Kuroń zdradził sekret idealnej konsystencji pasty z kalafiora. Ten składnik każdy ma w domu

Pasta z kalafiora wspaniale sprawdzi się jako smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. To wyjątkowe smarowidło zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich past. Jeśli masz ochotę jej spróbować - poniżej podajemy krok po kroku jak ją wykonać. Wychodzi na to, że jest to dziecinnie proste. 

ObrazekIdealna do smarowania pasta kalafiorowa z przepisu Kuronia. Kucharz zdradził obłędny patent - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pasta z kalafiora jest wyjątkowo prosta w wykonaniu. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Okazuje się, że z kalafiora, czerstwego pieczywa, jajka i szczypiorku wyczarujesz pyszne smarowidło.

Pyszna warzywna pasta

Obrazek
Kalafior - Przyności; Źródło: Pixabay.com

Jak wynika z patentu Kuronia, sekretem idealnej konsystencji pasty jest dodatek czerstwego chleba. Poza tym Kuroń przygotowuje pastę na bazie surowego kalafiora. Jednak aby nadać paście wyrazistego charakteru, polecamy upiec warzywa.

Pasta z kalafiora świetnie smakuje w towarzystwie świeżego chleba. Jeśli jednak nie masz ochoty na pieczywo, równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do warzyw. To idealny pomysł na zdrową przekąskę.

Pasta z kalafiora

Obrazek
Pasta z kalafiora - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

          
  • 1/3 główki kalafiora
  • 2 kromki czerstwego pieczywa
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki sosu do frytek curry
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • kilka liści kalafiora
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Podziel kalafiora na różyczki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Następnie polej warzywo oliwą oraz posyp solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 - 40 minut.

Szczypior oraz liście kalafiora posiekaj na drobne kawałeczki. Następnie pokrój jajko, upieczone różyczki kalafiora oraz czerstwe pieczywo. Wszystko umieść w naczyniu. Dodaj sos oraz przyprawy. Następnie całość dokładnie zmiksuj za pomocą ręcznego blendera. Pasta powinna odznaczać się gładką konsystencją.

Gotowa pasta z kalafiora wspaniale sprawdzi się jako zdrowe smarowidło do pieczywa. Poza tym idealnie smakuje w towarzystwie świeżych warzyw. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić jej smak, polecamy serwować ją posypaną orzechami. Wspaniale sprawdzą się tutaj orzechy włoskie, czy laskowe.

Jeśli masz ochotę na danie obiadowe z kalafiorem - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z kurczakiem i kalafiorem krok po kroku. Potrawa jest wyjątkowo prosta w wykonaniu. 

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans