Do krokietów na święta zawsze smażę te naleśniki. Są o niebo lepsze niż tradycyjne
Podstawą każdego idealnego krokieta jest dobrze usmażony naleśnik. Od lat zamiast tradycyjnego przepisu sięgam po ten z dodatkiem ziemniaków. Smakują po prostu nieziemsko.
Krokiety kojarzą się przede wszystkim ze Świętami, gdzie w wielu domach są nieodzownym dodatkiem do barszczu. Nie inaczej jest też w mojej rodzinie - chociaż możemy jeść je przez cały rok, to w Wigilię smakują jeszcze lepiej. Od kiedy poznałam przepis na naleśniki z ziemniaków, nie robię ich inaczej. Są delikatne, elastyczne i nie pękają podczas smażenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam
Ziemniaczane naleśniki
Ten przepis to również świetny patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a pozornie nieciekawe ziemniaki zamienią się w pyszne danie.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 3 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 350 ml mleka,
- 1 łyżka masła,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki odcedź, zostawiając na dnie garnka odrobinę wody. Dzięki temu pozostaną wygodne i łatwiej będzie je ubić. Dorzuć solidną łyżkę masła i ugnieć całość na gładkie, puszyste purée.
- Wystudzone purée przełóż do miski. Wbij do nich jajka i wymieszaj.
- Dodaj mąkę pszenną, wlej mleko i dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej więcej mleka.
- Odstaw ciasto na 30 minut, aby gluten się związał, a naleśniki po usmażeniu były elastyczne.
- Na patelnię wylewam porcje ciasta i smażę z obu stron. Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającą powłoką, rozprowadź porcję oleju przy pomocy silikonowego pędzelka - wystarczy zaledwie kilka kropel.
Usmażone naleśniki są bardzo elastyczne, więc świetnie sprawdzą się do krokietów. Nie pękają, nie rwą się i na dodatek świetnie smakują. Uwielbiam ten przepis, dzięki niemu nigdy nie tracę nerwów podczas świątecznego gotowania.