Jak zrobić omlet – wszystkie triki, które musisz znać
Jak zrobić omlet, żeby nie opadł i pozostał puszysty? Dzisiaj podpowiem na co zwrócić uwagę, żeby zaserwować perfekcyjne śniadanie. Będzie się działo!
25.10.2019 | aktual.: 10.01.2024 12:32
Od czego zacząć...
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić omlet to musisz wiedzieć, że wiele zależy od jajek. Warto wybrać świeże, duże jajka oraz zadbać o ich właściwą temperaturę. Nie należy rozbijać jajek, które dopiero przed chwilą wyjęliśmy z lodówki. Powinny mieć one temperaturę pokojową. Dlatego po wyjęciu z lodówki dajmy im odpocząć przez minimum 15 minut.
Dobry omlet wymaga trochę cierpliwości i czasu. Pamiętajcie, że jedną porcję przygotowuje się z 2 jajek w wersji bez żadnych dodatków. W wersji fit może być to nawet jedno jajko. Często w przepisach oprócz jajek do przygotowania omleta potrzebne jest mleko i mąka. Jeśli chcecie, żeby omlet był bardziej dietetyczny mleko można zastąpić wodą, a z mąki całkowicie zrezygnować.
Jak zrobić omlet?
Czy kiedykolwiek przytrafiło się Wam zjeść niedosmażony lub niezbyt puszysty omlet? Jeśli tak, to już przeszłość. Dzięki dzisiejszemu przepisowi, za każdym razem przygotujecie puszysty i smaczny omlet.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, przygotujcie wszystkie składniki. Pamiętajcie również o urządzeniach, które będą niezbędne przy tym procesie, a mianowicie: patelni, pokrywce i drewnianej łyżce.
Ostatni przedmiot sprawdzi się zarówno jako gadżet do mieszania produktów, jak i sposób do bezproblemowego przełożenia gotowego dania na talerz. Z kolei patelnia, na której będziecie przyrządzać pyszne śniadanie, powinna mieć wyższe krawędzie. Aby omlet nie wylał się poza jej brzegi lub nie przykleił się do pokrywki. W końcu chcemy przygotować smaczny posiłek, a nie kulinarną katastrofę ?
I na koniec jeszcze jedna ważna wiadomość. Poniżej znajdziecie przepis na podstawowy omlet, który możecie później doprawić i przygotować na słodko lub na słono.
W pierwszym przypadku po usmażeniu omletu możecie posmarować go dżemem, śmietaną, posypać owocami lub cukrem pudrem. Natomiast w wersji na słono, możecie wzbogacić jego smak przy pomocy szynki, papryki, szpinaku czy pomidorków koktajlowych. Możliwości jest naprawdę wiele!
Zobacz także
Składniki:
- 4 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
- 1,5 łyżki masło
- 1 szczypta sól
- 4 łyżki mleko