Tort gołąbkowy z domowym sosem pomidorowym. Perfekcyjny obiad dla całej rodziny

Czas na obiad dla prawdziwych koneserów. Tort gołąbkowy nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje jak marzenie. Wszyscy fani gołąbków na sam widok oniemieją z zachwytu.

ObrazekTort gołąbkowy- Pyszności
Ewa

Szybki przepis na gołąbki

Kiedy myślimy o gołąbkach, to przed oczami od razu pojawiają się pieczołowicie złożone zawiniątka z kapusty z mięsnym farszem. Nie da się ukryć, że ich przygotowanie potrafi być naprawdę czasochłonne. Równie pyszną, a jednocześnie o wiele prostszą w przygotowaniu alternatywą jest tort z gołąbków. Dzięki niemu spędzisz mniej czasu w kuchni, a Twoi bliscy będą zachwyceni nietypową formą podania.

Nasz dzisiejszy obiad przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips. Dzięki temu urządzeniu całe danie przygotujesz 1,5x szybciej niż w piekarniku. Oszczędzasz nie tylko czas, ale również pieniądze.

Zobacz przepis krok po kroku na naszym kanale YouTube:

Tort gołąbkowy

Składniki:

            
  • 1 kapusta włoska
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego - usmażone
  • 1 cebula - usmażona
  • 1 papryka czerwona - usmażona
  • 2-3 marchewki - usmażone
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprz
  • 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  • 200 g ugotowanego białego ryżu

Sos

       
  • 500 g passata pomidorowa
  • 130 g śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, mięso usmaż. Wymieszaj ryż razem z mięsem mielonym, przesmażoną marchewką, papryką oraz cebulą. Dzięki wcześniejszemu usmażeniu warzywa będą miękkie i lepiej wkomponują się w gołąbkowy farsz. Dodaj posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

Tort gołąbkowy- Pyszności
Tort gołąbkowy- Pyszności

W misce połącz passatę pomidorową ze śmietaną, solą, pieprzem oraz cukrem. Cukier świetnie wydobywa smak pomidorów, neutralizując tym samym kwaśny smak. Dokładnie wymieszaj składniki.

Tort gołąbkowy- Pyszności
Tort gołąbkowy- Pyszności

Dno foremki oraz jej brzegi wyłóż ugotowaną kapustą włoską. Dodaj przygotowany farsz z mięsem i ryżem, rozprowadzając go i dociskając łyżką. Następnie wylej przy pomocy chochli porcję sosu pomidorowego.

Tort gołąbkowy- Pyszności
Tort gołąbkowy- Pyszności

Przykryj całość liściem kapusty włoskiej i ponownie ułóż warstwy farsz-sos-kapusta. Powtarzaj ten układ, aż wypełnisz całą formę. Na koniec ułóż liść kapusty i zawiń liście z brzegu formy. Tak przygotowany tort wstaw do Ovi Smart na 40 minut (160 stopni Celsjusza).

Tort gołąbkowy- Pyszności
Tort gołąbkowy- Pyszności

Po tym czasie nasz pyszny tort na słono jest już gotowy do zjedzenia. Serwuj go na ciepło. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku