Ta tarta to prawdziwe dzieło sztuki. Pyszna, prosta i piękna
Pyszna krucha tarta z różyczkami jabłkowymi i budyniem to przepis na pyszny deser w jesiennym wydaniu. Dzięki takiej formie podania zamienia się w jadalne dzieło sztuki, które będzie piękną dekoracją stołu.
02.11.2023 06:41
Tarta z jabłkami podana w taki sposób zawsze wywołuje fale zachwytu. Moim znajomi nie wierzyli, jak łatwo ją przygotować. Kruchy spód z dodatkiem mielonych orzechów włoskich, aksamitny budyń i wykończenie w postaci zawiniętych jabłek to połączenie po prostu idealne. Prezentuje się przepięknie, dzięki czemu sprawdza się również na specjalne okazje. Z przepisem poradzi sobie nawet mało doświadczony fan pieczenia, kruche ciasto nie będzie żadnym wyzwaniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tarta z jabłuszkowymi różyczkami
Składniki:
- 80 g masła,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich,
- 64 g budyniu waniliowego,
- 500 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 200 ml mleka do budyniu.
Dodatkowo:
- 4 szklanki wody,
- 3 szklanki cukru,
- 4 jabłka.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do miski przekładam masło, dodaję cukier puder i mieszam. Dorzucam jajko, ekstrakt waniliowy, sól. Miksuję końcówką z hakiem, stopniowo dosypując również mąkę pszenną i mielone orzechy włoskie.
Krok 2: Przekładam masę na stolnicę podsypaną mąka. Krótko wyrabiam, formuję placek i owijam ciasto folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Krok 3: Do miski wsypuję proszek budyniowy i mieszam. 500 ml mleka podgrzewam wraz z cukrem rondelku i wlewam rozpuszczony proszek. Gotuję, aż zgęstnieje.
Krok 4: Jabłka kroję na 4 części i usuwam z ich wnętrza gniazda nasienne. Kroję w niezbyt grube plasterki i przekładam do miski.
Krok 5: W garnku zagotowuję wodę wraz z cukrem. Zdejmuję z ognia i moczę w niej pokrojone jabłka przez 2-3 minuty. Robię to partiami, jeśli jest ich za dużo i nie mieszczą się w garnku.
Krok 6: Schłodzony spód rozwałkowuję i przekładam do formy, dopasowując brzegi- powinny wyjść one dość grube. Widelcem robię dziurki i wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 20 minut w 180 st. Celsjusza.
Krok 7: Układam poziomo plasterki jabłek (po ok. 10-12) tak, aby ich krawędzie nachodziły na siebie. Zawijam w różyczki.
Krok 8: Na wypieczoną tartę wykładam budyń, na wierzchu układam różyczki z jabłek. Oprószam cukrem pudrem. Smacznego!