Rajskie lody kokosowe przygotujesz z łatwością w domu. Sklepowe mogą się schować

Płatna współpraca z marką Philips.

Lody kokosowe- PysznościLody kokosowe- Pyszności
Ewa

Domowe lody kokosowe biją na głowę sklepowe gotowce. Niesamowicie słodkie i smaczne, z dobrym składem. Prosty przepis na pyszny, pełen smaku lodowy deser.

Nie wyobrażam sobie lata bez lodów. Kiedy nadchodzą upały, jadamy je praktycznie codziennie. Jednym z moich ulubionych deserów jest kokos, uwielbiam jego rajski smak. Nie mogłam niestety trafić na lody, które wiernie oddawałyby jego smak. Postanowiłam zatem, że zrobię je samodzielnie w domu. Posłodziłam je syropem klonowym i bananami. Nie zabrakło oczywiście wiórków kokosowych, mleka skondensowanego i kokosowego. Pierwsza partia zniknęła tak szybko, że sama nie zdążyłam ich spróbować. Są po prostu obłędnie smaczne. Robię je często, bo amatorów kokosowych smaków nie brakuje, a dzięki blenderowi Flip&Juice ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Lody kokosowe - przepis

Składniki:

  • 250 g wiórków kokosowych,
  • 1,2 l wody,
  • 1/4 szklanki mleka skondensowanego,
  • kilka kawałków miąższu z kokosa,
  • 1/3 szklanki syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 banany,
  • 10 kostek lodu.

Sposób przygotowania:

1. Wiórki kokosowe zalewam wodą i odstawiam do namoczenia na 6 godzin.

2. Namoczone wiórki przekładam do blendera Flip&Juice i miksuję. Odwracam blender i przelewam do szklanki otrzymaną masę.

Lody kokosowe- Pyszności
Lody kokosowe- Pyszności

3. Następnie do blendera wrzucam obrane i podzielone na mniejsze części banany, wlewam syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i dorzucam kawałki miąższu kokosa. Dodaję mleko kokosowe, które przygotowałam wcześniej z wiórków, mleko skondensowane oraz dorzucam kostki lodu. Całość blenduję.

4. Masę przelewam do pojemnika i wstawiam do zamrażarki. Chłodzę przez minimum 4 godziny. Najczęściej lody przygotowuję dzień wcześniej i wstawiam do zamrażarki na całą noc.

Obrazek
Lody kokosowe- Pyszności

5. Lody serwuję w łupinie kokosa, z której wcześniej wydrążyłam kawałki miąższu. Możesz również podać je w zwykłej miseczce lub wafelku, jednak kokosowa łupina zrobi na pewno o wiele większe wrażenie. Lody są kremowe, kokosowe i słodkie. Idealne na letnie upały.Smacznego!

Lody kokosowe- Pyszności
Lody kokosowe- Pyszności

Płatna współpraca z marką Philips.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem