Do naleśników wcale nie musisz wcale dodawać mąki. Inny składnik sprawdzi się jeszcze lepiej
Chociaż wydawać by się mogło, że naleśniki bez mąki niespecjalnie mają rację bytu, to dzięki prostej sztuczce zastąpisz ją bez problemu. Będą równie sycące i smaczne, a jednocześnie też bardziej wartościowe.
15.01.2024 | aktual.: 15.01.2024 09:12
Naleśniki to mój ulubiony przepis na ekspresowy obiad. Chwila na przygotowanie ciasta, trochę czasu przy smażeniu i na talerzach lądują pyszne placki. Bez względu na to, czy nadziewasz je słodkim dżemem, twarożkiem, czekoladą czy stawiasz na wytrawny farsz, bazą jest zawsze dobry naleśnik. W przypadku opcji na słono stawiam na naleśniki z soczewicy. Do ich przygotowania nie potrzebujesz mąki, a i jajka niespecjalnie się tutaj przydadzą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki bez mąki
Rolę mąki w naleśnikach spełnia soczewica. Ta roślina strączkowa to świetne źródło białka oraz błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne. Ma również sporą ilość kwasu foliowego, żelaza oraz potasu. Dzięki temu warto włączyć ją wcześniej do diety. Dobrym sposobem na to jest przygotowanie pożywnych naleśników.
Naleśniki z soczewicy świetnie pasować będą do wytrawnych farszów. Nadziej je mięsem z sosem, szpinakiem i fetą czy też ulubionymi warzywami. Wychodzą znacznie grubsze niż tradycyjne, więc najlepiej smażyć je na patelni do naleśników lub przewracać na drugą stronę, zsuwając na talerz, obracając i ponownie wrzucając na patelnie, jak przy omletach. Olej znaduje się w cieście, więc nie ma konieczności dodawania go na patelnię.
Składniki:
- 400 g suchej czerwonej soczewicy,
- 1 duża szczypta soli,
- 1 szczypta kurkumy (dla koloru),
- woda,
- ok. 80 ml oleju.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę przesyp do miski i zalej wodą tak, aby była dwukrotnie wyższa niż soczewica. Odstaw na 2-3 godziny.
- Po tym czasie wylej wodę i przełóż soczewicę do blendera. Zacznij miksować, dodając po trochę świeżej wody, aż masa będzie miała konsystencję rzadkiej śmietany.
- Podczas miksowania stopniowo dodawaj również olej, sól oraz kurkumę.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Chochelką wylej pocję ciasta i rozprowadź po powierzchni.
- Jeśli ciasto pozostałe w misce dalej pęcznieje, dodaj odrobinę wody i energicznie wymieszaj.
- Gdy naleśnik się zetnie, odwróć go na drugą stronę i smaż, aż będzie gotowy.
- Posmaruj ulubionym farszem. Smacznego!