Lubisz śniadania na słodko? Mini pankejki cytrynowo-borówkowe zadomowią się u ciebie na stałe
Jeśli szukasz ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego pomysłu na śniadanie dla całej rodziny, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Dzisiejsza propozycja to prawdziwe niebo w gębie!
27.11.2023 06:45
Tym razem chciałabym pokazać ci, że pyszne śniadanie nie musi się wcale ograniczać jedynie do omletu, owsianki, jajecznicy czy kolorowych kanapek. Możesz zawsze postawić na przepis w słodkim wydaniu, któremu nie odmówi nawet największy niejadek.
Skąd to wiem? Bo przetestowałam dzisiejszą recepturę na swoich bliskich. Przynajmniej dwa razy w tygodniu słyszę prośby o przygotowanie genialnych pankejków na bazie cytryny i borówek. Ty też możesz je zrobić. Co więcej, w mega uroczym wydaniu, bo w pomniejszonej wersji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śniadanie wcale nie musi być nudne. Z mini pankejkami sukces masz gwarantowany już na samym starcie
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 szklanki mleka skondensowanego,
- 1 cytryna (sok),
- ½ cytryny (skórka),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 100 g borówek,
- lukier do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia suchych składników. W tym celu w jednej misce mieszam ze sobą: mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia.
Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 2. W drugiej misce łączę mokre składniki: mleko skondensowane, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, roztopione masło oraz jajko. Na koniec do mieszanki dorzucam skórkę z cytryny. Wcześniej ścieram ją na tarce.
Krok 3. Do miski z mlekiem skondensowanym zaczynam dodawać suchą mieszankę. Cały czas mieszam zawartość miski kuchenną rózgą, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Krok 4. Gotową mieszankę przelewam do butelki z dozownikiem, po czym zaczynam robić na rozgrzanej patelni małe kleksiki. Na każdym takim elemencie (w centralnej części) układam po jednej borówce, po czym przykrywam owoce dodatkową porcją ciasta.
Smażę mini placuszki z każdej strony po dosłownie 1-2 minuty.
Krok 5. I to wszystko! Gotowe pankejki układam na talerzyku z dodatkiem świeżych borówek, bo owoców nigdy za wiele. Całość polewam domowej roboty lukrem królewskim. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, jak często na twoim stole pojawia się śniadanie na słodko. Osobiście mogłabym jeść je na okrągło, a ty?
Zobacz także