Bez zaczynu i bez wyrabiania. Focaccia z 4 składników, którą zrobisz w 10 minut!

Pyszne focaccia z patelni to patent na przekąskę we włoskim stylu. Nie musisz robić zaczynu ani wyrabiać ciasta. Prosto, szybko i smacznie.

Focaccia z patelni- PysznościFocaccia z patelni- Pyszności
Ewa

Cechą charakterystyczną dla domowej kuchni włoskiej jest prostota. Z prostych składników wyczarować można naprawdę cudowne przysmaki. Jednym z hitów w moim domu jest focaccia, czyli rodzaj chlebka zrobionego z ciasta do pizzy. Każdy region Włoch przygotowuje ją w nieco inny sposób, podając z różnymi dodatkami. Mój dzisiejszy przepis to wariacja na temat klasyku. Nie robię go na drożdżach, dzięki czemu czas przygotowania znacząco się skraca. Nie wyrabiam, nie odstawiam do wyrastania, a jedynie smażę na patelni. We wnętrzu ciasta ukryłam za to łososia wraz z serem i świeżą bazylią. Jest pysznie i prosto, czyli tak, jak lubię najbardziej.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Focaccia z patelni z łososiem

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typ 00,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli.

Farsz

  • 150 g łososia wędzonego,
  • 120 g sera żółtego,
  • 18 liści świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

1. Do mąki pszennej dodaję jogurt naturalny, sodę oczyszczoną, sól oraz oliwę z oliwek i mieszam.

2. Ciasto wyrabiam rękami i przy pomocy noża dzielę na mniejsze części.

Foccacia z patelni- Pyszności
Foccacia z patelni- Pyszności

3. Każdą z mniejszych części rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką. Układam kawałki łososia wędzonego, kosteczki sera i listki świeżej bazylii.

Nadzienie do foccaci- Pyszności
Nadzienie do foccaci- Pyszności

4. Następnie zawijam brzegi ciasta, tworząc kopertkę. Smażę na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, po około 7-8 minut z każdej strony. Ciasto powinno się zarumienić.

Foccacia z patelni- Pyszności
Foccacia z patelni- Pyszności

5. Gotowe placuszki przekładam na talerz. Dekoruję zielonymi listkami bazylii i cytryną. Owoc możesz wykorzystać też do skropienia wnętrza po rozkrojeniu. Podaję na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie.Smacznego!

Focaccia z patelni z łososiem- Pyszności
Focaccia z patelni z łososiem- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości