PrzepisCiastaZanim dodasz owoce, posyp ciasto tymi drobnymi ziarenkami. Tak unikniesz zakalca

Zanim dodasz owoce, posyp ciasto tymi drobnymi ziarenkami. Tak unikniesz zakalca

Wskazówki, dzięki którym ciasto ze śliwkami nie będzie zakalcem
Wskazówki, dzięki którym ciasto ze śliwkami nie będzie zakalcem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michal_Szulc
04.10.2023 16:52, aktualizacja: 04.10.2023 22:04

Każdy, kto piecze ciasta miał przynajmniej raz w życiu ten problem. Mimo że wydawałoby się, że wszystko jest w porządku, wychodzi zakalec. Ciasto jest wtedy do wyrzucenia lub trzeba przygotować z niego zupełnie coś innego. Na szczęście istnieje sposób, aby tego uniknąć.

Domowe ciasto ze świeżymy owocami - któż ich nie lubi? Chociaż wydaje się nam inaczej, to przygotowanie ich nie jest wcale takie proste. Czasem zamiast pysznego, aromatycznego i puszystego placka wychodzi nam mokry zakalec. Nawet jego wygląd nas odrzuca i wyrzucamy taki wypiek do śmieci. Na szczęście jest sposób na to, by uniknąć tego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób to, a nie wyciągniesz zakalca z piekarnika

Jest na to bardzo prosty patent. Wystarczy, że użyjecie kaszy manny. Musicie posypać nią spód ciasta, a dopiero potem wyłożyć świeże owoce oraz kruszonkę. W takim stanie wkłada się ciasto do piekarnika i piecze. Dzięki temu procesowi placek nie namoknie i ładnie się upiecze. Jeśli nie macie grysiku, możecie użyć mąki ziemniaczanej. Ona da taki sam efekt.

Przepis na pyszny placek ze śliwkami

Potrzebne składniki:

  • pół kilograma śliwek,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu.
Dodaj trochę kaszy manny, a zakalec się nie pojawi
Dodaj trochę kaszy manny, a zakalec się nie pojawi© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki. Włóż owoce do garnka, a następnie smaż je przez 15 minut. W tym momencie ich sok zgęstnieje i przyjmie postać syropu. Pod koniec dodaj cynamon. Ostudź.
  2. Do oddzielnej miski wbij jajka, dodaj cukier, mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Ciasto zagnieć dłońmi lub w thermomiksie.
  3. Masę podziel na dwie części, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Jedną porcję ciasta rozwałkuj i przełóż na blaszkę wysmarowaną masłem.
  5. Na dno wysyp 2 łyżeczki kaszy manny (równomiernie).
  6. Poukładaj śliwki, a całość posyp resztą ciasta (wcześniej zetrzyj go na tarce).
  7. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.


Możecie być pewni, że żaden zakalec się nie wytworzy, a ciasto będzie niebiańsko puszyste.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także