Amerykanie kochają to jednogarnkowe danie. Przygotujesz je błyskawicznie

Mac and cheese, czyli makaron z ciągnącym się serem, to popularne danie kuchni amerykańskiej. Jest to sycąca i łatwa do przygotowania potrawa, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.

Przepis na mac and cheesePrzepis na mac and cheese
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Amerykańska klasyka kulinarna, która zdobyła serca smakoszy na całym świecie – macaroni and cheese, czyli makaron z ciągnącym się serem. To jednogarnkowe danie stało się prawdziwym hitem również poza Stanami Zjednoczonymi. Dzięki prostocie i szybkości przygotowania oraz wyjątkowemu smakowi, podbija kulinarne gusta nie tylko Amerykanów. Przysmak ten zdobył popularność nawet na polskich stołach. Poznaj banalny przepis na pyszne mac and cheese, który przygotujesz ekspresowo, a do tego ograniczysz ilość naczyń do mycia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny lunch box do pracy. Skończ z nudnymi kanapkami

Przepis na jednogarnkową wersję mac and cheese

Nie ma wątpliwości, że macaroni and cheese to danie, które kojarzy się z rozpływającym się serem i aromatycznym makaronem. Popularność tego jednogarnkowego przysmaku nie zna granic, a teraz masz okazję przygotować go w wersji polskiej – prostej, szybkiej i tak smacznej, jak ta podawana za oceanem.

Do przygotowania jednogarnkowego mac and cheese potrzebujemy następujących składników:

  • 50 g sera gouda,
  • 10 g parmezanu,
  • 40 g sera cheddar,
  • 460 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • paczka ulubionego makaronu.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj sery – gouda, parmezan i cheddar, przygotowując smakowitą mieszankę, która nadąży za amerykańskim pierwowzorem.
  2. Lekko podgotuj makaron, następnie odcedź go po 3-4 minutach gotowania, zachowując lekką chrupkość.
  3. Wlej do ciepłego makaronu mleko, dodaj masło, a następnie podgrzewaj, aż mleko stanie się gęste, otulając każdy kawałek makaronu.
  4. Dodaj starte sery do mlecznej mikstury, starannie mieszając, aby uzyskać kremową konsystencję.
  5. Dopraw danie solą według własnych upodobań, zapewniając perfekcyjne skomponowanie smaków.
  6. Gotowe! Teraz możesz delektować się wyjątkowym mac and cheese, który zachwyci twoje podniebienie.

Prosty przepis na to jednogarnkowe danie pozwoli ci cieszyć się smakiem makaronu w połączeniu z rozpływającym się serem bez zbędnego zamieszania kuchennego. Spróbuj, a przekonasz się, że pyszne danie nie musi być skomplikowane!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy