Przygotuj po świętach. Twoje jelita odczują ulgę niemal natychmiast
Po świątecznym szaleństwie jedzeniowym nasz układ pokarmowy domaga się często czegoś lżejszego i zdrowszego. Z pomocą przychodzi wtedy pyszna i pożywna zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka.
27.12.2023 | aktual.: 27.12.2023 12:54
W Święta trzymanie diety to prawdziwe wyzwanie, bo stoły aż uginają się od przysmaków. Dominują potrawy z kapustą. Chociaż bez wątpienia są smaczne, to obciążają nasz układ pokarmowy. Po zakończeniu świętowania warto sięgnąć po potrawy, które odciążą nieco pracę naszych jelit i sprawią, że znów poczujemy się lekko i rześko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa krem z buraka
Chociaż w Wigilię w wielu domach królował barszcz, to zupę z buraków można przygotować również inny przysmak. Pyszny krem jest nie tylko pożywny i smaczny, ale również pozwoli odetchnąć naszej wątrobie. Przepis jest również bardzo prosty, dzięki czemu nie musisz spędzać w kuchni kolejnych godzin. Po świątecznych przygotowaniach takie przepisy są na wagę złota.
Składniki:
- 2 duże buraki,
- ok. 1,3 l bulionu, rosołu lub wody,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- 300 g fety,
- nasiona słonecznika,
- 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Buraki owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 45 minut.
- Po tym czasie ostrożnie zdejmij folię i odstaw do wystudzenia.
- Gdy buraki wystygną, obierz je ze skórki pokrój w mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Gdy się zarumienią, dorzuć włoszczyznę, obrane i pokrojone jabłko, buraki oraz sok z cytryny.
- Wlej bulion i dopraw całość solą oraz pieprzem. Gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Po tym czasie zblenduj zupę i gotuj ją jeszcze przez 10 minut.
- Na suchej patelni podpraż słonecznik, aż się zarumieni. Dzięki temu wydobędziesz aromat, a nasiona będą chrupkie.
- Gotową zupę nakładaj do głębokich talerzy lub misek, dorzuć pokruszoną w rękach fetę, dodaj podprażony słonecznik i skropl całość dobrej jakości oliwą.