Robiły ją nasze babcie, ale dziś mało kto o niej pamięta. W przedszkolu była hitem
Chociaż zupa mleczna dla niektórych jest koszmarem z dzieciństwa, to inni z rozrzewnieniem wspominają mleko z lanymi kluskami przygotowanymi przez babcię. Świetnie zastąpi płatki śniadaniowe i rozgrzeje w zimowe poranki.
17.01.2024 12:05
Być może niektórzy od razu skrzywią się na samo wspomnienie zupy mlecznej. Delikatnie słodkie mleko z kluskami z jajek i mąki to smak, który nieodzownie kojarzy się z dzieciństwem. W niczym nie ustępuje popularnym płatkom śniadaniowym. Jeśli do dziś z uśmiechem wspominasz gorącą zupę na mleku to znak, że najwyższa pora, aby ugotować ją na śniadanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lane kluski na mleku
Lane kluski z ciasta na bazie mąki i jajek to znakomity dodatek do wielu zup, również tych wytrawnych. Bez względu na to, czy przygotowujesz je do rosołu, czy chcesz zaserwować na śniadanie, robi się je tak samo. Jest prosto, ekspresowo i tanio. Taka zupa świetnie rozgrzeje przed wyjściem do pracy, sprawdzi się również jako podwieczorek po śnieżnych harcach.
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 2 jaja,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Do dzbanuszka, miarki lub miski wbijam jajka i dodaję do nich mąkę oraz szczyptę cukru.
- Intensywnie mieszam całość, aż powstanie gładka masa o konsystencji gęstej śmietany. Powinna powoli spływać z łyżki, ale nie może być za rzadka.
- Do garnuszka wlewam mleko i zagotowuję.
- Cienkim strumieniem wlewam jajeczną masę.
- Mieszam zupę i zagotowuję.
- Dosładzam do smaku cukrem i przelewam do miseczek.
Kluski robię tak samo do rosołu, wlewając porcje ciasta do gotującej się zupy. Jeśli chcesz wykorzystać je jako zamiennik ziemniaków czy ryżu do dania, gotuj je na wrzącej i osolonej wodzie. Smacznego!