PrzepisDeseryTym deserem zajadano się w średniowieczu. Lądował tylko na najzamożniejszych stołach

Tym deserem zajadano się w średniowieczu. Lądował tylko na najzamożniejszych stołach

Kruche ciasta z dodatkami pojawiały się na stołach wśród najzamożniejszych w średniowieczu
Kruche ciasta z dodatkami pojawiały się na stołach wśród najzamożniejszych w średniowieczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
20.11.2023 16:31, aktualizacja: 17.01.2024 13:16

Zaglądając do książek kucharskich pamiętających epokę średniowiecza, obok nieznanych już nam specjałów, takich jak polewka ogórkowa, znajdziemy też te, które w (prawie) identycznym wydaniu stawiamy na stole i dzisiaj. Przykładem takiej potrawy, a konkretniej deseru, jest tarta z owocami.

Wielce prawdopodobne jest, że wersję z gruszkami jadał sam Władysław Jagiełło. Według kronikarzy uwielbiał gruszki, stronił za to od jabłek. Sugerując się tym, że w średniowieczu znano już i korzystano z przepisu na kruche ciasto, możliwe, że wersję z gruszkami podawano samemu królowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Średniowieczy deser na nowoczesnych stołach

Dlaczego akurat za tartą z gruszkami miał przepadać Władysław Jagiełło? Owoce te były jego ulubionymi, w przeciwieństwie do jabłek, których król miał nie cierpieć. Kronikarz Jan Długosz wspominał o tym w swoich zapiskach, dodając, że Jagiełło kruszki jadał "kryjomo".

Tartę, a konkretniej - kruchy spód bardzo podobny do tego przyrządzanego dzisiaj, przyrządzano również w epoce średniowiecza. Kruche ciasto często służyło jako spód lub przykrywka do wypiekanych w piecach pasztetów. Na najzamożniejszych stołach lądowały tarty zarówno słone, jak i słodkie. W tym drugim przypadku nie szczędzono migdałów, które w owych czasach stanowiły oznakę statusu. Niewykluczone więc, że Władysław Jagiełło zajadał się kruchym ciastem z ukochanymi gruszkami.

Na kruchy spód tarty wyłożyć można dowolny farsz
Na kruchy spód tarty wyłożyć można dowolny farsz© Canva | Cubistica

Tarta z gruszkami. Przepis

Składniki:

  • 130 g chłodnego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 90 g cukru pudru,
  • 3 g soli,
  • 2 kg gruszek + 2 łyżki cukru + łyżeczka kardamonu + 200 g sproszkowanych migdałów.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem, dodaj sól, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Zacznij zagniatać kruszonkę.
  2. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj jajko i zagnieć szybko całość do połączenia składników.
  3. 1/3 ciasta uformuj w kulkę, zawiń w folię i przełóż do lodówki. Większą część rozwałkuj - ciasto powinno mieć średnicę większą od średnicy formy (28 cm).
  4. Rozwałkowany płat ciasta wyłóż między dwie warstwy papieru do pieczenia i wstaw do lodówki na 15 minut.
  5. Piekarnik rozgrzej do 170 st. C.
  6. Gruszki pokrój w kostkę lub grube plastry i wymieszaj z cukrem, kardamonem i migdałami.
  7. Rozwałkowane schłodzone ciasto przełóż do formy, z brzegów wytnij nadmiar ciasta, w spód nakłuj widelcem.
  8. Tak przygotowany spód włóż do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
  9. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż na nie pokrojone i doprawione na gruszki.
  10. 1/3 ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj i potnij na paski. Następnie ułóż je na gruszkach.
  11. Tartę piecz przez 45 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także