Przygotuj na Nowy Rok zupę, która przynosi szczęście. Efekt miło cię zaskoczy

Chcesz dobrze rozpocząć 2024 rok? Ugotuj zupę, która podobno przynosi szczęście na kolejne 364 dni. W jaki sposób? Już tłumaczę!

Zupa na bazie soczewicy ma zapewnić szczęście i obfitośćZupa na bazie soczewicy ma zapewnić szczęście i obfitość
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | al62
Marzena Pęcak

Lubię nowy rok, bo kojarzy mi się z czystą kartą, którą możemy wypełnić zupełnie od nowa. To taki świeży początek, nic więc dziwnego, że każdy z nas ma nadzieję, że kolejne 354 dni będą wyłącznie dobre oraz łaskawe.

Jak się jednak okazuje na życzeniach wszelkiej pomyślności wcale nie musi się kończyć. We Włoszech 1 stycznia serwowana jest specjalna zupa, która ma zapewnić szczęście oraz obfitość w nowym roku. Chciałbyś jej skosztować i jednocześnie przygotować dla swoich bliskich? Nie ma problemu. Sprawdzony przepis na smaczną zupę z niesamowitym przekazem już na ciebie czeka!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu

Zupa, która zapewnia szczęście przez cały rok

Na pewno zgodzisz się ze mną, że włoska kuchnia słynie z pysznych i ciekawych potraw na całym świecie. I nie inaczej będzie w przypadku bohaterki dzisiejszego artykułu. Zupa Lenticchie, bo to o niej mowa, to pożywne, smaczne i ciekawe danie, któremu nie sposób powiedzieć nie

Głównym składnikiem pysznej zupy jest soczewica, która we Włoszech ma szczególne znaczenie. Otóż te małe ziarenka uważane są za symbol szczęściaobfitości. Dlatego też, jedząc zupę na bazie soczewicy 1 stycznia, powinniśmy zapewnić sobie wszystko to co najlepsze, w całym roku.

Jak się okazuje, soczewica we Włoszech ma specjalnie znaczenie
Jak się okazuje, soczewica we Włoszech ma specjalnie znaczenie © Adobe Stock | nito

Jak zrobić włoską zupę Lenticchie krok po kroku?

Skoro wiesz już jakie działanie ma fenomenalna włoska zupa, czas przejść do szczegółowej instrukcji. I tu mam dla ciebie kolejną dobrą wiadomość. Przygotowanie bohaterki dzisiejszego artykułu nie jest wcale trudne, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet totalny laik kulinarny. Zaczynamy!

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • 3 marchewki,
  • 1 łodyga selera,
  • 450 g pomidorów z puszki,
  • 220 g soczewicy,
  • 1 litr domowego bulionu na bazie warzyw,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano oraz tymianek. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania soczewicy. W tym celu zalej ją gorącą wodą i odstaw na minimum 20 minut
  2. W międzyczasie obierz i podziel na mniejsze kawałki wszystkie warzywa: cebulę, ząbki czosnku, marchewki oraz selera. 
  3. Na palniku umieść garnek, w którym masz zamiar ugotować zupę. Podgrzej w nim oliwę z oliwek, po czym wrzuć do środka wcześniej przygotowane warzywa. Powstałą mieszankę duś przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka. 
  4. Kiedy warzywa calkowicie zmiękkną, dodaj do środka namoczonąodsączoną soczewicę oraz domowy bulion warzywny. Nie zapomnij również o pomidorach z puszki.
  5. Jako ostatnie składniki w garnku powinny znaleźć się przyprawy. Używj ich według własnych upodobań smakowych. 
  6. Przygotowaną w ten sposób zupę gotuj ok. 25 minut na małym ogniu i to wszystko. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"