WideoTa tarta to prawdziwe dzieło sztuki. Pyszna, prosta i piękna

Ta tarta to prawdziwe dzieło sztuki. Pyszna, prosta i piękna

Pyszna krucha tarta z różyczkami jabłkowymi i budyniem to przepis na pyszny deser w jesiennym wydaniu. Dzięki takiej formie podania zamienia się w jadalne dzieło sztuki, które będzie piękną dekoracją stołu.

Tarta z jabłuszkowymi różyczkami- Pyszności
Tarta z jabłuszkowymi różyczkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

02.11.2023 06:41

Tarta z jabłkami podana w taki sposób zawsze wywołuje fale zachwytu. Moim znajomi nie wierzyli, jak łatwo ją przygotować. Kruchy spód z dodatkiem mielonych orzechów włoskich, aksamitny budyń i wykończenie w postaci zawiniętych jabłek to połączenie po prostu idealne. Prezentuje się przepięknie, dzięki czemu sprawdza się również na specjalne okazje. Z przepisem poradzi sobie nawet mało doświadczony fan pieczenia, kruche ciasto nie będzie żadnym wyzwaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta z jabłuszkowymi różyczkami

Składniki:

  • 80 g masła,
  • 6 łyżek cukru pudru, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 szklanki mąki tortowej, 
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich,
  • 64 g budyniu waniliowego, 
  • 500 ml mleka, 
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 ml mleka do budyniu. 

Dodatkowo:

  • 4 szklanki wody, 
  • 3 szklanki cukru, 
  • 4 jabłka.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski przekładam masło, dodaję cukier puder i mieszam. Dorzucam jajko, ekstrakt waniliowy, sól. Miksuję końcówką z hakiem, stopniowo dosypując również mąkę pszenną i mielone orzechy włoskie.

Krok 2:  Przekładam masę na stolnicę podsypaną mąka. Krótko wyrabiam, formuję placek i owijam ciasto folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na 30 minut.

Ciasto kruche trzeba schłodzić- Pyszności
Ciasto kruche trzeba schłodzić- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Do miski wsypuję proszek budyniowy i mieszam. 500 ml mleka podgrzewam wraz z cukrem rondelku i wlewam rozpuszczony proszek. Gotuję, aż zgęstnieje.

Krok 4: Jabłka kroję na 4 części i usuwam z ich wnętrza gniazda nasienne. Kroję w niezbyt grube plasterki i przekładam do miski.

Krok 5: W garnku zagotowuję wodę wraz z cukrem. Zdejmuję z ognia i moczę w niej pokrojone jabłka przez 2-3 minuty. Robię to partiami, jeśli jest ich za dużo i nie mieszczą się w garnku.

Jabłka w cukrowej zalewie- Pyszności
Jabłka w cukrowej zalewie- Pyszności© Licencjodawca

Krok 6: Schłodzony spód rozwałkowuję i przekładam do formy, dopasowując brzegi- powinny wyjść one dość grube. Widelcem robię dziurki i wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 20 minut w 180 st. Celsjusza.

Wykładanie formy na tartę- Pyszności
Wykładanie formy na tartę- Pyszności© Licencjodawca

Krok 7: Układam poziomo plasterki jabłek (po ok. 10-12) tak, aby ich krawędzie nachodziły na siebie. Zawijam w różyczki.

Zawijanie jabłek- Pyszności
Zawijanie jabłek- Pyszności© Licencjodawca

Krok 8: Na wypieczoną tartę wykładam budyń, na wierzchu układam różyczki z jabłek. Oprószam cukrem pudrem. Smacznego!

Tarta z jabłuszkowymi różyczkami
Tarta z jabłuszkowymi różyczkami© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie