Do krokietów na święta zawsze smażę te naleśniki. Są o niebo lepsze niż tradycyjne
Podstawą każdego idealnego krokieta jest dobrze usmażony naleśnik. Od lat zamiast tradycyjnego przepisu sięgam po ten z dodatkiem ziemniaków. Smakują po prostu nieziemsko.
15.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Krokiety kojarzą się przede wszystkim ze Świętami, gdzie w wielu domach są nieodzownym dodatkiem do barszczu. Nie inaczej jest też w mojej rodzinie - chociaż możemy jeść je przez cały rok, to w Wigilię smakują jeszcze lepiej. Od kiedy poznałam przepis na naleśniki z ziemniaków, nie robię ich inaczej. Są delikatne, elastyczne i nie pękają podczas smażenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaczane naleśniki
Ten przepis to również świetny patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a pozornie nieciekawe ziemniaki zamienią się w pyszne danie.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 3 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 350 ml mleka,
- 1 łyżka masła,
- pół łyżeczki soli.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki odcedź, zostawiając na dnie garnka odrobinę wody. Dzięki temu pozostaną wygodne i łatwiej będzie je ubić. Dorzuć solidną łyżkę masła i ugnieć całość na gładkie, puszyste purée.
- Wystudzone purée przełóż do miski. Wbij do nich jajka i wymieszaj.
- Dodaj mąkę pszenną, wlej mleko i dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej więcej mleka.
- Odstaw ciasto na 30 minut, aby gluten się związał, a naleśniki po usmażeniu były elastyczne.
- Na patelnię wylewam porcje ciasta i smażę z obu stron. Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającą powłoką, rozprowadź porcję oleju przy pomocy silikonowego pędzelka - wystarczy zaledwie kilka kropel.
Usmażone naleśniki są bardzo elastyczne, więc świetnie sprawdzą się do krokietów. Nie pękają, nie rwą się i na dodatek świetnie smakują. Uwielbiam ten przepis, dzięki niemu nigdy nie tracę nerwów podczas świątecznego gotowania.