Zanim dodasz owoce, posyp ciasto tymi drobnymi ziarenkami. Tak unikniesz zakalca
Każdy, kto piecze ciasta miał przynajmniej raz w życiu ten problem. Mimo że wydawałoby się, że wszystko jest w porządku, wychodzi zakalec. Ciasto jest wtedy do wyrzucenia lub trzeba przygotować z niego zupełnie coś innego. Na szczęście istnieje sposób, aby tego uniknąć.
04.10.2023 | aktual.: 04.10.2023 22:04
Domowe ciasto ze świeżymy owocami - któż ich nie lubi? Chociaż wydaje się nam inaczej, to przygotowanie ich nie jest wcale takie proste. Czasem zamiast pysznego, aromatycznego i puszystego placka wychodzi nam mokry zakalec. Nawet jego wygląd nas odrzuca i wyrzucamy taki wypiek do śmieci. Na szczęście jest sposób na to, by uniknąć tego problemu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zrób to, a nie wyciągniesz zakalca z piekarnika
Jest na to bardzo prosty patent. Wystarczy, że użyjecie kaszy manny. Musicie posypać nią spód ciasta, a dopiero potem wyłożyć świeże owoce oraz kruszonkę. W takim stanie wkłada się ciasto do piekarnika i piecze. Dzięki temu procesowi placek nie namoknie i ładnie się upiecze. Jeśli nie macie grysiku, możecie użyć mąki ziemniaczanej. Ona da taki sam efekt.
Zobacz także
Przepis na pyszny placek ze śliwkami
Potrzebne składniki:
- pół kilograma śliwek,
- 350 g mąki pszennej,
- 200 g masła lub margaryny,
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- płaska łyżka proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu.
Sposób wykonania:
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki. Włóż owoce do garnka, a następnie smaż je przez 15 minut. W tym momencie ich sok zgęstnieje i przyjmie postać syropu. Pod koniec dodaj cynamon. Ostudź.
- Do oddzielnej miski wbij jajka, dodaj cukier, mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Ciasto zagnieć dłońmi lub w thermomiksie.
- Masę podziel na dwie części, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Jedną porcję ciasta rozwałkuj i przełóż na blaszkę wysmarowaną masłem.
- Na dno wysyp 2 łyżeczki kaszy manny (równomiernie).
- Poukładaj śliwki, a całość posyp resztą ciasta (wcześniej zetrzyj go na tarce).
- Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Możecie być pewni, że żaden zakalec się nie wytworzy, a ciasto będzie niebiańsko puszyste.