Kasza manna wyjdzie idealna. Zapomnij o irytujących grudkach

Dla jednych miłym, dla kolejnych budzącym obrzydzenie jest wspomnienie na temat kaszy manny z dzieciństwa. Mimo niekoniecznie przyjemnych skojarzeń grysik jest produktem godnym uwagi. Warto jednak wiedzieć, jak go przygotować, by zachwycał aksamitną konsystencją bez grudek.

Kasza mannaKasza manna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kasza manna (grysik) jest jedną z najstarszych dostępnych na rynku kasz, a pozyskują się ją ze zmielonych najdrobniejszych ziaren pszenicy. Warto wiedzieć, że kasza manna jest lekkostrawna i zalecana osobom z problemami trawiennymi. W jaki sposób można ją przygotować?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Jak zrobić dobrą kaszę mannę bez grudek?

Kremowa kasza manna bez nieaptecznych grudek to doskonały pomysł na syty i lekkostrawny posiłek. Jednak by cieszyć się aksamitną konsystencją grysiku, należy zapamiętać kilka istotnych zasad. Po pierwsze - kaszę mannę należy opłukać przed gotowaniem pod zimną wodą. To zapobiegnie łączeniu się małych ziarenek w grudy.

Kaszę do płynu (mleka, wody, rosołu itd.) wsypujemy bardzo wolno, cały czas mieszając. Co ważne - grysiku nie dodajemy do wrzącego płynu, a zimnego i całość gotujemy na wolnym ogniu. Wrzucając kaszę mannę do gorącej wody czy mleka, możemy spodziewać się grudkowatej konsystencji. Kaszę należy mieszać podczas gotowania, a najlepiej jest skorzystać w tym przypadku z rózgi, która pozwoli na dokładne rozprowadzenie kaszy i tym samym zapobiegnie powstawaniu grudek.

Kasza manna z owocami
Kasza manna z owocami © Pixabay

Kasza manna - jak ugotować? Proporcje

Chcąc przygotować kaszę mannę na gęsto, należy zadbać o odpowiednie proporcje kaszy do płynu. Gęstą kaszę uzyskamy, łącząc dwie szklanki mleka (napoju roślinnego, wody, soku itd.) z czterema łyżkami grysiku. Natomiast jeśli kaszka ma mieć rzadką konsystencję, należy zmniejszyć ilość kaszy do dwóch, góra trzech łyżek na taką samą ilość płynu.

Kaszę mannę można podać zarówno na słono, jak i na słodko. W tej pierwszej wersji sprawdzą się warzywa - zarówno w formie purée, jak i pieczonej czy gotowanej. Całość warto doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami. Częściej jednak po grysik sięgamy w wersji słodkiej. Tutaj sprawdzą się owoce świeże i mrożone, dżemy, syropy, soki, konfitury. Godne uwagi są też bakalie i korzenne przyprawy, kakao, gorzka czekolada, miód, wanilia. Kombinacji jest bez liku. Wypróbuj też nasz przepis na pyszny deser z kaszy manny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"