Jak zrobić omlet – wszystkie triki, które musisz znać

Jak zrobić omlet, żeby nie opadł i pozostał puszysty? Dzisiaj podpowiem na co zwrócić uwagę, żeby zaserwować perfekcyjne śniadanie. Będzie się działo!

Obrazek
Frania

Od czego zacząć...

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić omlet to musisz wiedzieć, że wiele zależy od jajek. Warto wybrać świeże, duże jajka oraz zadbać o ich właściwą temperaturę. Nie należy rozbijać jajek, które dopiero przed chwilą wyjęliśmy z lodówki. Powinny mieć one temperaturę pokojową. Dlatego po wyjęciu z lodówki dajmy im odpocząć przez minimum 15 minut.

Dobry omlet wymaga trochę cierpliwości i czasu. Pamiętajcie, że jedną porcję przygotowuje się  z 2 jajek w wersji bez żadnych dodatków. W wersji fit może być to nawet jedno jajko. Często w przepisach oprócz jajek do przygotowania omleta potrzebne jest mlekomąka. Jeśli chcecie, żeby omlet był bardziej dietetyczny mleko można zastąpić wodą, a z mąki całkowicie zrezygnować.

jak zrobić omlet

Jak zrobić omlet?

Czy kiedykolwiek przytrafiło się Wam zjeść niedosmażony lub niezbyt puszysty omlet? Jeśli tak, to już przeszłość. Dzięki dzisiejszemu przepisowi, za każdym razem przygotujecie puszystysmaczny omlet.

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, przygotujcie wszystkie składniki. Pamiętajcie również o urządzeniach, które będą niezbędne przy tym procesie, a mianowicie: patelni, pokrywce i drewnianej łyżce.

składniki

Ostatni przedmiot sprawdzi się zarówno jako gadżet do mieszania produktów, jak i sposób do bezproblemowego przełożenia gotowego dania na talerz. Z kolei patelnia, na której będziecie przyrządzać pyszne śniadanie, powinna mieć wyższe krawędzie. Aby omlet nie wylał się poza jej brzegi lub nie przykleił się do pokrywki. W końcu chcemy przygotować smaczny posiłek, a nie kulinarną katastrofę ?

I na koniec jeszcze jedna ważna wiadomość. Poniżej znajdziecie przepis na podstawowy omlet, który możecie później doprawić i przygotować na słodko lub na słono.

W pierwszym przypadku po usmażeniu omletu możecie posmarować go dżemem, śmietaną, posypać owocami lub cukrem pudrem. Natomiast w wersji na słono, możecie wzbogacić jego smak przy pomocy szynki, papryki, szpinaku czy pomidorków koktajlowych. Możliwości jest naprawdę wiele!

Składniki:

  1. 4 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  2. 1,5 łyżki masło
  3. 1 szczypta sól
  4. 4 łyżki mleko
Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯