Tort gołąbkowy z domowym sosem pomidorowym. Perfekcyjny obiad dla całej rodziny
Czas na obiad dla prawdziwych koneserów. Tort gołąbkowy nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje jak marzenie. Wszyscy fani gołąbków na sam widok oniemieją z zachwytu.
21.10.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:30
Szybki przepis na gołąbki
Kiedy myślimy o gołąbkach, to przed oczami od razu pojawiają się pieczołowicie złożone zawiniątka z kapusty z mięsnym farszem. Nie da się ukryć, że ich przygotowanie potrafi być naprawdę czasochłonne. Równie pyszną, a jednocześnie o wiele prostszą w przygotowaniu alternatywą jest tort z gołąbków. Dzięki niemu spędzisz mniej czasu w kuchni, a Twoi bliscy będą zachwyceni nietypową formą podania.
Nasz dzisiejszy obiad przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips. Dzięki temu urządzeniu całe danie przygotujesz 1,5x szybciej niż w piekarniku. Oszczędzasz nie tylko czas, ale również pieniądze.
Zobacz przepis krok po kroku na naszym kanale YouTube:
Tort gołąbkowy
Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego - usmażone
- 1 cebula - usmażona
- 1 papryka czerwona - usmażona
- 2-3 marchewki - usmażone
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 200 g ugotowanego białego ryżu
Sos
- 500 g passata pomidorowa
- 130 g śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, mięso usmaż. Wymieszaj ryż razem z mięsem mielonym, przesmażoną marchewką, papryką oraz cebulą. Dzięki wcześniejszemu usmażeniu warzywa będą miękkie i lepiej wkomponują się w gołąbkowy farsz. Dodaj posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
W misce połącz passatę pomidorową ze śmietaną, solą, pieprzem oraz cukrem. Cukier świetnie wydobywa smak pomidorów, neutralizując tym samym kwaśny smak. Dokładnie wymieszaj składniki.
Dno foremki oraz jej brzegi wyłóż ugotowaną kapustą włoską. Dodaj przygotowany farsz z mięsem i ryżem, rozprowadzając go i dociskając łyżką. Następnie wylej przy pomocy chochli porcję sosu pomidorowego.
Przykryj całość liściem kapusty włoskiej i ponownie ułóż warstwy farsz-sos-kapusta. Powtarzaj ten układ, aż wypełnisz całą formę. Na koniec ułóż liść kapusty i zawiń liście z brzegu formy. Tak przygotowany tort wstaw do Ovi Smart na 40 minut (160 stopni Celsjusza).
Po tym czasie nasz pyszny tort na słono jest już gotowy do zjedzenia. Serwuj go na ciepło. Smacznego!