Tort gołąbkowy z domowym sosem pomidorowym. Perfekcyjny obiad dla całej rodziny

Czas na obiad dla prawdziwych koneserów. Tort gołąbkowy nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje jak marzenie. Wszyscy fani gołąbków na sam widok oniemieją z zachwytu.

ObrazekTort gołąbkowy- Pyszności
Ewa

Szybki przepis na gołąbki

Kiedy myślimy o gołąbkach, to przed oczami od razu pojawiają się pieczołowicie złożone zawiniątka z kapusty z mięsnym farszem. Nie da się ukryć, że ich przygotowanie potrafi być naprawdę czasochłonne. Równie pyszną, a jednocześnie o wiele prostszą w przygotowaniu alternatywą jest tort z gołąbków. Dzięki niemu spędzisz mniej czasu w kuchni, a Twoi bliscy będą zachwyceni nietypową formą podania.

Nasz dzisiejszy obiad przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips. Dzięki temu urządzeniu całe danie przygotujesz 1,5x szybciej niż w piekarniku. Oszczędzasz nie tylko czas, ale również pieniądze.

Zobacz przepis krok po kroku na naszym kanale YouTube:

Tort gołąbkowy

Składniki:

            
  • 1 kapusta włoska
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego - usmażone
  • 1 cebula - usmażona
  • 1 papryka czerwona - usmażona
  • 2-3 marchewki - usmażone
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprz
  • 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  • 200 g ugotowanego białego ryżu

Sos

       
  • 500 g passata pomidorowa
  • 130 g śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, mięso usmaż. Wymieszaj ryż razem z mięsem mielonym, przesmażoną marchewką, papryką oraz cebulą. Dzięki wcześniejszemu usmażeniu warzywa będą miękkie i lepiej wkomponują się w gołąbkowy farsz. Dodaj posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

Tort gołąbkowy- Pyszności
Tort gołąbkowy- Pyszności

W misce połącz passatę pomidorową ze śmietaną, solą, pieprzem oraz cukrem. Cukier świetnie wydobywa smak pomidorów, neutralizując tym samym kwaśny smak. Dokładnie wymieszaj składniki.

Tort gołąbkowy- Pyszności
Tort gołąbkowy- Pyszności

Dno foremki oraz jej brzegi wyłóż ugotowaną kapustą włoską. Dodaj przygotowany farsz z mięsem i ryżem, rozprowadzając go i dociskając łyżką. Następnie wylej przy pomocy chochli porcję sosu pomidorowego.

Tort gołąbkowy- Pyszności
Tort gołąbkowy- Pyszności

Przykryj całość liściem kapusty włoskiej i ponownie ułóż warstwy farsz-sos-kapusta. Powtarzaj ten układ, aż wypełnisz całą formę. Na koniec ułóż liść kapusty i zawiń liście z brzegu formy. Tak przygotowany tort wstaw do Ovi Smart na 40 minut (160 stopni Celsjusza).

Tort gołąbkowy- Pyszności
Tort gołąbkowy- Pyszności

Po tym czasie nasz pyszny tort na słono jest już gotowy do zjedzenia. Serwuj go na ciepło. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska