Jasiek Kuroń zamiast mielonych serwuje inne kotlety. Są tanie i smakują jak marzenie

Kotlety mielone są niewątpliwie symbolem niedzielnego obiadu. Czasem jednak się nam nudzą i chcemy przygotować coś zupełnie innego. Jasiek Kuroń ma pomysł na bardzo ciekawe danie. Te kotlety zrobisz z dwóch warzyw, a sos pieczarkowy dopełni całości.

Kotlety Jana Kuronia
Kotlety Jana Kuronia
Źródło zdjęć: © Instagram | jasiek_kuron_gotuje

09.10.2023 19:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jan Kuroń, znany kucharz, przedstawia wyjątkowe kotlety. Ich bazą są dwa znane i lubiane warzywa. Przygotowuje się je w kilka chwil, a do tego są aromatyczne i sycące. Idealnym dodatkiem do nich jest sos pieczarkowy, który sprawi, że obiad wejdzie na wyższy poziom.

Sam Kuroń zachwala, że "kotleciki są nieprzyzwoicie pyszne". Przyznał, że to danie robi często, a jego syn Ignacy jest jego ogromnym fanem. To dobra alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych lub schabowego. Jest też o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna. Ziemniaki oraz cukinia dostarczają wielu najróżniejszych składników odżywczych, których nasz organizm potrzebuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety Jaśka Kuronia - przepis

Przygotuj potrzebne składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g startej cukinii,
  • jajko,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • czubata łyżka granulowanego czosnku,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżka zielonej czubrycy,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • łyżeczka soli,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
Kotlety Jana Kuronia
Kotlety Jana Kuronia© Instagram

Sposób wykonania:

  1. Obierz cukinię i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a następnie obierz i odstaw do wystygnięcia. Przeciśnij je przez praskę lub po prostu zmiażdż.
  3. Cukinię i ziemniaki włóż do jednej miski.
  4. Dodaj jajko, mąkę pszenną oraz wszystkie przyprawy.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj.
  6. Zacznij formować kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
  7. Podsmażaj danie na średnio rozgrzanym tłuszczu po 6-7 minut z każdej strony.
  8. Klopsiki podawaj z dodatkiem sosu pieczarkowego. Ten dodatek sprawi, że obiad będzie smakował obłędnie.