PrzepisRajskie lody kokosowe przygotujesz z łatwością w domu. Sklepowe mogą się schować

Rajskie lody kokosowe przygotujesz z łatwością w domu. Sklepowe mogą się schować

Lody kokosowe- Pyszności
Lody kokosowe- Pyszności
Ewa

28.07.2023 10:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Płatna współpraca z marką Philips.

Domowe lody kokosowe biją na głowę sklepowe gotowce. Niesamowicie słodkie i smaczne, z dobrym składem. Prosty przepis na pyszny, pełen smaku lodowy deser.

Nie wyobrażam sobie lata bez lodów. Kiedy nadchodzą upały, jadamy je praktycznie codziennie. Jednym z moich ulubionych deserów jest kokos, uwielbiam jego rajski smak. Nie mogłam niestety trafić na lody, które wiernie oddawałyby jego smak. Postanowiłam zatem, że zrobię je samodzielnie w domu. Posłodziłam je syropem klonowym i bananami. Nie zabrakło oczywiście wiórków kokosowych, mleka skondensowanego i kokosowego. Pierwsza partia zniknęła tak szybko, że sama nie zdążyłam ich spróbować. Są po prostu obłędnie smaczne. Robię je często, bo amatorów kokosowych smaków nie brakuje, a dzięki blenderowi Flip&Juice ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Lody kokosowe - przepis

Składniki:

  • 250 g wiórków kokosowych,
  • 1,2 l wody,
  • 1/4 szklanki mleka skondensowanego,
  • kilka kawałków miąższu z kokosa,
  • 1/3 szklanki syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 banany,
  • 10 kostek lodu.

Sposób przygotowania:

1. Wiórki kokosowe zalewam wodą i odstawiam do namoczenia na 6 godzin.

2. Namoczone wiórki przekładam do blendera Flip&Juice i miksuję. Odwracam blender i przelewam do szklanki otrzymaną masę.

Lody kokosowe- Pyszności
Lody kokosowe- Pyszności

3. Następnie do blendera wrzucam obrane i podzielone na mniejsze części banany, wlewam syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i dorzucam kawałki miąższu kokosa. Dodaję mleko kokosowe, które przygotowałam wcześniej z wiórków, mleko skondensowane oraz dorzucam kostki lodu. Całość blenduję.

4. Masę przelewam do pojemnika i wstawiam do zamrażarki. Chłodzę przez minimum 4 godziny. Najczęściej lody przygotowuję dzień wcześniej i wstawiam do zamrażarki na całą noc.

Lody kokosowe- Pyszności
Lody kokosowe- Pyszności

5. Lody serwuję w łupinie kokosa, z której wcześniej wydrążyłam kawałki miąższu. Możesz również podać je w zwykłej miseczce lub wafelku, jednak kokosowa łupina zrobi na pewno o wiele większe wrażenie. Lody są kremowe, kokosowe i słodkie. Idealne na letnie upały.Smacznego!

Lody kokosowe- Pyszności
Lody kokosowe- Pyszności

Płatna współpraca z marką Philips.

domowe lodydeserprzepis