Lubisz śniadania na słodko? Mini pankejki cytrynowo-borówkowe zadomowią się u ciebie na stałe

Jeśli szukasz ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego pomysłu na śniadanie dla całej rodziny, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Dzisiejsza propozycja to prawdziwe niebo w gębie!

Pyszności w wydaniu miniPyszności w wydaniu mini
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Tym razem chciałabym pokazać ci, że pyszne śniadanie nie musi się wcale ograniczać jedynie do omletu, owsianki, jajecznicy czy kolorowych kanapek. Możesz zawsze postawić na przepis w słodkim wydaniu, któremu nie odmówi nawet największy niejadek

Skąd to wiem? Bo przetestowałam dzisiejszą recepturę na swoich bliskich. Przynajmniej dwa razy w tygodniu słyszę prośby o przygotowanie genialnych pankejków na bazie cytryny i borówek. Ty też możesz je zrobić. Co więcej, w mega uroczym wydaniu, bo w pomniejszonej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto

Śniadanie wcale nie musi być nudne. Z mini pankejkami sukces masz gwarantowany już na samym starcie

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 szklanki mleka skondensowanego,
  • 1 cytryna (sok),
  • ½ cytryny (skórka),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 100 g borówek,
  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia suchych składników. W tym celu w jednej misce mieszam ze sobą: mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia.

Najpierw łączę suche składniki
Najpierw łączę suche składniki © Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi.

Krok 2. W drugiej misce łączę mokre składniki: mleko skondensowane, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, roztopione masło oraz jajko. Na koniec do mieszanki dorzucam skórkę z cytryny. Wcześniej ścieram ją na tarce.

Czas połączyć mokre składniki
Czas połączyć mokre składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do miski z mlekiem skondensowanym zaczynam dodawać suchą mieszankę. Cały czas mieszam zawartość miski kuchenną rózgą, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły

Łączenie dwóch mieszanek
Łączenie dwóch mieszanek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotową mieszankę przelewam do butelki z dozownikiem, po czym zaczynam robić na rozgrzanej patelni małe kleksiki. Na każdym takim elemencie (w centralnej części) układam po jednej borówce, po czym przykrywam owoce dodatkową porcją ciasta.

Czas na smażenie
Czas na smażenie © Licencjodawca | Pyszności

Smażę mini placuszki z każdej strony po dosłownie 1-2 minuty.

Krok 5. I to wszystko! Gotowe pankejki układam na talerzyku z dodatkiem świeżych borówek, bo owoców nigdy za wiele. Całość polewam domowej roboty lukrem królewskim. Smacznego!

Pyszności przez duże P
Pyszności przez duże P © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, jak często na twoim stole pojawia się śniadanie na słodko. Osobiście mogłabym jeść je na okrągło, a ty?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie