PrzepisCiastaPrzepis dała mi znajoma z Norwegii. Za każdym razem, kiedy robię to ciasto, rodzina piszczy z zachwytu

Przepis dała mi znajoma z Norwegii. Za każdym razem, kiedy robię to ciasto, rodzina piszczy z zachwytu

Ciasto norweskie w swojej ojczyźnie nazywane jest verdens beste, co dosłownie tłumaczy się jako "najlepsze na świecie". Norwegowie uwielbiają ten wypiek i serwują go podczas wszystkich ważnych uroczystości. Ale czy rzeczywiście jest najlepsze? Lekkie ciasto, beza i krem budyniowy. Brzmi obiecująco... Zobaczcie przepis.

Ciasto norweskie to połączenie bezy z masą budyniową i delikatnego spodu
Ciasto norweskie to połączenie bezy z masą budyniową i delikatnego spodu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.10.2023 13:26

Przepisem na ten deser podzieliła się ze mną znajoma z Norwegii. Verdens beste, czyli najlepsze ciasto na świecie znane jest również jako kvaefjordkake. Deser ten pochodzi z północy kraju i tradycyjnie pojawia się na ważnych uroczystościach, takich jak chrzty, komunie, śluby czy urodziny. Co więcej, przyjęło się nazywać je narodowym ciastem norweskim i podawać w dniu uchwalenia konstytucji - 17 maja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kvæfjordkake - ciasto norweskie. Najlepsze na świecie?

Początki kvæfjordkake sięgają lat trzydziestych XX wieku, kiedy Hulda Ottestad (zajmująca się hodowlą bydła i piekarnictwem) kupiła przepisy od duńskiego cukiernika, aby poszerzyć asortyment ciast oferowanych w Café Alliance - piekarni, którą prowadziła wraz z siostrą w małym mieście Harstad w północnej Norwegii.

Jednym z ciast było kongekage, duński deser, w którym używano dużej ilości migdałów. Ponieważ orzechy były drogie, kobieta ograniczyła ich ilość w przepisie. Z czasem ciasto zyskało na popularności, a receptura uległa kilku modyfikacjom. Obecnie ciasto norweskie słynie jako kvæfjordkake od nazwy obszaru, z jakiego pochodzi, czyli regionu Kvæfjord.

Już w latach 70. norweska gazeta "Norsk Ukeblad" pisała o cieście norweskim jako deserze, który odniósł ogólnokrajowy sukces. Trzydzieści lat później, w 2002 roku, stacja radiowa NRK poprosiła swoich słuchaczy o pomoc w wyborze najlepszego ciasta w Norwegii. Kvæfjordkake zostało jednogłośnie uznane za numer jeden, przed kransekake, ciastem marchewkowym, ciastem marcepanowym i ciastem czekoladowym. Od tamtej pory Norwegowie uznają kvæfjordkake za najlepsze ciasto na świecie.

Norwegowie uznają ciasto norweskie za najlepsze na świecie
Norwegowie uznają ciasto norweskie za najlepsze na świecie© Adobe Stock

Ciasto norweskie z bezą i kremem budyniowym. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 150 g miękkiego masła,
  • 110 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 160 g mąki pszennej luksusowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 75 ml łyżek mleka,
  • szczypta soli.

BEZA:

  • 4 białka,
  • 165 g cukru,
  • 100 g migdałów w płatkach,
  • szczypta soli.

MASA BUDYNIOWA

  • 400 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • 25 g masła,
  • 75 g cukru,
  • 125 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 35 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  2. Przygotuj CIASTO. Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Kiedy będzie gotowa, zacznij dodawać do niej po jednym żółtku, ciągle miksując.
  3. Przez sitko przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszaninę sypkich produktów i mleko dodaj do masy jajecznej i miksuj całość do czasu połączenia składników.
  4. Blachę 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowaną masę.
  5. Przygotuj BEZĘ. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Gdy masa będzie gładka i jednolita wyłóż ją na wcześniej przygotowane ciasto i posyp migdałami.
  6. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Po wyjęciu odstaw ciasto z bezą do całkowitego ostudzenia.
  7. Następnie przygotuj MASĘ BUDYNIOWĄ. Do miski wbij żółtka i całe jajko, a następnie dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i skrobię. Miksuj całość, aż masa będzie gładka i puszysta.
  8. Mleko zagotuj. Tuż przed wrzeniem zestaw mleko z ognia i wlej do niego przygotowaną masę jajeczną. Zmiksuj całość.
  9. Gdy składniki połączą się, zagotuj całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  10. Do masy dodaj masło i wymieszaj z masą budyniową. Następnie odstaw masę do ostudzenia, a kiedy będzie już chłodna, wstaw ją do lodówki.
  11. Zimną masę budyniową połącz ze śmietaną ubitą ze śmietanki kremówki.
  12. Upieczone ciasto przekrój na dwa blaty. Dolną część posmaruj kremem budyniowym i przykryj górną.
  13. Gotowe ciasto norweskie wstaw do lodówki - najlepsze jest na drugi dzień.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
deser migdałowyciasto z budyniembeza
Wybrane dla Ciebie