Lubisz śniadania na słodko? Mini pankejki cytrynowo-borówkowe zadomowią się u ciebie na stałe

Jeśli szukasz ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego pomysłu na śniadanie dla całej rodziny, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Dzisiejsza propozycja to prawdziwe niebo w gębie!

Pyszności w wydaniu miniPyszności w wydaniu mini
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Tym razem chciałabym pokazać ci, że pyszne śniadanie nie musi się wcale ograniczać jedynie do omletu, owsianki, jajecznicy czy kolorowych kanapek. Możesz zawsze postawić na przepis w słodkim wydaniu, któremu nie odmówi nawet największy niejadek

Skąd to wiem? Bo przetestowałam dzisiejszą recepturę na swoich bliskich. Przynajmniej dwa razy w tygodniu słyszę prośby o przygotowanie genialnych pankejków na bazie cytryny i borówek. Ty też możesz je zrobić. Co więcej, w mega uroczym wydaniu, bo w pomniejszonej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto

Śniadanie wcale nie musi być nudne. Z mini pankejkami sukces masz gwarantowany już na samym starcie

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 szklanki mleka skondensowanego,
  • 1 cytryna (sok),
  • ½ cytryny (skórka),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 100 g borówek,
  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia suchych składników. W tym celu w jednej misce mieszam ze sobą: mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia.

Najpierw łączę suche składniki
Najpierw łączę suche składniki © Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi.

Krok 2. W drugiej misce łączę mokre składniki: mleko skondensowane, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, roztopione masło oraz jajko. Na koniec do mieszanki dorzucam skórkę z cytryny. Wcześniej ścieram ją na tarce.

Czas połączyć mokre składniki
Czas połączyć mokre składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do miski z mlekiem skondensowanym zaczynam dodawać suchą mieszankę. Cały czas mieszam zawartość miski kuchenną rózgą, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły

Łączenie dwóch mieszanek
Łączenie dwóch mieszanek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotową mieszankę przelewam do butelki z dozownikiem, po czym zaczynam robić na rozgrzanej patelni małe kleksiki. Na każdym takim elemencie (w centralnej części) układam po jednej borówce, po czym przykrywam owoce dodatkową porcją ciasta.

Czas na smażenie
Czas na smażenie © Licencjodawca | Pyszności

Smażę mini placuszki z każdej strony po dosłownie 1-2 minuty.

Krok 5. I to wszystko! Gotowe pankejki układam na talerzyku z dodatkiem świeżych borówek, bo owoców nigdy za wiele. Całość polewam domowej roboty lukrem królewskim. Smacznego!

Pyszności przez duże P
Pyszności przez duże P © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, jak często na twoim stole pojawia się śniadanie na słodko. Osobiście mogłabym jeść je na okrągło, a ty?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟