Przepis dała mi znajoma z Norwegii. Za każdym razem, kiedy robię to ciasto, rodzina piszczy z zachwytu
Ciasto norweskie w swojej ojczyźnie nazywane jest verdens beste, co dosłownie tłumaczy się jako "najlepsze na świecie". Norwegowie uwielbiają ten wypiek i serwują go podczas wszystkich ważnych uroczystości. Ale czy rzeczywiście jest najlepsze? Lekkie ciasto, beza i krem budyniowy. Brzmi obiecująco... Zobaczcie przepis.
02.10.2023 13:26
Przepisem na ten deser podzieliła się ze mną znajoma z Norwegii. Verdens beste, czyli najlepsze ciasto na świecie znane jest również jako kvaefjordkake. Deser ten pochodzi z północy kraju i tradycyjnie pojawia się na ważnych uroczystościach, takich jak chrzty, komunie, śluby czy urodziny. Co więcej, przyjęło się nazywać je narodowym ciastem norweskim i podawać w dniu uchwalenia konstytucji - 17 maja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kvæfjordkake - ciasto norweskie. Najlepsze na świecie?
Początki kvæfjordkake sięgają lat trzydziestych XX wieku, kiedy Hulda Ottestad (zajmująca się hodowlą bydła i piekarnictwem) kupiła przepisy od duńskiego cukiernika, aby poszerzyć asortyment ciast oferowanych w Café Alliance - piekarni, którą prowadziła wraz z siostrą w małym mieście Harstad w północnej Norwegii.
Jednym z ciast było kongekage, duński deser, w którym używano dużej ilości migdałów. Ponieważ orzechy były drogie, kobieta ograniczyła ich ilość w przepisie. Z czasem ciasto zyskało na popularności, a receptura uległa kilku modyfikacjom. Obecnie ciasto norweskie słynie jako kvæfjordkake od nazwy obszaru, z jakiego pochodzi, czyli regionu Kvæfjord.
Już w latach 70. norweska gazeta "Norsk Ukeblad" pisała o cieście norweskim jako deserze, który odniósł ogólnokrajowy sukces. Trzydzieści lat później, w 2002 roku, stacja radiowa NRK poprosiła swoich słuchaczy o pomoc w wyborze najlepszego ciasta w Norwegii. Kvæfjordkake zostało jednogłośnie uznane za numer jeden, przed kransekake, ciastem marchewkowym, ciastem marcepanowym i ciastem czekoladowym. Od tamtej pory Norwegowie uznają kvæfjordkake za najlepsze ciasto na świecie.
Ciasto norweskie z bezą i kremem budyniowym. Przepis
Składniki:
CIASTO
- 150 g miękkiego masła,
- 110 g cukru,
- 4 żółtka,
- 160 g mąki pszennej luksusowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 75 ml łyżek mleka,
- szczypta soli.
BEZA:
- 4 białka,
- 165 g cukru,
- 100 g migdałów w płatkach,
- szczypta soli.
MASA BUDYNIOWA
- 400 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 1 całe jajko,
- 25 g masła,
- 75 g cukru,
- 125 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 35 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Przygotuj CIASTO. Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Kiedy będzie gotowa, zacznij dodawać do niej po jednym żółtku, ciągle miksując.
- Przez sitko przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszaninę sypkich produktów i mleko dodaj do masy jajecznej i miksuj całość do czasu połączenia składników.
- Blachę 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowaną masę.
- Przygotuj BEZĘ. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Gdy masa będzie gładka i jednolita wyłóż ją na wcześniej przygotowane ciasto i posyp migdałami.
- Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Po wyjęciu odstaw ciasto z bezą do całkowitego ostudzenia.
- Następnie przygotuj MASĘ BUDYNIOWĄ. Do miski wbij żółtka i całe jajko, a następnie dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i skrobię. Miksuj całość, aż masa będzie gładka i puszysta.
- Mleko zagotuj. Tuż przed wrzeniem zestaw mleko z ognia i wlej do niego przygotowaną masę jajeczną. Zmiksuj całość.
- Gdy składniki połączą się, zagotuj całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Do masy dodaj masło i wymieszaj z masą budyniową. Następnie odstaw masę do ostudzenia, a kiedy będzie już chłodna, wstaw ją do lodówki.
- Zimną masę budyniową połącz ze śmietaną ubitą ze śmietanki kremówki.
- Upieczone ciasto przekrój na dwa blaty. Dolną część posmaruj kremem budyniowym i przykryj górną.
- Gotowe ciasto norweskie wstaw do lodówki - najlepsze jest na drugi dzień.