Do krokietów na święta zawsze smażę te naleśniki. Są o niebo lepsze niż tradycyjne

Podstawą każdego idealnego krokieta jest dobrze usmażony naleśnik. Od lat zamiast tradycyjnego przepisu sięgam po ten z dodatkiem ziemniaków. Smakują po prostu nieziemsko.

Krokiety - PysznościKrokiety - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | iko636
Ewa Malinowska

Krokiety kojarzą się przede wszystkim ze Świętami, gdzie w wielu domach są nieodzownym dodatkiem do barszczu. Nie inaczej jest też w mojej rodzinie - chociaż możemy jeść je przez cały rok, to w Wigilię smakują jeszcze lepiej. Od kiedy poznałam przepis na naleśniki z ziemniaków, nie robię ich inaczej. Są delikatne, elastyczne i nie pękają podczas smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam

Ziemniaczane naleśniki

Ten przepis to również świetny patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a pozornie nieciekawe ziemniaki zamienią się w pyszne danie.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 350 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź, zostawiając na dnie garnka odrobinę wody. Dzięki temu pozostaną wygodne i łatwiej będzie je ubić. Dorzuć solidną łyżkę masła i ugnieć całość na gładkie, puszyste purée.
  3. Wystudzone purée przełóż do miski. Wbij do nich jajka i wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę pszenną, wlej mleko i dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej więcej mleka.
  5. Odstaw ciasto na 30 minut, aby gluten się związał, a naleśniki po usmażeniu były elastyczne.
  6. Na patelnię wylewam porcje ciasta i smażę z obu stron. Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającą powłoką, rozprowadź porcję oleju przy pomocy silikonowego pędzelka - wystarczy zaledwie kilka kropel.
Naleśniki- Pyszności
Naleśniki- Pyszności © Canva | peredniankina


Usmażone naleśniki są bardzo elastyczne, więc świetnie sprawdzą się do krokietów. Nie pękają, nie rwą się i na dodatek świetnie smakują. Uwielbiam ten przepis, dzięki niemu nigdy nie tracę nerwów podczas świątecznego gotowania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy