Zdarza się, że zupa z dyni jest gorzka. To sygnał, którego nie możesz lekceważyć

Gorzka zupa z dyni to przykra niespodzianka dla każdego smakosza tej potrawy, ale niestety trzeba wtedy zacisnąć zęby i zrezygnować z jej spożywania. Dlaczego? Taka zupa może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Niektóre przypadki ze świata, które miały miejsce po zjedzeniu takiego dania, naprawdę mrożą krew w żyłach...

Gorzka zupa z dyni? Lepiej uważaj!Gorzka zupa z dyni? Lepiej uważaj!
Źródło zdjęć: © canva.com

Październik to czas, w którym nasze wyostrzone kulinarne zmysły nakierowują się na jeden konkretny produkt: dynię. Co roku czekamy na nią jak na zbawienie i oczywiście pierwsze, co z niej przygotowujemy, to zupa krem (a tuż po niej to ciasto). Mówiąc wprost, uwielbiamy ją i kochamy jak zaślepieni. Nic więc dziwnego, że kiedy zupa z dyni wychodzi gorzka, między rozsądkiem a łakomstwem toczy się zacięta walka. Mimo wszystko należy wtedy postawić na to, co podpowiada nam umysł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik jagodowy, który możesz jeść bez obaw. Jest w 100% fit

Gorzka zupa z dyni? Lepiej nie ryzykuj

Chociaż dynia to warzywo niezwykle zdrowe — zawiera mnóstwo witamin, minerałów, a w pestkach kryją się legendarne już nienasycone kwasy tłuszczowe — to nie wszystkim wolno po nie sięgać. Przeciwwskazaniem jest niewydolność nerek i przyjmowanie leków na bazie litu (tu przeczytasz więcej na ten temat), ale jeśli zrobiona z dyni zupa wychodzi gorzka, zrezygnować z jej spożywania powinni wszyscy.

Zupa z dyni zwykle jest smaczna i zdrowa. Ale nie zawsze
Zupa z dyni zwykle jest smaczna i zdrowa. Ale nie zawsze © canva.com

Gorycz zupy z dyni jest objawem wystąpienia w niej dużego stężenia kukurbitacyny. Ten związek chemiczny, występujący naturalnie nie tylko w dyni, ale również w ogórkach czy cukinii, chociaż do pewnego momentu działa na organizm pozytywnie (zwalcza szkodliwe pasożyty z ludzkiego układu pokarmowego), to w większych ilościach staje się dla nas trujący.

Producenci dyń robią, co mogą, żeby sprzedawane przez nich dynie nie zawierały wysokich stężeń kukurbitacyny, ale niekiedy może dojść do tego drogą przypadku, zwaną specjalistycznie krzyżowym zapyleniem. Ponieważ wspomniany alkaloid charakteryzuje się właśnie gorzkim smakiem, wyczucie goryczy zupy z dyni może nas uchronić przed silnym zatruciem żołądkowym i nie tylko. Jak donosi portal odzywianie.wprost.pl, w czasopiśmie naukowym "JAMA dermatology" opisano nawet przypadek z Francji, w którym po zjedzeniu gorzkiej zupy z dyni doszło również do... utraty włosów z głowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥