Do naleśników wcale nie musisz wcale dodawać mąki. Inny składnik sprawdzi się jeszcze lepiej

Chociaż wydawać by się mogło, że naleśniki bez mąki niespecjalnie mają rację bytu, to dzięki prostej sztuczce zastąpisz ją bez problemu. Będą równie sycące i smaczne, a jednocześnie też bardziej wartościowe.

Naleśniki - PysznościNaleśniki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ersler
Ewa Malinowska

Naleśniki to mój ulubiony przepis na ekspresowy obiad. Chwila na przygotowanie ciasta, trochę czasu przy smażeniu i na talerzach lądują pyszne placki. Bez względu na to, czy nadziewasz je słodkim dżemem, twarożkiem, czekoladą czy stawiasz na wytrawny farsz, bazą jest zawsze dobry naleśnik. W przypadku opcji na słono stawiam na naleśniki z soczewicy. Do ich przygotowania nie potrzebujesz mąki, a i jajka niespecjalnie się tutaj przydadzą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Zrób pyszne roladki ze smaczną niespodzianką, a na pewno się nie zawiedziesz

Naleśniki bez mąki

Rolę mąki w naleśnikach spełnia soczewica. Ta roślina strączkowa to świetne źródło białka oraz błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne. Ma również sporą ilość kwasu foliowego, żelaza oraz potasu. Dzięki temu warto włączyć ją wcześniej do diety. Dobrym sposobem na to jest przygotowanie pożywnych naleśników.

Naleśniki bez jajek — jak je przygotować?
Naleśniki bez jajek — jak je przygotować? © Adobe Stock

Naleśniki z soczewicy świetnie pasować będą do wytrawnych farszów. Nadziej je mięsem z sosem, szpinakiem i fetą czy też ulubionymi warzywami. Wychodzą znacznie grubsze niż tradycyjne, więc najlepiej smażyć je na patelni do naleśników lub przewracać na drugą stronę, zsuwając na talerz, obracając i ponownie wrzucając na patelnie, jak przy omletach. Olej znaduje się w cieście, więc nie ma konieczności dodawania go na patelnię.

Składniki:

  • 400 g suchej czerwonej soczewicy,
  • 1 duża szczypta soli,
  • 1 szczypta kurkumy (dla koloru),
  • woda,
  • ok. 80 ml oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przesyp do miski i zalej wodą tak, aby była dwukrotnie wyższa niż soczewica. Odstaw na 2-3 godziny.
  2. Po tym czasie wylej wodę i przełóż soczewicę do blendera. Zacznij miksować, dodając po trochę świeżej wody, aż masa będzie miała konsystencję rzadkiej śmietany.
  3. Podczas miksowania stopniowo dodawaj również olej, sól oraz kurkumę.
  4. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Chochelką wylej pocję ciasta i rozprowadź po powierzchni.
  5. Jeśli ciasto pozostałe w misce dalej pęcznieje, dodaj odrobinę wody i energicznie wymieszaj.
  6. Gdy naleśnik się zetnie, odwróć go na drugą stronę i smaż, aż będzie gotowy.
  7. Posmaruj ulubionym farszem. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇