PrzepisDania bezmięsneJan Kuroń pokazał, jak zrobić paszteciki barowe. Były hitem w czasach PRL-u

Jan Kuroń pokazał, jak zrobić paszteciki barowe. Były hitem w czasach PRL‑u

Znany kucharz pokazuje, jak przygotować sztandarowe danie z peerelowskich stołówek
Znany kucharz pokazuje, jak przygotować sztandarowe danie z peerelowskich stołówek
Źródło zdjęć: © TikTok | Jasiek Kuroń
15.10.2023 13:08

Paszteciki barowe to prawdziwy szlagier stołówek PRL-u. W wersji znanego kucharza - Jana Kuronia występują ze sporą ilością świeżych ziół. Do tego wystarczy podać kubek gorącego czerwonego barszczu. Ślinka cieknie na samą myśl.

Jasiek Kuroń to syn kucharza Macieja i wnuk znanego opozycjonisty Jacka. Podobnie do ojca zajął się kulinariami i obecnie jest cenionym w całej w Polsce kucharzem. W mediach społecznościowych dzieli się sprawdzonymi prostymi przepisami, ale jednym szczególnie skradł serca internautów. Pokazał bowiem swoją wariację na temat peerelowskich pasztecików barowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paszteciki barowe. Hit peerelowskich stołówek

Paszteciki barowe Jaśka Kuronia to nic innego jak naleśniki z pastą jajeczną i pieczarkami. Dla wielu to smak dzicieństwa - przysmak ten bowiem był hitem stołówek w czasach PRL-u. Najlepiej smakuje w towarzystwie ciepłego barszczyku czerwonego solo (bez dodatków). Sam Jan Kuroń wyznał, że paszteciki pamięta jeszcze z czasów, kiedy był dzieckiem.

Uwielbiamy wracać do takich potraw, z którymi łączy nas sentyment. Paszteciki barowe są nimi bez wątpienia. Pojawiały się tuż obok innych znanych z tamtejszej kuchni specyfików, jak chociażby mielonych z jajka czy grzanek jaśniepańskich. Doprawione, usmażone na złoty kolor i podane z aromatycznym barszczem skradną serca wielu.

Paszteciki barowe z jakiem i cebulą - przepis Jacka Kuronia

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g pieczarek,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • kajzerka namoczona w mleku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 5-6 naleśników,
  • bułka tarta, mąka i jajko do panierki.


Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie rozgnieć je widelcem.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a pieczarki w plasterki. Zioła posiekaj.
  3. Na rozgrzanym tłuszczy podsmaż cebulę z czosnkiem, pod koniec dodaj pieczarki i posiekane łodygi natki pietruszki. Dodaj sól i pieprz. Pieczarki powinny puścić wodę, smaż całość do momentu, aż nadmiar wody wyparuje.
  4. Ugotowane jajka dopraw solą, pieprzem, dodaj szczypiorek i natkę, a natkę wystudzoną zawartość patelni i bułkę namoczoną w mleku. Dokładnie wymieszaj farsz.
  5. Tak przygotowany farsz zawijaj w naleśniki jak krokiety.
  6. Paszteciki obtaczaj w rozkłóconym jajku, mące i bułce tartej, a następnie smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  7. Usmażone na złoty kolor odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Najlepiej smakują z barszczykiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także