Robiły ją nasze babcie, ale dziś mało kto o niej pamięta. W przedszkolu była hitem

Chociaż zupa mleczna dla niektórych jest koszmarem z dzieciństwa, to inni z rozrzewnieniem wspominają mleko z lanymi kluskami przygotowanymi przez babcię. Świetnie zastąpi płatki śniadaniowe i rozgrzeje w zimowe poranki.

Kluski lane na mlekuKluski lane na mleku
Źródło zdjęć: © materiały prywatne
Ewa Malinowska

Być może niektórzy od razu skrzywią się na samo wspomnienie zupy mlecznej. Delikatnie słodkie mleko z kluskami z jajek i mąki to smak, który nieodzownie kojarzy się z dzieciństwem. W niczym nie ustępuje popularnym płatkom śniadaniowym. Jeśli do dziś z uśmiechem wspominasz gorącą zupę na mleku to znak, że najwyższa pora, aby ugotować ją na śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bagietka z dodatkami w pieczonej wersji. Od samego patrzenia zrobisz się głodny

Lane kluski na mleku

Lane kluski z ciasta na bazie mąki i jajek to znakomity dodatek do wielu zup, również tych wytrawnych. Bez względu na to, czy przygotowujesz je do rosołu, czy chcesz zaserwować na śniadanie, robi się je tak samo. Jest prosto, ekspresowo i tanio. Taka zupa świetnie rozgrzeje przed wyjściem do pracy, sprawdzi się również jako podwieczorek po śnieżnych harcach.

Kluski lane to znany polski dodatek do zup
Kluski lane to znany polski dodatek do zup © Adobe Stock

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jaja,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanuszka, miarki lub miski wbijam jajka i dodaję do nich mąkę oraz szczyptę cukru.
  2. Intensywnie mieszam całość, aż powstanie gładka masa o konsystencji gęstej śmietany. Powinna powoli spływać z łyżki, ale nie może być za rzadka.
  3. Do garnuszka wlewam mleko i zagotowuję.
  4. Cienkim strumieniem wlewam jajeczną masę.
  5. Mieszam zupę i zagotowuję.
  6. Dosładzam do smaku cukrem i przelewam do miseczek.


Kluski robię tak samo do rosołu, wlewając porcje ciasta do gotującej się zupy. Jeśli chcesz wykorzystać je jako zamiennik ziemniaków czy ryżu do dania, gotuj je na wrzącej i osolonej wodzie. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa