Weź ziemniaki, mięso i tortillę. Powstanie tak pyszny obiad, że będziesz go robić prawie codziennie
Prosta tortilla z farszem z ziemniaków i mięsa z dodatkiem aromatycznych przypraw to przepis na pyszny obiad w meksykańskim stylu.
05.07.2023 13:15
Tortilla nieodzownie kojarzy się z kuchnią meksykańską. Najczęściej serwuję ją z dodatkiem warzyw, kurczaka i sosu, ale ten przepis zdecydowanie skradł serce moje i moich bliskich. Pszenny placek skrywa bowiem pyszny farsz na bazie ziemniaków i mięsa mielonego. Jak to w daniach Tex-Mex bywa, ogromnie ważną rolę odgrywają tutaj przyprawy. Nie mogło zabraknąć oczywiście czosnku, chilli czy słodkiej papryki. Nietypowym dodatkiem z kolei jest odrobina cynamonu, która świetnie podkręci smak całego dania. Aby było jeszcze smaczniej, tortillę zapiekłam wraz z serem. Idealnie sprawdzi się na obiad, ciepłą kolację lub ciekawą przekąskę na imprezie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Tortilla z farszem mięsno-ziemniaczanym
Składniki:
- 300 g mielonego indyka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki posiekanej lub suszonej natki pietruszki,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki chilli,
- 300 g pomidorów krojonych,
- 5 średnich ziemniaków,
- 4 tortille pszenne,
- 4 łyżki sosu,
- 100 g sera cheddar.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroję w pióra i podsmażam na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dorzucam mięso mielone z indyka. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: słodką paprykę, chilli, cynamon, bardzo drobno posiekaną lub suszoną natkę pietruszki oraz sól i dokładnie mieszam.
2. Do mięsa z przyprawami dodaję pomidory i chwilę smażę.