PoradyDo krokietów na święta zawsze smażę te naleśniki. Są o niebo lepsze niż tradycyjne

Do krokietów na święta zawsze smażę te naleśniki. Są o niebo lepsze niż tradycyjne

Krokiety - Pyszności
Krokiety - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | iko636
15.11.2023 08:51, aktualizacja: 17.01.2024 13:50

Podstawą każdego idealnego krokieta jest dobrze usmażony naleśnik. Od lat zamiast tradycyjnego przepisu sięgam po ten z dodatkiem ziemniaków. Smakują po prostu nieziemsko.

Krokiety kojarzą się przede wszystkim ze Świętami, gdzie w wielu domach są nieodzownym dodatkiem do barszczu. Nie inaczej jest też w mojej rodzinie - chociaż możemy jeść je przez cały rok, to w Wigilię smakują jeszcze lepiej. Od kiedy poznałam przepis na naleśniki z ziemniaków, nie robię ich inaczej. Są delikatne, elastyczne i nie pękają podczas smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane naleśniki

Ten przepis to również świetny patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a pozornie nieciekawe ziemniaki zamienią się w pyszne danie.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 350 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź, zostawiając na dnie garnka odrobinę wody. Dzięki temu pozostaną wygodne i łatwiej będzie je ubić. Dorzuć solidną łyżkę masła i ugnieć całość na gładkie, puszyste purée.
  3. Wystudzone purée przełóż do miski. Wbij do nich jajka i wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę pszenną, wlej mleko i dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej więcej mleka.
  5. Odstaw ciasto na 30 minut, aby gluten się związał, a naleśniki po usmażeniu były elastyczne.
  6. Na patelnię wylewam porcje ciasta i smażę z obu stron. Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającą powłoką, rozprowadź porcję oleju przy pomocy silikonowego pędzelka - wystarczy zaledwie kilka kropel.
Naleśniki- Pyszności
Naleśniki- Pyszności© Canva | peredniankina


Usmażone naleśniki są bardzo elastyczne, więc świetnie sprawdzą się do krokietów. Nie pękają, nie rwą się i na dodatek świetnie smakują. Uwielbiam ten przepis, dzięki niemu nigdy nie tracę nerwów podczas świątecznego gotowania.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także