Kuroń zdradził sekret idealnej konsystencji pasty z kalafiora. Ten składnik każdy ma w domu

Pasta z kalafiora wspaniale sprawdzi się jako smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. To wyjątkowe smarowidło zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich past. Jeśli masz ochotę jej spróbować - poniżej podajemy krok po kroku jak ją wykonać. Wychodzi na to, że jest to dziecinnie proste. 

ObrazekIdealna do smarowania pasta kalafiorowa z przepisu Kuronia. Kucharz zdradził obłędny patent - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pasta z kalafiora jest wyjątkowo prosta w wykonaniu. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Okazuje się, że z kalafiora, czerstwego pieczywa, jajka i szczypiorku wyczarujesz pyszne smarowidło.

Pyszna warzywna pasta

Obrazek
Kalafior - Przyności; Źródło: Pixabay.com

Jak wynika z patentu Kuronia, sekretem idealnej konsystencji pasty jest dodatek czerstwego chleba. Poza tym Kuroń przygotowuje pastę na bazie surowego kalafiora. Jednak aby nadać paście wyrazistego charakteru, polecamy upiec warzywa.

Pasta z kalafiora świetnie smakuje w towarzystwie świeżego chleba. Jeśli jednak nie masz ochoty na pieczywo, równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do warzyw. To idealny pomysł na zdrową przekąskę.

Pasta z kalafiora

Obrazek
Pasta z kalafiora - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

          
  • 1/3 główki kalafiora
  • 2 kromki czerstwego pieczywa
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki sosu do frytek curry
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • kilka liści kalafiora
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Podziel kalafiora na różyczki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Następnie polej warzywo oliwą oraz posyp solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 - 40 minut.

Szczypior oraz liście kalafiora posiekaj na drobne kawałeczki. Następnie pokrój jajko, upieczone różyczki kalafiora oraz czerstwe pieczywo. Wszystko umieść w naczyniu. Dodaj sos oraz przyprawy. Następnie całość dokładnie zmiksuj za pomocą ręcznego blendera. Pasta powinna odznaczać się gładką konsystencją.

Gotowa pasta z kalafiora wspaniale sprawdzi się jako zdrowe smarowidło do pieczywa. Poza tym idealnie smakuje w towarzystwie świeżych warzyw. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić jej smak, polecamy serwować ją posypaną orzechami. Wspaniale sprawdzą się tutaj orzechy włoskie, czy laskowe.

Jeśli masz ochotę na danie obiadowe z kalafiorem - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z kurczakiem i kalafiorem krok po kroku. Potrawa jest wyjątkowo prosta w wykonaniu. 

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska