Kelnerka skrytykowała gości z Europy. Internauci nie pozostawili na niej suchej nitki

Amerykańska kelnerka nie szczędziła słów krytyki na gości z Europy. Wielka awantura o wysokość napiwków wywołała dyskusję. Kobieta miała rację?

Napiwek - PysznościNapiwek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Igor Vershinsky
Ewa Malinowska

Wysokość napiwków i sama kwestia ich wręczania od lat budzi liczne dyskusje. Co kraj, to obczaj, również w tym temacie. Napiwkowym królestwem są bowiem Stany Zjednoczone, gdzie wliczenie tipów jest na porządku dziennym i robi się to po prostu automatycznie. Zderzenie z inną kulturą odczuła boleśnie jedna z kelnerek. Swoje frustracje wylała w sieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba w lekkiej panierce praktycznie robi się sama. Jej smak jest fenomenalny

Kelnerka wściekła na wysokość napiwku

Amerykanka Madison Tayt pracuje w jednej z restauracji w Nowym Jorku. Duże miasto jest spełnieniem podróżniczych marzeń wielu ludzi na całym świecie, więc języki przeplatają się tu na ulicy. Kelnerzy powinni być zatem przygotowani na fale turystów z różnych kultur. Do gustu Madison nie przypadli jednak Europejczycy. Pożaliła się ona na grupę klientów z Europy, którzy zostawili "tylko" 10 proc. napiwku od rachunku wynoszącego 700 dolarów. Madison uważa, że jest to co najmniej o połowę zbyt mało.

Czasami, kur**, nienawidzę Europejczyków. Co gorsza, mieli przy stole jednego Amerykanina… - ostro napisała kelnerka
napiwek bar restauracja
napiwek bar restauracja © Adobe Stock | ©polack - stock.adobe.com

Według informacji z "Daily Mail", w Stanach Zjednoczonych powszechną praktyką jest dawanie kelnerom napiwków w zakresie od 15 do 25 proc., jednak nie wszyscy europejscy turyści są zaznajomieni z tymi zasadami. To wyższy próg niż w wielu europejskich stolicach.

Internauci skrytykowali kobietę

Mocno negatywne nastawienie kobiety skrytykowali internauci. Zwrócili oni uwagę na to, że w innych krajach kwestia dawania napiwków wygląda zgoła inaczej.

W Europie 10 procent to standard za doskonałą obsługę. Nauczyłem się tego dopiero w Amsterdamie. Dałem 25 procent napiwku i zapytano mnie, dlaczego to zrobiłem. Zamiast ich krytykować, może powinnaś wyjść i bardziej eksplorować świat - napisał jeden z nich.

Inna kobieta wspomniała, że w Argentynie powszechną praktyką jest dawanie napiwków w wysokości 10 procent wartości rachunku, niezależnie od jakości obsługi.

Post kelnerki wywołał burzę w sieci
Post kelnerki wywołał burzę w sieci © Twitter

Kulturą nie wykazali się klienci, wręczając niski napiwek, czy kelnerka, która dosadnie skrytykowała ich zachowanie?

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie