"Cymbałoodporne" ciasto bije rekordy popularności. Zrobisz je szybko z tanich składników

"Cymbałoodporne" ciasto - to niezwykle proste w przygotowaniu cudo, które zachwyca smakiem i nie zawiera jajek. Dzięki temu przepisowi nawet początkujący w kuchni mogą stworzyć pyszne ciasto. Oto sekret tego niezawodnego przepisu.

Youtube - kadr z kanału @Sprint CookingYoutube - kadr z kanału @Sprint Cooking
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Nazwa tego ciasta może i jest zabawna, ale nie jest przypadkowa. Przygotowanie go jest tak proste, że nawet osoby początkujące w kuchni poradzą sobie z tym przepisem. Jednak upieczenie ciasta wymaga pewnej dyscypliny i przestrzegania pewnej, kluczowej zasady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

3 przepisy na wrapy. Idealny patent na drugie śniadanie do pracy

Wiele osób, nawet starannie trzymając się przepisu, boryka się z problemem zakalca w ciastach. Jednak są receptury, które zdają się być odporne na wszelkie błędy kuchenne.

Przepis na proste ciasto bez jajek

To proste ciasto cieszy się zasłużoną popularnością na portalach społecznościowych dzięki profilowi Biedanizm, który słynie z wegańskich i przystępnych cenowo przepisów. Jednym z kluczowych punktów jest to, że ciasto nie zawiera jajek, co sprawia, że jest odpowiednie dla wegan i alergików.

Składnik:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego,
  • Pół szklanki cukru,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka sody.

Dodatkowo: świeże owoce sezonowe, np. maliny, jabłka, gruszki.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W dużej misce umieść wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodaj dwie szczypty cynamonu, jeśli lubisz. Wymieszaj te składniki.
  2. Wlej do miski szklankę mleka (możesz wybrać mleko roślinne lub wodę, ciasto i tak będzie pyszne), ¼ szklanki oleju i łyżkę octu. Starannie wymieszaj aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  3. Owoce, takie jak maliny, jabłka lub gruszki, umyj, obierz (jeśli potrzeba) i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Przygotuj tortownicę średniej wielkości. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  5. Wlej ciasto do przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż pokrojone owoce. Jeśli lubisz wyjątkowo słodkie wypieki, posyp owoce niewielką ilością drobnego cukru.
  6. Włóż formę do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz od 40 do 60 minut (czas zależy od piekarnika), w ustawieniu góra-dół.
  7. Po upieczeniu, ciasto możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą, na przykład z białej czekolady.

To ciasto jest nie tylko niezwykle smaczne, ale także niezawodne. Przepis Biedanizmu na "Cymbałoodporne" ciasto jest dowodem na to, że w kuchni można tworzyć smakowite cuda nawet bez użycia jajek, a przygotowanie go jest tak proste, że z łatwością poradzi sobie z nim każdy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟