PrzepisZupyPrzygotuj po świętach. Twoje jelita odczują ulgę niemal natychmiast

Przygotuj po świętach. Twoje jelita odczują ulgę niemal natychmiast

Krem z buraka z fetą, oliwą i słonecznikiem
Krem z buraka z fetą, oliwą i słonecznikiem
Źródło zdjęć: © Materiały prywatne
27.12.2023 11:40, aktualizacja: 27.12.2023 12:54

Po świątecznym szaleństwie jedzeniowym nasz układ pokarmowy domaga się często czegoś lżejszego i zdrowszego. Z pomocą przychodzi wtedy pyszna i pożywna zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka.

W Święta trzymanie diety to prawdziwe wyzwanie, bo stoły aż uginają się od przysmaków. Dominują potrawy z kapustą. Chociaż bez wątpienia są smaczne, to obciążają nasz układ pokarmowy. Po zakończeniu świętowania warto sięgnąć po potrawy, które odciążą nieco pracę naszych jelit i sprawią, że znów poczujemy się lekko i rześko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krem z buraka

Chociaż w Wigilię w wielu domach królował barszcz, to zupę z buraków można przygotować również inny przysmak. Pyszny krem jest nie tylko pożywny i smaczny, ale również pozwoli odetchnąć naszej wątrobie. Przepis jest również bardzo prosty, dzięki czemu nie musisz spędzać w kuchni kolejnych godzin. Po świątecznych przygotowaniach takie przepisy są na wagę złota.

Krem z buraka
Krem z buraka© Materiały Prywatne

Składniki:

  • 2 duże buraki,
  • ok. 1,3 l bulionu, rosołu lub wody,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 300 g fety,
  • nasiona słonecznika,
  • 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 45 minut.
  2. Po tym czasie ostrożnie zdejmij folię i odstaw do wystudzenia.
  3. Gdy buraki wystygną, obierz je ze skórki pokrój w mniejsze kawałki.
  4. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią posiekaną cebulę oraz czosnek.
  5. Gdy się zarumienią, dorzuć włoszczyznę, obrane i pokrojone jabłko, buraki oraz sok z cytryny.
  6. Wlej bulion i dopraw całość solą oraz pieprzem. Gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  7. Po tym czasie zblenduj zupę i gotuj ją jeszcze przez 10 minut.
  8. Na suchej patelni podpraż słonecznik, aż się zarumieni. Dzięki temu wydobędziesz aromat, a nasiona będą chrupkie.
  9. Gotową zupę nakładaj do głębokich talerzy lub misek, dorzuć pokruszoną w rękach fetę, dodaj podprażony słonecznik i skropl całość dobrej jakości oliwą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także