Mini serniczki z dżemem, migdałami, borówkami i cukrem pudrem

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę smacznym i prostym deserem, ale kompletnie nie masz pomysłu, jak to zrobić? Nie przejmuj się, ponieważ już za chwilę podsunę ci świetną inspirację.

Obrazek
Pyszności

Poniżej zobaczysz przepis na mini serniczki z dżemem, migdałami, borówkami i cukrem pudrem. Są po prostu przepyszne, a oprócz tego wyglądają naprawdę uroczo!

Składniki:

  1. 100 g herbatniki
  2. 100 g płatki migdałów
  3. 6 szt. borówki
  4. 6 szt. foremki na babeczki
  5. 1 szt. woreczek spożywczy
  6. wałek do ciasta
  7. 50 g masło roztopione
  8. 2 łyżeczki olejek waniliowy
  9. 500 g serek śmietankowy
  10. 200 g cukier puder
  11. 3 łyżki mąka pszenna
  12. 2 szt. jajka
  13. 150 g kwaśna śmietana
  14. 6 łyżek dzem dowolny smak
Sposób przygotowania:
1. Do woreczka spożywczego włóż herbatniki i migdały. (zostaw trochę migdałów do wykończenia) Zamknij woreczek.
2. Połóż woreczek i zacznij wałkować go wałkiem do ciasta. W ten sposób pokruszysz herbatniki i migdały.
3. Zawartość woreczka przesyp do miski i dodaj roztopione masło i 1 łyżeczkę olejku waniliowego. Dobrze wymieszaj.
4. Na dno każdej foremki nałóż kilka łyżeczek mieszanki z pokruszonymi ciasteczkami. Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 10 minut.
5. Do miski włóż serek śmietankowy, cukier puder, mąkę pszenną, 1 łyżeczkę olejku waniliowego, jajka i kwaśną śmietanę. Mieszaj tak długo, aż masa będzie miała gładką i jednolitą konsystencję.
6. Po 10 minutach pieczenia wyjmij foremki z piekarnika. Na pokruszone ciasteczka nakładaj kolejno: 1 czubata łyżka mieszanki serowej, 1 łyżka dżemu i 1 czubata łyżka mieszanki serowej. Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na kolejne 10 minut.
7. Po 10 minutach wyjmij foremki z piekarnika i posyp babeczki z wierzchu pozostałymi płatkami migdałów. Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni C i piecz przez 35 minut.
8. Po 35 minutach wyjmij babeczki z piekarnika i posyp je z wierzchu cukrem pudrem. Na szczycie każdej z nich połóż po jednej borówce.
9. I gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości