Kasza manna wyjdzie idealna. Zapomnij o irytujących grudkach

Dla jednych miłym, dla kolejnych budzącym obrzydzenie jest wspomnienie na temat kaszy manny z dzieciństwa. Mimo niekoniecznie przyjemnych skojarzeń grysik jest produktem godnym uwagi. Warto jednak wiedzieć, jak go przygotować, by zachwycał aksamitną konsystencją bez grudek.

Kasza mannaKasza manna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Kasza manna (grysik) jest jedną z najstarszych dostępnych na rynku kasz, a pozyskują się ją ze zmielonych najdrobniejszych ziaren pszenicy. Warto wiedzieć, że kasza manna jest lekkostrawna i zalecana osobom z problemami trawiennymi. W jaki sposób można ją przygotować?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Jak zrobić dobrą kaszę mannę bez grudek?

Kremowa kasza manna bez nieaptecznych grudek to doskonały pomysł na syty i lekkostrawny posiłek. Jednak by cieszyć się aksamitną konsystencją grysiku, należy zapamiętać kilka istotnych zasad. Po pierwsze - kaszę mannę należy opłukać przed gotowaniem pod zimną wodą. To zapobiegnie łączeniu się małych ziarenek w grudy.

Kaszę do płynu (mleka, wody, rosołu itd.) wsypujemy bardzo wolno, cały czas mieszając. Co ważne - grysiku nie dodajemy do wrzącego płynu, a zimnego i całość gotujemy na wolnym ogniu. Wrzucając kaszę mannę do gorącej wody czy mleka, możemy spodziewać się grudkowatej konsystencji. Kaszę należy mieszać podczas gotowania, a najlepiej jest skorzystać w tym przypadku z rózgi, która pozwoli na dokładne rozprowadzenie kaszy i tym samym zapobiegnie powstawaniu grudek.

Kasza manna z owocami
Kasza manna z owocami © Pixabay

Kasza manna - jak ugotować? Proporcje

Chcąc przygotować kaszę mannę na gęsto, należy zadbać o odpowiednie proporcje kaszy do płynu. Gęstą kaszę uzyskamy, łącząc dwie szklanki mleka (napoju roślinnego, wody, soku itd.) z czterema łyżkami grysiku. Natomiast jeśli kaszka ma mieć rzadką konsystencję, należy zmniejszyć ilość kaszy do dwóch, góra trzech łyżek na taką samą ilość płynu.

Kaszę mannę można podać zarówno na słono, jak i na słodko. W tej pierwszej wersji sprawdzą się warzywa - zarówno w formie purée, jak i pieczonej czy gotowanej. Całość warto doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami. Częściej jednak po grysik sięgamy w wersji słodkiej. Tutaj sprawdzą się owoce świeże i mrożone, dżemy, syropy, soki, konfitury. Godne uwagi są też bakalie i korzenne przyprawy, kakao, gorzka czekolada, miód, wanilia. Kombinacji jest bez liku. Wypróbuj też nasz przepis na pyszny deser z kaszy manny.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy