Tym deserem zajadano się w średniowieczu. Lądował tylko na najzamożniejszych stołach

Zaglądając do książek kucharskich pamiętających epokę średniowiecza, obok nieznanych już nam specjałów, takich jak polewka ogórkowa, znajdziemy też te, które w (prawie) identycznym wydaniu stawiamy na stole i dzisiaj. Przykładem takiej potrawy, a konkretniej deseru, jest tarta z owocami.

Kruche ciasta z dodatkami pojawiały się na stołach wśród najzamożniejszych w średniowieczu Kruche ciasta z dodatkami pojawiały się na stołach wśród najzamożniejszych w średniowieczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wielce prawdopodobne jest, że wersję z gruszkami jadał sam Władysław Jagiełło. Według kronikarzy uwielbiał gruszki, stronił za to od jabłek. Sugerując się tym, że w średniowieczu znano już i korzystano z przepisu na kruche ciasto, możliwe, że wersję z gruszkami podawano samemu królowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki na słodko z jabłkami. Smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają

Średniowieczy deser na nowoczesnych stołach

Dlaczego akurat za tartą z gruszkami miał przepadać Władysław Jagiełło? Owoce te były jego ulubionymi, w przeciwieństwie do jabłek, których król miał nie cierpieć. Kronikarz Jan Długosz wspominał o tym w swoich zapiskach, dodając, że Jagiełło kruszki jadał "kryjomo".

Tartę, a konkretniej - kruchy spód bardzo podobny do tego przyrządzanego dzisiaj, przyrządzano również w epoce średniowiecza. Kruche ciasto często służyło jako spód lub przykrywka do wypiekanych w piecach pasztetów. Na najzamożniejszych stołach lądowały tarty zarówno słone, jak i słodkie. W tym drugim przypadku nie szczędzono migdałów, które w owych czasach stanowiły oznakę statusu. Niewykluczone więc, że Władysław Jagiełło zajadał się kruchym ciastem z ukochanymi gruszkami.

Na kruchy spód tarty wyłożyć można dowolny farsz
Na kruchy spód tarty wyłożyć można dowolny farsz © Canva | Cubistica

Tarta z gruszkami. Przepis

Składniki:

  • 130 g chłodnego masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 90 g cukru pudru,
  • 3 g soli,
  • 2 kg gruszek + 2 łyżki cukru + łyżeczka kardamonu + 200 g sproszkowanych migdałów.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem, dodaj sól, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Zacznij zagniatać kruszonkę.
  2. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj jajko i zagnieć szybko całość do połączenia składników.
  3. 1/3 ciasta uformuj w kulkę, zawiń w folię i przełóż do lodówki. Większą część rozwałkuj - ciasto powinno mieć średnicę większą od średnicy formy (28 cm).
  4. Rozwałkowany płat ciasta wyłóż między dwie warstwy papieru do pieczenia i wstaw do lodówki na 15 minut.
  5. Piekarnik rozgrzej do 170 st. C.
  6. Gruszki pokrój w kostkę lub grube plastry i wymieszaj z cukrem, kardamonem i migdałami.
  7. Rozwałkowane schłodzone ciasto przełóż do formy, z brzegów wytnij nadmiar ciasta, w spód nakłuj widelcem.
  8. Tak przygotowany spód włóż do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
  9. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż na nie pokrojone i doprawione na gruszki.
  10. 1/3 ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj i potnij na paski. Następnie ułóż je na gruszkach.
  11. Tartę piecz przez 45 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej