Przygotuj po świętach. Twoje jelita odczują ulgę niemal natychmiast

Po świątecznym szaleństwie jedzeniowym nasz układ pokarmowy domaga się często czegoś lżejszego i zdrowszego. Z pomocą przychodzi wtedy pyszna i pożywna zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka.

Krem z buraka z fetą, oliwą i słonecznikiemKrem z buraka z fetą, oliwą i słonecznikiem
Źródło zdjęć: © Materiały prywatne
Ewa Malinowska

W Święta trzymanie diety to prawdziwe wyzwanie, bo stoły aż uginają się od przysmaków. Dominują potrawy z kapustą. Chociaż bez wątpienia są smaczne, to obciążają nasz układ pokarmowy. Po zakończeniu świętowania warto sięgnąć po potrawy, które odciążą nieco pracę naszych jelit i sprawią, że znów poczujemy się lekko i rześko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Zupa krem z buraka

Chociaż w Wigilię w wielu domach królował barszcz, to zupę z buraków można przygotować również inny przysmak. Pyszny krem jest nie tylko pożywny i smaczny, ale również pozwoli odetchnąć naszej wątrobie. Przepis jest również bardzo prosty, dzięki czemu nie musisz spędzać w kuchni kolejnych godzin. Po świątecznych przygotowaniach takie przepisy są na wagę złota.

Krem z buraka
Krem z buraka © Materiały Prywatne

Składniki:

  • 2 duże buraki,
  • ok. 1,3 l bulionu, rosołu lub wody,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 300 g fety,
  • nasiona słonecznika,
  • 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 45 minut.
  2. Po tym czasie ostrożnie zdejmij folię i odstaw do wystudzenia.
  3. Gdy buraki wystygną, obierz je ze skórki pokrój w mniejsze kawałki.
  4. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią posiekaną cebulę oraz czosnek.
  5. Gdy się zarumienią, dorzuć włoszczyznę, obrane i pokrojone jabłko, buraki oraz sok z cytryny.
  6. Wlej bulion i dopraw całość solą oraz pieprzem. Gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  7. Po tym czasie zblenduj zupę i gotuj ją jeszcze przez 10 minut.
  8. Na suchej patelni podpraż słonecznik, aż się zarumieni. Dzięki temu wydobędziesz aromat, a nasiona będą chrupkie.
  9. Gotową zupę nakładaj do głębokich talerzy lub misek, dorzuć pokruszoną w rękach fetę, dodaj podprażony słonecznik i skropl całość dobrej jakości oliwą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem