Do krokietów na święta zawsze smażę te naleśniki. Są o niebo lepsze niż tradycyjne

Podstawą każdego idealnego krokieta jest dobrze usmażony naleśnik. Od lat zamiast tradycyjnego przepisu sięgam po ten z dodatkiem ziemniaków. Smakują po prostu nieziemsko.

Krokiety - PysznościKrokiety - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | iko636
Ewa Malinowska

Krokiety kojarzą się przede wszystkim ze Świętami, gdzie w wielu domach są nieodzownym dodatkiem do barszczu. Nie inaczej jest też w mojej rodzinie - chociaż możemy jeść je przez cały rok, to w Wigilię smakują jeszcze lepiej. Od kiedy poznałam przepis na naleśniki z ziemniaków, nie robię ich inaczej. Są delikatne, elastyczne i nie pękają podczas smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam

Ziemniaczane naleśniki

Ten przepis to również świetny patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a pozornie nieciekawe ziemniaki zamienią się w pyszne danie.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 350 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź, zostawiając na dnie garnka odrobinę wody. Dzięki temu pozostaną wygodne i łatwiej będzie je ubić. Dorzuć solidną łyżkę masła i ugnieć całość na gładkie, puszyste purée.
  3. Wystudzone purée przełóż do miski. Wbij do nich jajka i wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę pszenną, wlej mleko i dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej więcej mleka.
  5. Odstaw ciasto na 30 minut, aby gluten się związał, a naleśniki po usmażeniu były elastyczne.
  6. Na patelnię wylewam porcje ciasta i smażę z obu stron. Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającą powłoką, rozprowadź porcję oleju przy pomocy silikonowego pędzelka - wystarczy zaledwie kilka kropel.
Naleśniki- Pyszności
Naleśniki- Pyszności © Canva | peredniankina


Usmażone naleśniki są bardzo elastyczne, więc świetnie sprawdzą się do krokietów. Nie pękają, nie rwą się i na dodatek świetnie smakują. Uwielbiam ten przepis, dzięki niemu nigdy nie tracę nerwów podczas świątecznego gotowania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy