Ten obiad był hitem w czasach PRL‑u. Do dziś każdy z nas pamięta smak
Dziś zabieram cię w podróż do przeszłości. Już za chwilę wspólnie odtworzymy kultowy obiad z okresu PRL. Zajadał się nim każdy dzieciak.
12.10.2023 12:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Choć często testuje nowe kombinacje smakowe i przepisy w swojej kuchni, nie rezygnuje jednocześnie ze sprawdzonych perełek kulinarnych. I nie chodzi tu tylko o genialny smak, ale i całą moc szczęśliwych wspomnień, jakie pojawiają się w mojej głowie za każdym razem, kiedy jem przysmak z dzieciństwa.
Nie inaczej będzie dzisiaj. A wszystko to za sprawą fenomenalnej receptury, która była kiedyś bardzo popularna. Dziś mało kto o niej pamięta, a szkoda, bo drzemie w niej niesamowity potencjał. Takiemu obiadowi nie odmówi nawet największy niejadek!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Perełka kuchni PRL
Z racji, że pochodzę z rodziny, gdzie gotować lubiła zarówno mama, jak i babcia, w moim zeszycie z przepisami nie brakuje receptur, które były popularne w okresie PRL. A warto zaznaczyć w tym miejscu, że przygotowanie pysznego obiadu było wtedy nie lada wyzwaniem. Brak wielu towarów sprawiał, że przy robieniu obiadu trzeba było wykazać się niekiedy niesamowitą kreatywnością. Jednocześnie bardzo często stawiano na proste połączenia, które moim zdaniem sprawdzają się najlepiej.
Wśród ulubionych przepisów z tamtego okresu warto wspomnieć o ryżu z jabłkami. Było to kultowe danie, na które czekały wszystkie dzieciaki. A, że obecnie w naszej kuchni nie brakuje jabłek, nic nie stoi na przeszkodzie, by jeszcze dziś przygotować smaczny obiad z dawnych lat. W dodatku wpisze się idealnie w jesienne menu.
Zobacz także
Jak zrobić ryż z jabłkami krok po kroku?
Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, bo jesteś już zdecydowany, aby zrobić to genialne danie w swoim domu. Przechodzimy więc od razu do szczegółowej instrukcji!
Składniki:
- 4 jabłka,
- 200 g ryżu,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- ¼ szkl. brązowego cukru,
- 500 ml mleka,
- 1 szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Umieść na palniku garnek. Następnie przesyp do niego surowy ryż i wlej do środka mleko.
- Gotuj mieszankę przez 15 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka.
- W międzyczasie zajmij się jabłkami. W tym celu obierz je i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w drobną kostkę.
- Kiedy ryż napęcznieje, dodaj do garnka jabłka, cynamon, sól oraz brązowy cukier.
- Gotuj mieszankę do chwili, aż jabłka zrobią się idealnie miękkie. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy pamiętasz smak ryżu z jabłkami z dzieciństwa. A może jakieś inne danie z tamtego okresu utkwiło ci w pamięci? Jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz.