Kasza manna wyjdzie idealna. Zapomnij o irytujących grudkach

Dla jednych miłym, dla kolejnych budzącym obrzydzenie jest wspomnienie na temat kaszy manny z dzieciństwa. Mimo niekoniecznie przyjemnych skojarzeń grysik jest produktem godnym uwagi. Warto jednak wiedzieć, jak go przygotować, by zachwycał aksamitną konsystencją bez grudek.

Kasza mannaKasza manna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kasza manna (grysik) jest jedną z najstarszych dostępnych na rynku kasz, a pozyskują się ją ze zmielonych najdrobniejszych ziaren pszenicy. Warto wiedzieć, że kasza manna jest lekkostrawna i zalecana osobom z problemami trawiennymi. W jaki sposób można ją przygotować?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Jak zrobić dobrą kaszę mannę bez grudek?

Kremowa kasza manna bez nieaptecznych grudek to doskonały pomysł na syty i lekkostrawny posiłek. Jednak by cieszyć się aksamitną konsystencją grysiku, należy zapamiętać kilka istotnych zasad. Po pierwsze - kaszę mannę należy opłukać przed gotowaniem pod zimną wodą. To zapobiegnie łączeniu się małych ziarenek w grudy.

Kaszę do płynu (mleka, wody, rosołu itd.) wsypujemy bardzo wolno, cały czas mieszając. Co ważne - grysiku nie dodajemy do wrzącego płynu, a zimnego i całość gotujemy na wolnym ogniu. Wrzucając kaszę mannę do gorącej wody czy mleka, możemy spodziewać się grudkowatej konsystencji. Kaszę należy mieszać podczas gotowania, a najlepiej jest skorzystać w tym przypadku z rózgi, która pozwoli na dokładne rozprowadzenie kaszy i tym samym zapobiegnie powstawaniu grudek.

Kasza manna z owocami
Kasza manna z owocami © Pixabay

Kasza manna - jak ugotować? Proporcje

Chcąc przygotować kaszę mannę na gęsto, należy zadbać o odpowiednie proporcje kaszy do płynu. Gęstą kaszę uzyskamy, łącząc dwie szklanki mleka (napoju roślinnego, wody, soku itd.) z czterema łyżkami grysiku. Natomiast jeśli kaszka ma mieć rzadką konsystencję, należy zmniejszyć ilość kaszy do dwóch, góra trzech łyżek na taką samą ilość płynu.

Kaszę mannę można podać zarówno na słono, jak i na słodko. W tej pierwszej wersji sprawdzą się warzywa - zarówno w formie purée, jak i pieczonej czy gotowanej. Całość warto doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami. Częściej jednak po grysik sięgamy w wersji słodkiej. Tutaj sprawdzą się owoce świeże i mrożone, dżemy, syropy, soki, konfitury. Godne uwagi są też bakalie i korzenne przyprawy, kakao, gorzka czekolada, miód, wanilia. Kombinacji jest bez liku. Wypróbuj też nasz przepis na pyszny deser z kaszy manny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy