Zanim dodasz owoce, posyp ciasto tymi drobnymi ziarenkami. Tak unikniesz zakalca

Każdy, kto piecze ciasta miał przynajmniej raz w życiu ten problem. Mimo że wydawałoby się, że wszystko jest w porządku, wychodzi zakalec. Ciasto jest wtedy do wyrzucenia lub trzeba przygotować z niego zupełnie coś innego. Na szczęście istnieje sposób, aby tego uniknąć.

Wskazówki, dzięki którym ciasto ze śliwkami nie będzie zakalcemWskazówki, dzięki którym ciasto ze śliwkami nie będzie zakalcem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michal_Szulc
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Domowe ciasto ze świeżymy owocami - któż ich nie lubi? Chociaż wydaje się nam inaczej, to przygotowanie ich nie jest wcale takie proste. Czasem zamiast pysznego, aromatycznego i puszystego placka wychodzi nam mokry zakalec. Nawet jego wygląd nas odrzuca i wyrzucamy taki wypiek do śmieci. Na szczęście jest sposób na to, by uniknąć tego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Zrób to, a nie wyciągniesz zakalca z piekarnika

Jest na to bardzo prosty patent. Wystarczy, że użyjecie kaszy manny. Musicie posypać nią spód ciasta, a dopiero potem wyłożyć świeże owoce oraz kruszonkę. W takim stanie wkłada się ciasto do piekarnika i piecze. Dzięki temu procesowi placek nie namoknie i ładnie się upiecze. Jeśli nie macie grysiku, możecie użyć mąki ziemniaczanej. Ona da taki sam efekt.

Przepis na pyszny placek ze śliwkami

Potrzebne składniki:

  • pół kilograma śliwek,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu.
Dodaj trochę kaszy manny, a nie zakalec się nie pojawi
Dodaj trochę kaszy manny, a zakalec się nie pojawi © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki. Włóż owoce do garnka, a następnie smaż je przez 15 minut. W tym momencie ich sok zgęstnieje i przyjmie postać syropu. Pod koniec dodaj cynamon. Ostudź.
  2. Do oddzielnej miski wbij jajka, dodaj cukier, mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Ciasto zagnieć dłońmi lub w thermomiksie.
  3. Masę podziel na dwie części, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Jedną porcję ciasta rozwałkuj i przełóż na blaszkę wysmarowaną masłem.
  5. Na dno wysyp 2 łyżeczki kaszy manny (równomiernie).
  6. Poukładaj śliwki, a całość posyp resztą ciasta (wcześniej zetrzyj go na tarce).
  7. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.


Możecie być pewni, że żaden zakalec się nie wytworzy, a ciasto będzie niebiańsko puszyste.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach