Zdarza się, że zupa z dyni jest gorzka. To sygnał, którego nie możesz lekceważyć

Gorzka zupa z dyni to przykra niespodzianka dla każdego smakosza tej potrawy, ale niestety trzeba wtedy zacisnąć zęby i zrezygnować z jej spożywania. Dlaczego? Taka zupa może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Niektóre przypadki ze świata, które miały miejsce po zjedzeniu takiego dania, naprawdę mrożą krew w żyłach...

Gorzka zupa z dyni? Lepiej uważaj!Gorzka zupa z dyni? Lepiej uważaj!
Źródło zdjęć: © canva.com

Październik to czas, w którym nasze wyostrzone kulinarne zmysły nakierowują się na jeden konkretny produkt: dynię. Co roku czekamy na nią jak na zbawienie i oczywiście pierwsze, co z niej przygotowujemy, to zupa krem (a tuż po niej to ciasto). Mówiąc wprost, uwielbiamy ją i kochamy jak zaślepieni. Nic więc dziwnego, że kiedy zupa z dyni wychodzi gorzka, między rozsądkiem a łakomstwem toczy się zacięta walka. Mimo wszystko należy wtedy postawić na to, co podpowiada nam umysł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik jagodowy, który możesz jeść bez obaw. Jest w 100% fit

Gorzka zupa z dyni? Lepiej nie ryzykuj

Chociaż dynia to warzywo niezwykle zdrowe — zawiera mnóstwo witamin, minerałów, a w pestkach kryją się legendarne już nienasycone kwasy tłuszczowe — to nie wszystkim wolno po nie sięgać. Przeciwwskazaniem jest niewydolność nerek i przyjmowanie leków na bazie litu (tu przeczytasz więcej na ten temat), ale jeśli zrobiona z dyni zupa wychodzi gorzka, zrezygnować z jej spożywania powinni wszyscy.

Zupa z dyni zwykle jest smaczna i zdrowa. Ale nie zawsze
Zupa z dyni zwykle jest smaczna i zdrowa. Ale nie zawsze © canva.com

Gorycz zupy z dyni jest objawem wystąpienia w niej dużego stężenia kukurbitacyny. Ten związek chemiczny, występujący naturalnie nie tylko w dyni, ale również w ogórkach czy cukinii, chociaż do pewnego momentu działa na organizm pozytywnie (zwalcza szkodliwe pasożyty z ludzkiego układu pokarmowego), to w większych ilościach staje się dla nas trujący.

Producenci dyń robią, co mogą, żeby sprzedawane przez nich dynie nie zawierały wysokich stężeń kukurbitacyny, ale niekiedy może dojść do tego drogą przypadku, zwaną specjalistycznie krzyżowym zapyleniem. Ponieważ wspomniany alkaloid charakteryzuje się właśnie gorzkim smakiem, wyczucie goryczy zupy z dyni może nas uchronić przed silnym zatruciem żołądkowym i nie tylko. Jak donosi portal odzywianie.wprost.pl, w czasopiśmie naukowym "JAMA dermatology" opisano nawet przypadek z Francji, w którym po zjedzeniu gorzkiej zupy z dyni doszło również do... utraty włosów z głowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy