Ta zupa znacznie wydłuża życie. Przepis podał sam specjalista dr Marek Skoczylas
Jesteś tym, co jesz - głosi znane porzekadło. Możemy odkryć tutaj pewną prawdę - jeśli jemy zdrowo, jesteśmy zdrowi. Sięgamy po niezdrowe przekąski regularnie - może wkrótce się to na nas zemścić. Szczególną uwagę na to zwraca dr Marek Skoczylas, który na YouTubie opowiada często o zdrowym stylu życia i dzieli się najróżniejszymi poradami. Tym razem tematem odcinka stała się zupa, która ma przedłużać życie.
14.12.2023 12:52
Marek Skoczylas regularnie dzieli się wiedzą na temat ziołolecznictwa i zdrowego stylu życia. W każdym filmiku opowiada o różnych, naturalnych środkach, które mogą podnieść jakość naszego życia. Dzięki tym poradom wiemy, że nasze samopoczucie i zdrowie zależy od tego, co i jak jemy, ale także od zwyczajnych, codziennych wyborów. Ostatnio pokazał przepis na zupę, która przedłuża życie. Główną rolę gra w niej soczewica, która jest źródłem białka roślinnego. Składnik ten wspiera organizm w walce z chorobami przewlekłymi. Dzięki tej zupie zapomnicie o kalorycznej grochówce i fasolowej ze śmietaną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta zupa czyni cuda. Poznajcie przepis specjalisty
Składniki:
- 2 l wody,
- 400 g suchej soczewicy czerwonej,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 3 pomidory,
- 2 duże cebule,
- kawałeczek korzenia imbiru (ok. 2 cm),
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy extra virgin,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka garam masala,
- dodatkowo: ulubione kiełki lub ziarna, na przykład słonecznik lub dynia.
Sposób przygotowania:
- Sparz pomidory i obierz je ze skórki, pokrój w kostkę.
- Cebulę podsmaż w garnku na oliwie pod przykryciem.
- Po chwili do warzywa dodaj drobno pokrojony imbir, czosnek, curry oraz paprykę. Wszystko wymieszaj.
- Dorzuć pomidory oraz soczewicę. Wlej dwa litry wody.
- Doprowadź zupę do wrzenia. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut.
- Wyłącz palnik, dodaj przyprawę garam masala oraz wlej mleczko kokosowe. Ten składnik sprawi, że zupa będzie gęsta.
- Gotowe danie przelej do miski i udekoruj ulubionymi ziarnami lub kiełkami.