Jan Kuroń przypomniał przepis na zapomniane danie. Obiad robi się w mig

Kultowych pomysłów na pyszny obiad nigdy za wiele. Tym razem o prawdziwej perełce kulinarnej przypomina znany kucharz. Czy pamiętasz to genialne danie?

Jak Kuroń podzielił się przepisem na kultową porkę ziemniaczaną
Jak Kuroń podzielił się przepisem na kultową porkę ziemniaczaną
Źródło zdjęć: © Instagram.com | jasiek_kuron_gotuje

10.11.2023 19:16

Moim zdaniem kuchnia to miejsce, w którym ciągle coś powinno się dziać. Możemy jednocześnie wykorzystywać sprawdzone i rodzime przepisy, jak i testować nowe rozwiązania. Tylko wtedy w kuchni nigdy nie pojawi się nuda. 

Dlatego dziś przychodzę z kolejnym powiewem świeżości w obiadowym wydaniu. W tym przypadku chodzi o genialne danie, które niestety już od dłuższego czasu nie cieszy się zbyt dużą popularnością. A szkoda, bo nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze praktycznie robi się samo i to dosłownie w kilka minut. Jak to w ogóle jest możliwe?

Znany kucharz wraca do korzeni polskiej kuchni

Jan Kuroń to utalentowany i ceniony znawca świata kulinarnego. Sama śledzę na bieżąco jego poczynania w sieci, bo jest to czysta przyjemność. I tak też ostatnio natrafiłam na kolejny genialny przepis, o którym totalnie zapomniałam. A przecież to prawdziwy strzał w 10!

Porka ziemniaczana, prażoki, prażucha — to tylko najbardziej popularne określenia prostegosycącego przepisu na bazie ziemniaków. I to właśnie to genialne danie przygotował kreatywny kucharz. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak dokładnie je zrobić, przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Już od samego patrzenia, można zgłodnieć
Już od samego patrzenia, można zgłodnieć© Instagram.com | jasiek_kuron_gotuje

Przepis na prażoki wg Jana Kuronia

Składniki:

  • 750 g ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • skwarki oraz cebula do podania,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania i podzielenia ziemniaków na mniejsze kawałki. Następnie przepłucz je i ugotuj z dodatkiem soli
  2. Z garnka z ugotowanymi ziemniakami odlej ⅔ wody, po czym wsyp do środka mąkę pszenną. 
  3. Następnie weź do ręki tłuczek do ziemniaków i zacznij rozgniatać składniki. Pamiętaj, cały czas pracujesz na palniku
  4. Po kilku minutach gotowania, twoja mieszanka powinna być idealnie kremowagładka
  5. Teraz weź do ręki dwie łyżki i z powstałej mieszanki zacznij formować małe elementy. Oczywiście to tylko jedna z propozycji podania. Zawsze możesz przełożyć mieszankę w całości na talerz. 
  6. Na koniec udekoruj gotowe danie przy pomocy skwarkówcebuli. Pan Jan poleca dodać do dania świeży koperek. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, muszę podzielić się pewnym wspomnieniem. To pyszne danie kojarzy mi się z odwiedzinami u ciotecznej babci Haliny, która bardzo często robiła porkę. Ty też zajadałeś się nią za dzieciaka?

Wybrane dla Ciebie