Zdrowe Raffaello, które możesz zrobić sam w domu. Przepis jest dziecinnie prosty

Rozpływające się w ustach kokosowe kuleczki à la Raffaello to doskonałe rozwiązanie na pyszną i zdrową przekąskę. Bazą kuleczek jest kasza i mleko, a całość otacza delikatna pierzynka z kokosowych wiórek. Raz spróbujesz i przepadniesz.

Pyszne kulki kokosowe à la Raffaello  bez problemu zrobisz w domuPyszne kulki kokosowe à la Raffaello bez problemu zrobisz w domu
Źródło zdjęć: © Pixabay

Te zdrowe kuleczki à la Raffaello posmakują wszystkim fanom słynnych słodkości. Wystarczy sięgnąć po produkty, które większość z nas trzyma w kuchennych zakamarkach. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Zdrowe kulki à la Raffaello. Zrobisz je bez problemu w domu

Zdrowsza wersja Raffaello z pewności posmakuje zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Delikatną konsystencję zawdzięcza obecności kaszy manny, a kokosowy smak to wynik dodatku mleka kokosowego i kokosowych wiórków. Te wcześniej warto uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, by nabrały nieco chrupkości.

Najlepiej wybierać wiórki kokosowe bez cukru (ten dodatek jest zupełnie niepotrzebny). Wiórki zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla naszego zdrowia. I mimo że są kaloryczne, to zaleca się ich spożywanie podczas stosowania diet odchudzających.

Kasza manna natomiast to źródło witamin z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), a także kwasu foliowego, potasu, żelaza i magnezu. Ponadto w porównaniu do innych kasz, manna ma więcej jodu i skrobi. Co więcej, pęcznieje w żołądku, dając uczucie nasycenia, a dzięki błonnikowi utrudnia przyswajanie tłuszczów z innych pokarmów.

Zobacz przepis na pyszne kokosowe kulki à la Raffaello domowej roboty
Zobacz przepis na pyszne kokosowe kulki à la Raffaello domowej roboty © Pixabay

Jak zrobić kulki kokosowe à la Raffaello w domu? Przepis

Składniki:

  • 90 g kaszy manny,
  • 175 ml wody,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka cukru,
  • wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe połącz z wodą, miodem, masłem i cukier. Zagotuj całość.
  2. Następnie wsyp do mieszaniny kaszę manną. Gotuj całość parę minut, ciągle mieszając.
  3. Kiedy masa będzie gotowa, odstaw ją do ostygnięcia.
  4. Gdy masa wystygnie, formuj z niej małe kulki i każdą obtocz we wiórkach kokosowych.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀