Zdrowe Raffaello, które możesz zrobić sam w domu. Przepis jest dziecinnie prosty

Rozpływające się w ustach kokosowe kuleczki à la Raffaello to doskonałe rozwiązanie na pyszną i zdrową przekąskę. Bazą kuleczek jest kasza i mleko, a całość otacza delikatna pierzynka z kokosowych wiórek. Raz spróbujesz i przepadniesz.

Pyszne kulki kokosowe à la Raffaello  bez problemu zrobisz w domuPyszne kulki kokosowe à la Raffaello bez problemu zrobisz w domu
Źródło zdjęć: © Pixabay

Te zdrowe kuleczki à la Raffaello posmakują wszystkim fanom słynnych słodkości. Wystarczy sięgnąć po produkty, które większość z nas trzyma w kuchennych zakamarkach. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Zdrowe kulki à la Raffaello. Zrobisz je bez problemu w domu

Zdrowsza wersja Raffaello z pewności posmakuje zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Delikatną konsystencję zawdzięcza obecności kaszy manny, a kokosowy smak to wynik dodatku mleka kokosowego i kokosowych wiórków. Te wcześniej warto uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, by nabrały nieco chrupkości.

Najlepiej wybierać wiórki kokosowe bez cukru (ten dodatek jest zupełnie niepotrzebny). Wiórki zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla naszego zdrowia. I mimo że są kaloryczne, to zaleca się ich spożywanie podczas stosowania diet odchudzających.

Kasza manna natomiast to źródło witamin z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), a także kwasu foliowego, potasu, żelaza i magnezu. Ponadto w porównaniu do innych kasz, manna ma więcej jodu i skrobi. Co więcej, pęcznieje w żołądku, dając uczucie nasycenia, a dzięki błonnikowi utrudnia przyswajanie tłuszczów z innych pokarmów.

Zobacz przepis na pyszne kokosowe kulki à la Raffaello domowej roboty
Zobacz przepis na pyszne kokosowe kulki à la Raffaello domowej roboty © Pixabay

Jak zrobić kulki kokosowe à la Raffaello w domu? Przepis

Składniki:

  • 90 g kaszy manny,
  • 175 ml wody,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka cukru,
  • wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe połącz z wodą, miodem, masłem i cukier. Zagotuj całość.
  2. Następnie wsyp do mieszaniny kaszę manną. Gotuj całość parę minut, ciągle mieszając.
  3. Kiedy masa będzie gotowa, odstaw ją do ostygnięcia.
  4. Gdy masa wystygnie, formuj z niej małe kulki i każdą obtocz we wiórkach kokosowych.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej