Ciasto Raffaello bez pieczenia. Kokosowa uczta dla podniebienia
19.01.2023 13:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Idealnie kokosowe ciasto Raffaello, które przygotujesz bez użycia piekarnika. Pyszny spód z herbatników i białej czekolady z domowym kremem kokosowym.
Raffaello na herbatnikach
Kokosy kojarzą nam się zawsze z wakacjami na rajskiej wyspie. Dziś mamy dla Ciebie prosty deser, który przeniesie Cię w tropiki. Inspiracją do jego stworzenia były kultowe pralinki marki Ferrero z kokosem, białą czekoladą i migdałami. Do przygotowania naszego ciasta nie potrzebujesz nawet piekarnika- w roli spodu wystąpią herbatniki. Możesz je zastąpić również krakersami, których delikatnie słony smak przełamie słodką masę. Twoi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Ciasto Raffaello bez pieczenia
Składniki:
Krem
- 500 ml mleka
- 500 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 50 g wiórków kokosowych
Dekoracja
- 3 tabliczki białej czekolady
- wiórki kokosowe
- raffaello
- 2 paczki herbatników
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania kremu. Do garnka wlej mleko krowie oraz mleczko kokosowe. Dodaj jajko, mąkę oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj całość, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj jeszcz ekstrakt waniliowy oraz wiórki kokosowe i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż pierwszą warstwę herbatników lub krakersów. Na ciasteczka wyłóż część przygotowanej i schłodzonej masy kokosowej. Rozprowadź równomiernie przy pomocy łyżki.
Następnie wyłóż kolejną porcję herbatników i masy kokosowej. Powtórz czynność jeszcze raz, aby nasze ciasto składało się z trzech warstw herbatników. Następnie polej całość roztopioną białą czekoladą. Mleczną czekoladę wlej do rękawa cukierniczek lub woreczka z odciętym rogiem i zrób wzorki przy pomocy patyczka do szaszłyków. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Gotowe ciasto udekoruj pralinkami Raffaello. Kokosowy deser jest już gotowy. Smacznego!