Na to ciasto mówią "Łzy Wałęsy". Po spróbowaniu zapłaczesz ze szczęścia

Niektóre nazwy ciast brzmią tak niestandardowo, że czasem trzeba nieźle się nagłowić nad tym, co ukrywają. Pod nazwą sernika "Łzy Wałęsy" skrywa się uwielbiany od lat sernik z pianką i charakterystycznymi kropelkami cukru. Idealnie sprawdzi się na święta.

Sernik łzy Wałęsy - PysznościSernik łzy Wałęsy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | PingPongCat
Ewa Malinowska

W moim domu sernik obowiązkowo pojawia się na świętach, pieczemy go również na uroczystości rodzinne i inne ważne okazje. Sernik "Łzy Wałęsy" czy też inaczej sernik z rosą swoją nazwę zawdzięcza słodkim kroplom, które pojawiają się na bezie po całkowitym wystudzeniu sernika. Przepis jest naprawdę bajecznie prosty i nie musisz obawiać się, że nie wyjdzie. Delikatna pianka, kremowa i puszysta masa serowa oraz cieniutki spód to połączenie po prostu idealne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oto najszybszy i najprostszy przepis na szarlotkę. Do tego super się prezentuje

Sernik Łzy Wałęsy

Skąd wzięła się nazwa "łzy prezydenta" lub "łzy Wałęsy", nie jest do końca jasne. Być może zapłakał on nad tym, jak pyszne jest to ciasto, gdy spróbował kawałka? Jeśli tak było, to wcale się nie dziwię - to jeden z moich ukochanych deserów.

Sernik łzy Wałęsy - Pyszności
Sernik łzy Wałęsy - Pyszności © YouTube | Henia Foks

Składniki:

Ciasto:

  •  2 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 kostki masła,
  • 1/2 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko.

Masa serowa: 

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,

Bezowa pianka (rosa): 

  • 1 szklanka cukru,
  • 6 białek.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę, zimne masło i zacznij zagniatać. Następnie wsyp cukier, wbij jajko i zagnieć całość w kulę. Odstaw kruche ciasto do lodówki na 20 minut.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i następnie kruchym ciastem. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 10 minut. Odstaw do wystudzenia.
  3. Żółtka i jedno całe jajko ubij wraz z cukrem, aż powstanie jasna masa. Dodaj ser z wiaderka, olej, budyń i mleko i zmiksuj.
  4. Masę serową wlej na wystudzony spód. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40-50 minut.
  5. Białka ubij na sztywną pianę i wyłóż na sernik. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 st. i piecz ciasto z bezą jeszcze przez 15 minut.

Kropelki rosy (lub łzy Wałęsy) pojawią się, gdy ciasto przestygnie. Smacznego!

Sernik z wiaderka "Złota Rosa" - sprawdzony przepis

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku