Lubisz śniadania na słodko? Mini pankejki cytrynowo-borówkowe zadomowią się u ciebie na stałe

Jeśli szukasz ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego pomysłu na śniadanie dla całej rodziny, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Dzisiejsza propozycja to prawdziwe niebo w gębie!

Pyszności w wydaniu miniPyszności w wydaniu mini
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Tym razem chciałabym pokazać ci, że pyszne śniadanie nie musi się wcale ograniczać jedynie do omletu, owsianki, jajecznicy czy kolorowych kanapek. Możesz zawsze postawić na przepis w słodkim wydaniu, któremu nie odmówi nawet największy niejadek

Skąd to wiem? Bo przetestowałam dzisiejszą recepturę na swoich bliskich. Przynajmniej dwa razy w tygodniu słyszę prośby o przygotowanie genialnych pankejków na bazie cytryny i borówek. Ty też możesz je zrobić. Co więcej, w mega uroczym wydaniu, bo w pomniejszonej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto

Śniadanie wcale nie musi być nudne. Z mini pankejkami sukces masz gwarantowany już na samym starcie

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 szklanki mleka skondensowanego,
  • 1 cytryna (sok),
  • ½ cytryny (skórka),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 100 g borówek,
  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia suchych składników. W tym celu w jednej misce mieszam ze sobą: mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia.

Najpierw łączę suche składniki
Najpierw łączę suche składniki © Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi.

Krok 2. W drugiej misce łączę mokre składniki: mleko skondensowane, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, roztopione masło oraz jajko. Na koniec do mieszanki dorzucam skórkę z cytryny. Wcześniej ścieram ją na tarce.

Czas połączyć mokre składniki
Czas połączyć mokre składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do miski z mlekiem skondensowanym zaczynam dodawać suchą mieszankę. Cały czas mieszam zawartość miski kuchenną rózgą, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły

Łączenie dwóch mieszanek
Łączenie dwóch mieszanek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotową mieszankę przelewam do butelki z dozownikiem, po czym zaczynam robić na rozgrzanej patelni małe kleksiki. Na każdym takim elemencie (w centralnej części) układam po jednej borówce, po czym przykrywam owoce dodatkową porcją ciasta.

Czas na smażenie
Czas na smażenie © Licencjodawca | Pyszności

Smażę mini placuszki z każdej strony po dosłownie 1-2 minuty.

Krok 5. I to wszystko! Gotowe pankejki układam na talerzyku z dodatkiem świeżych borówek, bo owoców nigdy za wiele. Całość polewam domowej roboty lukrem królewskim. Smacznego!

Pyszności przez duże P
Pyszności przez duże P © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, jak często na twoim stole pojawia się śniadanie na słodko. Osobiście mogłabym jeść je na okrągło, a ty?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości