Ta zupa znacznie wydłuża życie. Przepis podał sam specjalista dr Marek Skoczylas

Jesteś tym, co jesz - głosi znane porzekadło. Możemy odkryć tutaj pewną prawdę - jeśli jemy zdrowo, jesteśmy zdrowi. Sięgamy po niezdrowe przekąski regularnie - może wkrótce się to na nas zemścić. Szczególną uwagę na to zwraca dr Marek Skoczylas, który na YouTubie opowiada często o zdrowym stylu życia i dzieli się najróżniejszymi poradami. Tym razem tematem odcinka stała się zupa, która ma przedłużać życie.

ZupaZupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

Marek Skoczylas regularnie dzieli się wiedzą na temat ziołolecznictwa i zdrowego stylu życia. W każdym filmiku opowiada o różnych, naturalnych środkach, które mogą podnieść jakość naszego życia. Dzięki tym poradom wiemy, że nasze samopoczucie i zdrowie zależy od tego, co i jak jemy, ale także od zwyczajnych, codziennych wyborów. Ostatnio pokazał przepis na zupę, która przedłuża życie. Główną rolę gra w niej soczewica, która jest źródłem białka roślinnego. Składnik ten wspiera organizm w walce z chorobami przewlekłymi. Dzięki tej zupie zapomnicie o kalorycznej grochówce i fasolowej ze śmietaną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Ta zupa czyni cuda. Poznajcie przepis specjalisty

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 400 g suchej soczewicy czerwonej,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 3 pomidory,
  • 2 duże cebule,
  • kawałeczek korzenia imbiru (ok. 2 cm),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • dodatkowo: ulubione kiełki lub ziarna, na przykład słonecznik lub dynia.
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy © Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Sparz pomidory i obierz je ze skórki, pokrój w kostkę.
  2. Cebulę podsmaż w garnku na oliwie pod przykryciem.
  3. Po chwili do warzywa dodaj drobno pokrojony imbir, czosnek, curry oraz paprykę. Wszystko wymieszaj.
  4. Dorzuć pomidory oraz soczewicę. Wlej dwa litry wody.
  5. Doprowadź zupę do wrzenia. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  6. Wyłącz palnik, dodaj przyprawę garam masala oraz wlej mleczko kokosowe. Ten składnik sprawi, że zupa będzie gęsta.
  7. Gotowe danie przelej do miski i udekoruj ulubionymi ziarnami lub kiełkami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę