Jasiek Kuroń zamiast mielonych serwuje inne kotlety. Są tanie i smakują jak marzenie
Kotlety mielone są niewątpliwie symbolem niedzielnego obiadu. Czasem jednak się nam nudzą i chcemy przygotować coś zupełnie innego. Jasiek Kuroń ma pomysł na bardzo ciekawe danie. Te kotlety zrobisz z dwóch warzyw, a sos pieczarkowy dopełni całości.
09.10.2023 19:26
Jan Kuroń, znany kucharz, przedstawia wyjątkowe kotlety. Ich bazą są dwa znane i lubiane warzywa. Przygotowuje się je w kilka chwil, a do tego są aromatyczne i sycące. Idealnym dodatkiem do nich jest sos pieczarkowy, który sprawi, że obiad wejdzie na wyższy poziom.
Sam Kuroń zachwala, że "kotleciki są nieprzyzwoicie pyszne". Przyznał, że to danie robi często, a jego syn Ignacy jest jego ogromnym fanem. To dobra alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych lub schabowego. Jest też o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna. Ziemniaki oraz cukinia dostarczają wielu najróżniejszych składników odżywczych, których nasz organizm potrzebuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety Jaśka Kuronia - przepis
Przygotuj potrzebne składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 300 g startej cukinii,
- jajko,
- pół szklanki mąki pszennej,
- czubata łyżka granulowanego czosnku,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżka zielonej czubrycy,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- łyżeczka soli,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
- Obierz cukinię i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a następnie obierz i odstaw do wystygnięcia. Przeciśnij je przez praskę lub po prostu zmiażdż.
- Cukinię i ziemniaki włóż do jednej miski.
- Dodaj jajko, mąkę pszenną oraz wszystkie przyprawy.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Zacznij formować kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
- Podsmażaj danie na średnio rozgrzanym tłuszczu po 6-7 minut z każdej strony.
- Klopsiki podawaj z dodatkiem sosu pieczarkowego. Ten dodatek sprawi, że obiad będzie smakował obłędnie.