Jan Kuroń przypomniał przepis na zapomniane danie. Obiad robi się w mig
Kultowych pomysłów na pyszny obiad nigdy za wiele. Tym razem o prawdziwej perełce kulinarnej przypomina znany kucharz. Czy pamiętasz to genialne danie?
10.11.2023 19:16
Moim zdaniem kuchnia to miejsce, w którym ciągle coś powinno się dziać. Możemy jednocześnie wykorzystywać sprawdzone i rodzime przepisy, jak i testować nowe rozwiązania. Tylko wtedy w kuchni nigdy nie pojawi się nuda.
Dlatego dziś przychodzę z kolejnym powiewem świeżości w obiadowym wydaniu. W tym przypadku chodzi o genialne danie, które niestety już od dłuższego czasu nie cieszy się zbyt dużą popularnością. A szkoda, bo nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze praktycznie robi się samo i to dosłownie w kilka minut. Jak to w ogóle jest możliwe?
Znany kucharz wraca do korzeni polskiej kuchni
Jan Kuroń to utalentowany i ceniony znawca świata kulinarnego. Sama śledzę na bieżąco jego poczynania w sieci, bo jest to czysta przyjemność. I tak też ostatnio natrafiłam na kolejny genialny przepis, o którym totalnie zapomniałam. A przecież to prawdziwy strzał w 10!
Porka ziemniaczana, prażoki, prażucha — to tylko najbardziej popularne określenia prostego i sycącego przepisu na bazie ziemniaków. I to właśnie to genialne danie przygotował kreatywny kucharz. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak dokładnie je zrobić, przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Zobacz także
Przepis na prażoki wg Jana Kuronia
Składniki:
- 750 g ziemniaków,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- skwarki oraz cebula do podania,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od obrania i podzielenia ziemniaków na mniejsze kawałki. Następnie przepłucz je i ugotuj z dodatkiem soli.
- Z garnka z ugotowanymi ziemniakami odlej ⅔ wody, po czym wsyp do środka mąkę pszenną.
- Następnie weź do ręki tłuczek do ziemniaków i zacznij rozgniatać składniki. Pamiętaj, cały czas pracujesz na palniku.
- Po kilku minutach gotowania, twoja mieszanka powinna być idealnie kremowa i gładka.
- Teraz weź do ręki dwie łyżki i z powstałej mieszanki zacznij formować małe elementy. Oczywiście to tylko jedna z propozycji podania. Zawsze możesz przełożyć mieszankę w całości na talerz.
- Na koniec udekoruj gotowe danie przy pomocy skwarków i cebuli. Pan Jan poleca dodać do dania świeży koperek. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, muszę podzielić się pewnym wspomnieniem. To pyszne danie kojarzy mi się z odwiedzinami u ciotecznej babci Haliny, która bardzo często robiła porkę. Ty też zajadałeś się nią za dzieciaka?