Tym deserem zajadano się w średniowieczu. Lądował tylko na najzamożniejszych stołach
Zaglądając do książek kucharskich pamiętających epokę średniowiecza, obok nieznanych już nam specjałów, takich jak polewka ogórkowa, znajdziemy też te, które w (prawie) identycznym wydaniu stawiamy na stole i dzisiaj. Przykładem takiej potrawy, a konkretniej deseru, jest tarta z owocami.
20.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:16
Wielce prawdopodobne jest, że wersję z gruszkami jadał sam Władysław Jagiełło. Według kronikarzy uwielbiał gruszki, stronił za to od jabłek. Sugerując się tym, że w średniowieczu znano już i korzystano z przepisu na kruche ciasto, możliwe, że wersję z gruszkami podawano samemu królowi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Średniowieczy deser na nowoczesnych stołach
Dlaczego akurat za tartą z gruszkami miał przepadać Władysław Jagiełło? Owoce te były jego ulubionymi, w przeciwieństwie do jabłek, których król miał nie cierpieć. Kronikarz Jan Długosz wspominał o tym w swoich zapiskach, dodając, że Jagiełło kruszki jadał "kryjomo".
Tartę, a konkretniej - kruchy spód bardzo podobny do tego przyrządzanego dzisiaj, przyrządzano również w epoce średniowiecza. Kruche ciasto często służyło jako spód lub przykrywka do wypiekanych w piecach pasztetów. Na najzamożniejszych stołach lądowały tarty zarówno słone, jak i słodkie. W tym drugim przypadku nie szczędzono migdałów, które w owych czasach stanowiły oznakę statusu. Niewykluczone więc, że Władysław Jagiełło zajadał się kruchym ciastem z ukochanymi gruszkami.
Tarta z gruszkami. Przepis
Składniki:
- 130 g chłodnego masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 90 g cukru pudru,
- 3 g soli,
- 2 kg gruszek + 2 łyżki cukru + łyżeczka kardamonu + 200 g sproszkowanych migdałów.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem, dodaj sól, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Zacznij zagniatać kruszonkę.
- Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj jajko i zagnieć szybko całość do połączenia składników.
- 1/3 ciasta uformuj w kulkę, zawiń w folię i przełóż do lodówki. Większą część rozwałkuj - ciasto powinno mieć średnicę większą od średnicy formy (28 cm).
- Rozwałkowany płat ciasta wyłóż między dwie warstwy papieru do pieczenia i wstaw do lodówki na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 st. C.
- Gruszki pokrój w kostkę lub grube plastry i wymieszaj z cukrem, kardamonem i migdałami.
- Rozwałkowane schłodzone ciasto przełóż do formy, z brzegów wytnij nadmiar ciasta, w spód nakłuj widelcem.
- Tak przygotowany spód włóż do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
- Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż na nie pokrojone i doprawione na gruszki.
- 1/3 ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj i potnij na paski. Następnie ułóż je na gruszkach.
- Tartę piecz przez 45 minut.