Śmietankowy kurczak w cieście francuskim z brokułami

Prosty i efektowny śmietankowy kurczak zapiekany w cieście francuskim z dodatkiem mozzarelli i brokułów. Przepis na pyszny obiad z kurczakiem.

Śmietankowy kurczak w cieście francuskim- PysznościŚmietankowy kurczak w cieście francuskim- Pyszności
Ewa

Pierś z kurczaka w cieście

Chrupiące, listkujące ciasto francuskie w połączeniu z delikatną piersią kurczaka, warzywami i serem świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Ta potrawa przypadnie do gustu całej Twojej rodzinie. To świetny pomysł na to, jak przemycić na talerz dodatkową porcję warzyw. Proste i efektowne danie nie tylko dobrze smakuje, ale również świetnie prezentuje się na talerzu. Przygotowanie takiego obiadu nie zajmie Ci dużo czasu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Śmietankowy kurczak w cieście francuskim

Składniki:

              
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 140 g serka śmietankowego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 brokułu - blanszowany
  • 80 g tartego sera mozzarella
  • 1 jajko - roztrzepane
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż do miseczki. Do mięsa wlej olej roślinny i dodaj przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie, suszoną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wymieszaj całość, aby przyprawy równomiernie otoczyły mięso.

Śmietankowy kurczak w cieście francuskim- Pyszności
Śmietankowy kurczak w cieście francuskim- Pyszności

Tak przyprawione mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię. Kiedy mięso się zetnie, dorzuć serek śmietankowy i wymieszaj. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i wyłóż podsmażone mięso. Natnij pozostałą część ciasta i posyp kurczaka mozzarellą.

Śmietankowy kurczak w cieście francuskim- Pyszności
Śmietankowy kurczak w cieście francuskim- Pyszności

Na kurczaku i serze ułóż różyczki zblanszowanego brokuła i zawiń ciasto. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Śmietankowy kurczak w cieście francuskim- Pyszności
Śmietankowy kurczak w cieście francuskim- Pyszności

Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami sezamu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut, aż ciasto apetycznie się zarumieni.

Śmietankowy kurczak w cieście francuskim- Pyszności
Śmietankowy kurczak w cieście francuskim- Pyszności

Po tym czasie nasz pyszny kurczak jest już gotowy. Smacznego!

Obrazek
Śmietankowy kurczak w cieście francuskim- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze