Przygotuj na Nowy Rok zupę, która przynosi szczęście. Efekt miło cię zaskoczy
Chcesz dobrze rozpocząć 2024 rok? Ugotuj zupę, która podobno przynosi szczęście na kolejne 364 dni. W jaki sposób? Już tłumaczę!
01.01.2024 | aktual.: 01.01.2024 10:42
Lubię nowy rok, bo kojarzy mi się z czystą kartą, którą możemy wypełnić zupełnie od nowa. To taki świeży początek, nic więc dziwnego, że każdy z nas ma nadzieję, że kolejne 354 dni będą wyłącznie dobre oraz łaskawe.
Jak się jednak okazuje na życzeniach wszelkiej pomyślności wcale nie musi się kończyć. We Włoszech 1 stycznia serwowana jest specjalna zupa, która ma zapewnić szczęście oraz obfitość w nowym roku. Chciałbyś jej skosztować i jednocześnie przygotować dla swoich bliskich? Nie ma problemu. Sprawdzony przepis na smaczną zupę z niesamowitym przekazem już na ciebie czeka!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa, która zapewnia szczęście przez cały rok
Na pewno zgodzisz się ze mną, że włoska kuchnia słynie z pysznych i ciekawych potraw na całym świecie. I nie inaczej będzie w przypadku bohaterki dzisiejszego artykułu. Zupa Lenticchie, bo to o niej mowa, to pożywne, smaczne i ciekawe danie, któremu nie sposób powiedzieć nie.
Głównym składnikiem pysznej zupy jest soczewica, która we Włoszech ma szczególne znaczenie. Otóż te małe ziarenka uważane są za symbol szczęścia i obfitości. Dlatego też, jedząc zupę na bazie soczewicy 1 stycznia, powinniśmy zapewnić sobie wszystko to co najlepsze, w całym roku.
Jak zrobić włoską zupę Lenticchie krok po kroku?
Skoro wiesz już jakie działanie ma fenomenalna włoska zupa, czas przejść do szczegółowej instrukcji. I tu mam dla ciebie kolejną dobrą wiadomość. Przygotowanie bohaterki dzisiejszego artykułu nie jest wcale trudne, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet totalny laik kulinarny. Zaczynamy!
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ¼ szkl. oliwy z oliwek,
- 3 marchewki,
- 1 łodyga selera,
- 450 g pomidorów z puszki,
- 220 g soczewicy,
- 1 litr domowego bulionu na bazie warzyw,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano oraz tymianek.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania soczewicy. W tym celu zalej ją gorącą wodą i odstaw na minimum 20 minut.
- W międzyczasie obierz i podziel na mniejsze kawałki wszystkie warzywa: cebulę, ząbki czosnku, marchewki oraz selera.
- Na palniku umieść garnek, w którym masz zamiar ugotować zupę. Podgrzej w nim oliwę z oliwek, po czym wrzuć do środka wcześniej przygotowane warzywa. Powstałą mieszankę duś przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka.
- Kiedy warzywa calkowicie zmiękkną, dodaj do środka namoczoną i odsączoną soczewicę oraz domowy bulion warzywny. Nie zapomnij również o pomidorach z puszki.
- Jako ostatnie składniki w garnku powinny znaleźć się przyprawy. Używj ich według własnych upodobań smakowych.
- Przygotowaną w ten sposób zupę gotuj ok. 25 minut na małym ogniu i to wszystko. Smacznego!