Wystarczy, ze zrobisz tę jedną rzecz z masłem. Już zawsze będzie gotowe do smarowania
Masło po wyjęciu z lodówki jest twarde i trudne do rozsmarowania? Ten problem zna chyba każdy. Przygotowanie ulubionej kanapki, w takim przypadku może być czasochłonne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić to szybciej. Okazuje się, że ten patent z masłem pozwoli ci szybko i łatwo rozsmarować je, tuż po wyjęciu z lodówki.
06.04.2023 | aktual.: 06.04.2023 19:02
Przygotowując poranne śniadanie, bardzo często wielu osobom zależy na czasie. Chyba nikt nie będzie czekać 30 minut. Bo właśnie tyle czasu trzeba, by zmiękczyć masło, tuż po wyjęciu z lodówki. Co prawda, niektórzy decydują się trzymać masło na kuchennym blacie. Ten sposób nie jest jednak polecany, z racji, że ten produkt mleczny zdecydowanie szybciej się psuje. A można o wiele prościej.
Jak szybko zmiękczyć masło?
Z pewnością, w twojej głowie bardzo często pojawia się pytanie, jak zmiękczyć masło i co zrobić, by było łatwe do rozsmarowania. W jednym z artykułów wspominaliśmy o triku z sitkiem, który stał się prawdziwym hitem na TikToku. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie. Warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów, dzięki którym masło będzie idealne do rozsmarowania. Zacznij od tego, by po wyjęciu z lodówki pokroić je na mniejsze kawałki - im mniejsza powierzchnia, tym szybciej się ogrzeje i zmięknie.
Inne sposoby na zmiękczenie masła to działanie wysokiej temperatury. Niektórzy stawiają naczynie z masłem na grzejniku lub wstawiają do kuchenki mikrofalowej. Pamiętaj, by mieć pełną kontrolę na tym procesem - w przeciwnym razie masło zjełczeje i nabawisz się zatrucia pokarmowego. Zmiękczenie masła będzie możliwe, jeśli zdecydujesz się zetrzeć je na tarce lub zastosować trik ze szklanką. Wlej do niej gorącą wodę i następnie ją wylej. Następnie przykryj taką szklanką kawałek masła - po chwili będzie miękkie i gotowe do użycia.
Jak i gdzie przechowywać?
Istotny wpływ na konsystencję masła ma jego sposób przechowywania. Gdzie najlepiej przechowywać masło? Oczywiście, że w lodówce. Pamiętaj jednak, by wybrać odpowiednią półkę. Większość osób umieszcza je na najwyższej półce lub gdzieś na samym końcu lodówki. To błąd, bo masło powinno się przechowywać w nieco wyższej temperaturze, a tam jest nieco wyższa. Idealną lokalizacją na przechowywanie masła będą drzwiczki lodówki. Ten produkt będzie łatwiejszy do rozsmarowania, jeśli zdecydujesz się zrobić domowe masło.
Ciągłe otwieranie lodówki powoduje, że w tym miejscu panuje wyższa temperatura, przez co masło po wyjęciu z lodówki będzie nieco łatwiejsze do rozsmarowania. Niezwykle ważne jest to, by nie decydować się na długie przechowywanie masła poza lodówką. Oczywiście można to robić, ale nie dłużej niż 7 dni i w przypadku, gdy temperatura nie przekracza 20 stopni. Lepiej nie ryzykować. Produkt ten najlepiej jest trzymać w lodówce.
Zastanawiasz się, który majonez na Wielkanoc wybrać? Na naszym kanale YouTube znajdziesz wielki test majonezów z supermarketów 2023: