Bez zaczynu i bez wyrabiania. Focaccia z 4 składników, którą zrobisz w 10 minut!

Pyszne focaccia z patelni to patent na przekąskę we włoskim stylu. Nie musisz robić zaczynu ani wyrabiać ciasta. Prosto, szybko i smacznie.

Focaccia z patelni- PysznościFocaccia z patelni- Pyszności
Ewa

Cechą charakterystyczną dla domowej kuchni włoskiej jest prostota. Z prostych składników wyczarować można naprawdę cudowne przysmaki. Jednym z hitów w moim domu jest focaccia, czyli rodzaj chlebka zrobionego z ciasta do pizzy. Każdy region Włoch przygotowuje ją w nieco inny sposób, podając z różnymi dodatkami. Mój dzisiejszy przepis to wariacja na temat klasyku. Nie robię go na drożdżach, dzięki czemu czas przygotowania znacząco się skraca. Nie wyrabiam, nie odstawiam do wyrastania, a jedynie smażę na patelni. We wnętrzu ciasta ukryłam za to łososia wraz z serem i świeżą bazylią. Jest pysznie i prosto, czyli tak, jak lubię najbardziej.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Focaccia z patelni z łososiem

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typ 00,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli.

Farsz

  • 150 g łososia wędzonego,
  • 120 g sera żółtego,
  • 18 liści świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

1. Do mąki pszennej dodaję jogurt naturalny, sodę oczyszczoną, sól oraz oliwę z oliwek i mieszam.

2. Ciasto wyrabiam rękami i przy pomocy noża dzielę na mniejsze części.

Foccacia z patelni- Pyszności
Foccacia z patelni- Pyszności

3. Każdą z mniejszych części rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką. Układam kawałki łososia wędzonego, kosteczki sera i listki świeżej bazylii.

Nadzienie do foccaci- Pyszności
Nadzienie do foccaci- Pyszności

4. Następnie zawijam brzegi ciasta, tworząc kopertkę. Smażę na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, po około 7-8 minut z każdej strony. Ciasto powinno się zarumienić.

Foccacia z patelni- Pyszności
Foccacia z patelni- Pyszności

5. Gotowe placuszki przekładam na talerz. Dekoruję zielonymi listkami bazylii i cytryną. Owoc możesz wykorzystać też do skropienia wnętrza po rozkrojeniu. Podaję na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie.Smacznego!

Focaccia z patelni z łososiem- Pyszności
Focaccia z patelni z łososiem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil