PrzepisKuroń zdradził sekret idealnej konsystencji pasty z kalafiora. Ten składnik każdy ma w domu

Kuroń zdradził sekret idealnej konsystencji pasty z kalafiora. Ten składnik każdy ma w domu

Pasta z kalafiora wspaniale sprawdzi się jako smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. To wyjątkowe smarowidło zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich past. Jeśli masz ochotę jej spróbować - poniżej podajemy krok po kroku jak ją wykonać. Wychodzi na to, że jest to dziecinnie proste. 

Idealna do smarowania pasta kalafiorowa z przepisu Kuronia. Kucharz zdradził obłędny patent - Pyszności; Foto: Canva.com
Idealna do smarowania pasta kalafiorowa z przepisu Kuronia. Kucharz zdradził obłędny patent - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

07.09.2022 | aktual.: 10.10.2023 20:27

Pasta z kalafiora jest wyjątkowo prosta w wykonaniu. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Okazuje się, że z kalafiora, czerstwego pieczywa, jajka i szczypiorku wyczarujesz pyszne smarowidło.

Pyszna warzywna pasta

Kalafior - Przyności; Źródło: Pixabay.com
Kalafior - Przyności; Źródło: Pixabay.com

Jak wynika z patentu Kuronia, sekretem idealnej konsystencji pasty jest dodatek czerstwego chleba. Poza tym Kuroń przygotowuje pastę na bazie surowego kalafiora. Jednak aby nadać paście wyrazistego charakteru, polecamy upiec warzywa.

Pasta z kalafiora świetnie smakuje w towarzystwie świeżego chleba. Jeśli jednak nie masz ochoty na pieczywo, równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do warzyw. To idealny pomysł na zdrową przekąskę.

Pasta z kalafiora

Pasta z kalafiora - Pyszności; Foto: Canva.com
Pasta z kalafiora - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

          
  • 1/3 główki kalafiora
  • 2 kromki czerstwego pieczywa
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki sosu do frytek curry
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • kilka liści kalafiora
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Podziel kalafiora na różyczki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Następnie polej warzywo oliwą oraz posyp solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 - 40 minut.

Szczypior oraz liście kalafiora posiekaj na drobne kawałeczki. Następnie pokrój jajko, upieczone różyczki kalafiora oraz czerstwe pieczywo. Wszystko umieść w naczyniu. Dodaj sos oraz przyprawy. Następnie całość dokładnie zmiksuj za pomocą ręcznego blendera. Pasta powinna odznaczać się gładką konsystencją.

Gotowa pasta z kalafiora wspaniale sprawdzi się jako zdrowe smarowidło do pieczywa. Poza tym idealnie smakuje w towarzystwie świeżych warzyw. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić jej smak, polecamy serwować ją posypaną orzechami. Wspaniale sprawdzą się tutaj orzechy włoskie, czy laskowe.

Jeśli masz ochotę na danie obiadowe z kalafiorem - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z kurczakiem i kalafiorem krok po kroku. Potrawa jest wyjątkowo prosta w wykonaniu. 

proste przepisyprzepisyporady
Wybrane dla Ciebie