Takim słodkościom nie trzeba odmawiać. Pyszny sernik w fit wydaniu
Słodkości w wydaniu fit to mój sprawdzony patent na coś słodkiego i nieco zdrowszego niż klasyczny przepis. Sernik jagodowy z dodatkiem skyra i serka śmietankowego smakuje wybornie. Nie zostaje po nim ani okruszek.
19.10.2023 08:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sernik z jagodami to pyszny i prosty przepis na fit deser, przy którym śmiało możesz poprosić o dokładkę. Chrupiący spód na bazie płatków owsianych, bananów i kakao w połączeniu z aksamitną serową warstwą z wysokobiałkowego sera skyr oraz serka śmietankowego z borówkami zagra wręcz koncertowo. Jest pysznie, prosto, a wśród fit składników nie znajdziesz trudnodostępnych produktów. Wystarczy wizyta w supermarkecie, kilka chwil w kuchni i można cieszyć się wyjątkowym deserem. Ciasto przygotujesz bez użycia piekarnika, jednak potrzebuje trochę czasu w lodówce. Warto zabrać się za przygotowanie dzień wcześniej.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fit sernik jagodowy - przepis
Składniki:
Spód:
- 100 g płatków owsianych,
- 2 banany,
- 2 łyżeczki kakao.
Masa:
- 200 g serka śmietankowego,
- 150 g skyru waniliowego,
- 3 łyżeczki miodu,
- 1 galaretka borówkowa + 1 szklanka gorącej wody,
- 200 g borówek,
- borówki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, mieszam i odstawiam do wystudzenia.
Krok 2. W robocie kuchennym mielę płatki wraz z kakao. Dodaję banana i blenduję. Powstałą masą wypełniam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3. Serek śmietankowy przekładam do miski wraz z waniliowym skyrem. Dodaję borówki (garść odkładam na później), wlewam przestudzoną galaretkę, dodaję miód i blenduję.
Krok 4. Do zblendowanej masy dorzucam odłożone wcześniej borówki. Wlewam całość do schłodzonego spodu i wstawiam do lodówki. Chłodzę przez minimum 4 godziny.
Krok 5. Schłodzony fit sernik dekoruję owocami i listkiem świeżej mięty. Smacznego!