskami z jajek i mąki to smak, który nieodzownie kojarzy się z dzieciństwem. W niczym nie ustępuje popularnym płatkom śniadaniowym. Jeśli do dziś z uśmiechem wspominasz gorącą zupę na mleku to znak, że najwyższa pora, aby ugotować ją na śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bagietka z dodatkami w pieczonej wersji. Od samego patrzenia zrobisz się głodny

Lane kluski na mleku

Lane kluski z ciasta na bazie mąki i jajek to znakomity dodatek do wielu zup, również tych wytrawnych. Bez względu na to, czy przygotowujesz je do rosołu, czy chcesz zaserwować na śniadanie, robi się je tak samo. Jest prosto, ekspresowo i tanio. Taka zupa świetnie rozgrzeje przed wyjściem do pracy, sprawdzi się również jako podwieczorek po śnieżnych harcach.

Kluski lane to znany polski dodatek do zup
Kluski lane to znany polski dodatek do zup © Adobe Stock

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jaja,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanuszka, miarki lub miski wbijam jajka i dodaję do nich mąkę oraz szczyptę cukru.
  2. Intensywnie mieszam całość, aż powstanie gładka masa o konsystencji gęstej śmietany. Powinna powoli spływać z łyżki, ale nie może być za rzadka.
  3. Do garnuszka wlewam mleko i zagotowuję.
  4. Cienkim strumieniem wlewam jajeczną masę.
  5. Mieszam zupę i zagotowuję.
  6. Dosładzam do smaku cukrem i przelewam do miseczek.


Kluski robię tak samo do rosołu, wlewając porcje ciasta do gotującej się zupy. Jeśli chcesz wykorzystać je jako zamiennik ziemniaków czy ryżu do dania, gotuj je na wrzącej i osolonej wodzie. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku