Na to ciasto mówią "Łzy Wałęsy". Po spróbowaniu zapłaczesz ze szczęścia
Niektóre nazwy ciast brzmią tak niestandardowo, że czasem trzeba nieźle się nagłowić nad tym, co ukrywają. Pod nazwą sernika "Łzy Wałęsy" skrywa się uwielbiany od lat sernik z pianką i charakterystycznymi kropelkami cukru. Idealnie sprawdzi się na święta.
14.11.2023 12:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W moim domu sernik obowiązkowo pojawia się na świętach, pieczemy go również na uroczystości rodzinne i inne ważne okazje. Sernik "Łzy Wałęsy" czy też inaczej sernik z rosą swoją nazwę zawdzięcza słodkim kroplom, które pojawiają się na bezie po całkowitym wystudzeniu sernika. Przepis jest naprawdę bajecznie prosty i nie musisz obawiać się, że nie wyjdzie. Delikatna pianka, kremowa i puszysta masa serowa oraz cieniutki spód to połączenie po prostu idealne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik Łzy Wałęsy
Skąd wzięła się nazwa "łzy prezydenta" lub "łzy Wałęsy", nie jest do końca jasne. Być może zapłakał on nad tym, jak pyszne jest to ciasto, gdy spróbował kawałka? Jeśli tak było, to wcale się nie dziwię - to jeden z moich ukochanych deserów.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 kostki masła,
- 1/2 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
Bezowa pianka (rosa):
- 1 szklanka cukru,
- 6 białek.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę, zimne masło i zacznij zagniatać. Następnie wsyp cukier, wbij jajko i zagnieć całość w kulę. Odstaw kruche ciasto do lodówki na 20 minut.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i następnie kruchym ciastem. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 10 minut. Odstaw do wystudzenia.
- Żółtka i jedno całe jajko ubij wraz z cukrem, aż powstanie jasna masa. Dodaj ser z wiaderka, olej, budyń i mleko i zmiksuj.
- Masę serową wlej na wystudzony spód. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40-50 minut.
- Białka ubij na sztywną pianę i wyłóż na sernik. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 st. i piecz ciasto z bezą jeszcze przez 15 minut.
Kropelki rosy (lub łzy Wałęsy) pojawią się, gdy ciasto przestygnie. Smacznego!