Kelnerka skrytykowała gości z Europy. Internauci nie pozostawili na niej suchej nitki

Amerykańska kelnerka nie szczędziła słów krytyki na gości z Europy. Wielka awantura o wysokość napiwków wywołała dyskusję. Kobieta miała rację?

Napiwek - PysznościNapiwek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Igor Vershinsky
Ewa Malinowska

Wysokość napiwków i sama kwestia ich wręczania od lat budzi liczne dyskusje. Co kraj, to obczaj, również w tym temacie. Napiwkowym królestwem są bowiem Stany Zjednoczone, gdzie wliczenie tipów jest na porządku dziennym i robi się to po prostu automatycznie. Zderzenie z inną kulturą odczuła boleśnie jedna z kelnerek. Swoje frustracje wylała w sieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba w lekkiej panierce praktycznie robi się sama. Jej smak jest fenomenalny

Kelnerka wściekła na wysokość napiwku

Amerykanka Madison Tayt pracuje w jednej z restauracji w Nowym Jorku. Duże miasto jest spełnieniem podróżniczych marzeń wielu ludzi na całym świecie, więc języki przeplatają się tu na ulicy. Kelnerzy powinni być zatem przygotowani na fale turystów z różnych kultur. Do gustu Madison nie przypadli jednak Europejczycy. Pożaliła się ona na grupę klientów z Europy, którzy zostawili "tylko" 10 proc. napiwku od rachunku wynoszącego 700 dolarów. Madison uważa, że jest to co najmniej o połowę zbyt mało.

Czasami, kur**, nienawidzę Europejczyków. Co gorsza, mieli przy stole jednego Amerykanina… - ostro napisała kelnerka
napiwek bar restauracja
napiwek bar restauracja © Adobe Stock | ©polack - stock.adobe.com

Według informacji z "Daily Mail", w Stanach Zjednoczonych powszechną praktyką jest dawanie kelnerom napiwków w zakresie od 15 do 25 proc., jednak nie wszyscy europejscy turyści są zaznajomieni z tymi zasadami. To wyższy próg niż w wielu europejskich stolicach.

Internauci skrytykowali kobietę

Mocno negatywne nastawienie kobiety skrytykowali internauci. Zwrócili oni uwagę na to, że w innych krajach kwestia dawania napiwków wygląda zgoła inaczej.

W Europie 10 procent to standard za doskonałą obsługę. Nauczyłem się tego dopiero w Amsterdamie. Dałem 25 procent napiwku i zapytano mnie, dlaczego to zrobiłem. Zamiast ich krytykować, może powinnaś wyjść i bardziej eksplorować świat - napisał jeden z nich.

Inna kobieta wspomniała, że w Argentynie powszechną praktyką jest dawanie napiwków w wysokości 10 procent wartości rachunku, niezależnie od jakości obsługi.

Post kelnerki wywołał burzę w sieci
Post kelnerki wywołał burzę w sieci © Twitter

Kulturą nie wykazali się klienci, wręczając niski napiwek, czy kelnerka, która dosadnie skrytykowała ich zachowanie?

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯