Błyskawiczna kieszonka z patelni stanie się śniadaniowym hitem
Masz dość standardowego śniadania? Chciałbyś przygotować coś zupełnie innego, ale jednocześnie ciągle brakuje ci czasu i fajnego pomysłu? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!
11.12.2023 12:43
Moja babcia zawsze powtarzała, że dzień będzie udany, jeśli zaczniemy go od pysznego śniadania. I coś w tym jest. Bo to właśnie zawsze po śniadaniu jakoś poprawia mi się humor i mam dużo więcej sił do działania. Dlatego też nigdy nie pomijam tego ważnego posiłku.
Też tak masz? Jeśli tak, koniecznie zostań ze mną do końca. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka wyczarować smaczne śniadanie w ciekawym wydaniu. Co tym razem przygotujemy? Genialne kieszonki śniadaniowe wypełnione po brzegi samymi rarytasami. Brzmi dobrze, prawda? Dlatego nie ma co przedłużać i od razu przechodzę do sedna sprawy!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tym przepisem śniadanie stanie się twoim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia. Będzie smacznie, ciekawe i oryginalnie jednocześnie!
Składniki na jedną porcję:
- 1 tortilla pełnoziarnista,
- 4 paluszki serowe,
- 50 g krojonych pomidorów z ziołami,
- 40 g tartego cheddara,
- 2 plastry szynki wędzonej,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kieszonek z tortilli. W tym celu układam na blacie kuchennym placek pełnoziarnistej tortilli, po czy na każdej krawędzi dodaję po jednym paluszku serowym. Końcówki zwijam do środka i zabezpieczam je przy pomocy wykałaczek.
Krok 2. Złożone w ten sposób kieszonki przekładam do blaszki do pieczenia. Następnie w każdej kieszonce umieszczam krojone pomidory z ziołami oraz przyprawy: suszony czosnek, słodką paprykę, sól oraz pieprz.
Krok 3. Jako kolejny element w śniadaniowych kieszonkach pojawia się cheddar. Ser wcześniej ścieram na tarce na dużych oczkach.
Krok 4. Do każdej kieszonki dodaję też po jednym jajku i dwóch plastrach wędzonej szynki.
Krok 5. Przygotowane w ten sposób śniadanie zapiekam na koniec w rozgrzanym piekarniku. Urządzenie ma pracować przez 10-12 minut w temp. 160 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowe śniadanie serwuję na ciepło z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej recepturze. Wykorzystasz ją w swojej kuchni w najbliższym czasie? Już teraz mogę zagwarantować ci, że na pewno nie pożałujesz. Obok tak smacznej i ciekawej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.