WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Amerykanie kochają to jednogarnkowe danie. Przygotujesz je błyskawicznie

Mac and cheese, czyli makaron z ciągnącym się serem, to popularne danie kuchni amerykańskiej. Jest to sycąca i łatwa do przygotowania potrawa, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.

Przepis na mac and cheesePrzepis na mac and cheese
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Amerykańska klasyka kulinarna, która zdobyła serca smakoszy na całym świecie – macaroni and cheese, czyli makaron z ciągnącym się serem. To jednogarnkowe danie stało się prawdziwym hitem również poza Stanami Zjednoczonymi. Dzięki prostocie i szybkości przygotowania oraz wyjątkowemu smakowi, podbija kulinarne gusta nie tylko Amerykanów. Przysmak ten zdobył popularność nawet na polskich stołach. Poznaj banalny przepis na pyszne mac and cheese, który przygotujesz ekspresowo, a do tego ograniczysz ilość naczyń do mycia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny lunch box do pracy. Skończ z nudnymi kanapkami

Przepis na jednogarnkową wersję mac and cheese

Nie ma wątpliwości, że macaroni and cheese to danie, które kojarzy się z rozpływającym się serem i aromatycznym makaronem. Popularność tego jednogarnkowego przysmaku nie zna granic, a teraz masz okazję przygotować go w wersji polskiej – prostej, szybkiej i tak smacznej, jak ta podawana za oceanem.

Do przygotowania jednogarnkowego mac and cheese potrzebujemy następujących składników:

  • 50 g sera gouda,
  • 10 g parmezanu,
  • 40 g sera cheddar,
  • 460 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • paczka ulubionego makaronu.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj sery – gouda, parmezan i cheddar, przygotowując smakowitą mieszankę, która nadąży za amerykańskim pierwowzorem.
  2. Lekko podgotuj makaron, następnie odcedź go po 3-4 minutach gotowania, zachowując lekką chrupkość.
  3. Wlej do ciepłego makaronu mleko, dodaj masło, a następnie podgrzewaj, aż mleko stanie się gęste, otulając każdy kawałek makaronu.
  4. Dodaj starte sery do mlecznej mikstury, starannie mieszając, aby uzyskać kremową konsystencję.
  5. Dopraw danie solą według własnych upodobań, zapewniając perfekcyjne skomponowanie smaków.
  6. Gotowe! Teraz możesz delektować się wyjątkowym mac and cheese, który zachwyci twoje podniebienie.

Prosty przepis na to jednogarnkowe danie pozwoli ci cieszyć się smakiem makaronu w połączeniu z rozpływającym się serem bez zbędnego zamieszania kuchennego. Spróbuj, a przekonasz się, że pyszne danie nie musi być skomplikowane!

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki