PrzepisCiastaNajbardziej puszyste ciasto na świecie. Każdy, kto próbuje, zastanawia się, co to

Najbardziej puszyste ciasto na świecie. Każdy, kto próbuje, zastanawia się, co to

Ten przepis powinien znaleźć się w każdym domu. Dlaczego? Otóż bardziej puszystego ciasta nie da się już zrobić.

Bardziej puszystego ciasta nie da się już zrobić
Bardziej puszystego ciasta nie da się już zrobić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iryna

07.10.2023 | aktual.: 07.10.2023 09:17

Nie wiem, jak ty, ale ja lubię mieć zawsze pod ręką w swojej kuchni tzw. "awaryjniaki". Są to sprawdzone, szybkie i łatwe przepisy, które mogę wykorzystać w każdej chwili. Świetnie spisują się one zarówno podczas niezapowiedzianej wizyty gości, jak i w chwili, kiedy ja lub ktoś z mojej rodziny ma ochotę np. na coś słodkiego. Wtedy właśnie wykorzystuje to, co mam pod ręką. Chwila pracy i gotowe. 

Tym razem chciałabym podzielić się z tobą jednym z takich przepisów. Dzięki niemu dosłownie z kilku składników wyczarujesz genialne ciasto, które udaje się za każdym razem. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niezawodne i niezwykłe ciasto

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dzisiaj. Ciasto puszek, bo to o nim mowa, jest wyjątkowe też z innych powodów. Jak sama nazwa wskazuje, jest bardzo puszyste i uwierz mi na słowo, to najbardziej puszysty wypiek na świecie. To tak, jakbyś jadł dosłownie pierzastą chmurkę. Aż trudno opisać słowami doznania, jakie dostarcza ten domowy wypiek. 

Dzisiejszy przepis ma jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę. Otóż możesz go modyfikować w dowolny sposób, dzięki czemu nigdy ci się nie znudzi. Możesz zrobić go z dodatkiem ulubionych owoców. Jednocześnie możesz też pokombinować z dekoracją i ostateczną polewą. Królewski lukier, czekoladowa warstwa, sos karmelowy, a może standardowy cukier puder? Możliwości jest cała masa, a co za tym idzie, za każdym razem możesz przygotować ciasto w zupełnie innym wydaniu. Nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi!

Ta puszystość dosłownie powala na kolana
Ta puszystość dosłownie powala na kolana© Adobe Stock | fahrwasser

Jak zrobić ciasto puszek krok po kroku?

Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania dzisiejszej receptury, dlatego też od razu przechodzimy do sedna sprawy.

Składniki:

  • 60 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g cukru,
  • 350 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g masła,
  • 7 jajek,
  • ⅓ szkl. oleju. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia miękkiego masła z cukrem. Pamiętaj, składniki łącz powoli, dodając do masła po łyżce cukru od czasu do czasu.
  2. Następnie zacznij dodawać do miski po jednym jajku.
  3. Jako kolejne składniki dodaj dwa rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia.
  4. Na koniec w misce powinien znaleźć się olej.
  5. Powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia, po czym wstaw ją do nagrzanego piekarnika. 
  6. Ciasto piecz przez 40 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, co myślisz o dzisiejszym wypieku. Zrobisz go niebawem w swojej kuchni? A może masz własne przepisy awaryjniaki, którym chcesz się podzielić? Z chęcią przetestuje nowe kombinacje. 

Wybrane dla Ciebie