Błyskawiczna kieszonka z patelni stanie się śniadaniowym hitem

Masz dość standardowego śniadania? Chciałbyś przygotować coś zupełnie innego, ale jednocześnie ciągle brakuje ci czasu i fajnego pomysłu? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!

Już od samego patrzenia cieknie nam ślinka!Już od samego patrzenia cieknie nam ślinka!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Moja babcia zawsze powtarzała, że dzień będzie udany, jeśli zaczniemy go od pysznego śniadania. I coś w tym jest. Bo to właśnie zawsze po śniadaniu jakoś poprawia mi się humor i mam dużo więcej sił do działania. Dlatego też nigdy nie pomijam tego ważnego posiłku. 

Też tak masz? Jeśli tak, koniecznie zostań ze mną do końca. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka wyczarować smaczne śniadanie w ciekawym wydaniu. Co tym razem przygotujemy? Genialne kieszonki śniadaniowe wypełnione po brzegi samymi rarytasami. Brzmi dobrze, prawda? Dlatego nie ma co przedłużać i od razu przechodzę do sedna sprawy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczna kieszonka z patelni stanie się śniadaniowym hitem

Z tym przepisem śniadanie stanie się twoim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia. Będzie smacznie, ciekawe i oryginalnie jednocześnie!

Składniki na jedną porcję:

  • 1 tortilla pełnoziarnista,
  • 4 paluszki serowe,
  • 50 g krojonych pomidorów z ziołami,
  • 40 g tartego cheddara,
  • 2 plastry szynki wędzonej,
  • 1 jajko,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kieszonek z tortilli. W tym celu układam na blacie kuchennym placek pełnoziarnistej tortilli, po czy na każdej krawędzi dodaję po jednym paluszku serowym. Końcówki zwijam do środka i zabezpieczam je przy pomocy wykałaczek

Na początek przygotowuję śniadaniowe kieszonki
Na początek przygotowuję śniadaniowe kieszonki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Złożone w ten sposób kieszonki przekładam do blaszki do pieczenia. Następnie w każdej kieszonce umieszczam krojone pomidory z ziołami oraz przyprawy: suszony czosnek, słodką paprykę, sól oraz pieprz. 

Każdą kieszonkę doprawiam do smaku
Każdą kieszonkę doprawiam do smaku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejny element w śniadaniowych kieszonkach pojawia się cheddar. Ser wcześniej ścieram na tarce na dużych oczkach. 

Czas na żółty ser
Czas na żółty ser © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do każdej kieszonki dodaję też po jednym jajku i dwóch plastrach wędzonej szynki

Ostatni element przepisu to wędzona szynka
Ostatni element przepisu to wędzona szynka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób śniadanie zapiekam na koniec w rozgrzanym piekarniku. Urządzenie ma pracować przez 10-12 minut w temp. 160 stopni Celsjusza. 

I na koniec krótka wizyta w piekarniku
I na koniec krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe śniadanie serwuję na ciepło z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej recepturze. Wykorzystasz ją w swojej kuchni w najbliższym czasie? Już teraz mogę zagwarantować ci, że na pewno nie pożałujesz. Obok tak smacznej i ciekawej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"