Biorę kaszę mannę i w 5 minut mam gotowy pyszny deser

Masz pod ręką kaszę mannę i budyń? Wypróbuj koniecznie nasz przepis na ten prosty i pyszny deser. Na jego przygotowanie potrzebujesz zaledwie kilku minut. Efekt cię zaskoczy.

Przepis na budyń z kaszą mannąPrzepis na budyń z kaszą manną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marco Bagnoli
Marcin Michałowski

Przejedliście się klasyczną kaszą manną na mleku? Odkryjcie nowy wymiar tego tradycyjnego dania. Poprzez prosty dodatek budyniowego proszku, zwykła kasza manna zamienia się w aksamitny deser o wyjątkowym smaku. Ten przepis na budyniową kaszę manną stanie się nie tylko hitem na śniadanie, ale także szybkim, zachwycającym deserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Przepis na kaszę manną z budyniem

Kasza manna z sokiem to jedno z tych wspomnień z dzieciństwa, które zawsze przywołują uśmiech na twarzy. Jednak czas na odrobinę nowości! Dodatek budyniowego proszku nada kaszy nie tylko wyjątkowego smaku, ale także sprawi, że stanie się ona idealnym deserem, który przygotujecie w zaledwie 5 minut.

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy manny,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 paczka budyniu (40 g).

Przygotowanie:

  1. Odlej pół szklanki mleka, a resztę podgrzewaj w rondelku. Dodaj kaszę i gotuj mieszając, aż manna napęcznieje i zgęstnieje.
  2. W oddzielnej ilości zimnego mleka rozpuść budyń, a następnie dodaj go do garnka, gdy kasza manna będzie gotowa. Dokładnie wymieszajcie i gotujcie jeszcze kilka minut na małym ogniu.

Wskazówki:

  • Aby kasza manna nie była zbyt gęsta, dodaj do niej więcej mleka.
  • Jeśli chcesz, aby kasza manna była słodsza, dodaj do niej więcej cukru lub miodu.
  • Możesz też dodać do kaszy manny ulubione owoce, np. truskawki, maliny czy banany.

Tak przygotowana budyniowa kasza manna to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatność i aromat budyniu sprawiają, że danie to rozpływa się dosłownie w ustach. Co więcej, możecie dostosować smak, wybierając budyń o ulubionym aromacie – waniliowym, śmietankowym, malinowym czy czekoladowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć