PrzepisCiastaW pół godziny i bez pieczenia robię ciasto śnieżny puch. Goście nie mogą się nachwalić

W pół godziny i bez pieczenia robię ciasto śnieżny puch. Goście nie mogą się nachwalić

W pół godziny i bez pieczenia robię ciasto śnieżny puch. Goście nie mogą się nachwalić
W pół godziny i bez pieczenia robię ciasto śnieżny puch. Goście nie mogą się nachwalić
Źródło zdjęć: © Getty Images | Michael C Gray
16.01.2024 09:45, aktualizacja: 15.03.2024 13:52

Ciasto śnieżny puch jest lekkie, delikatne i ma piękny, biały kolor. Tradycyjny przepis na ten deser jest nieco czasochłonny, ponieważ wymaga pieczenia. Istnieje jednak sposób, aby przyrządzić śnieżny puch w znacznie krótszym czasie, bez konieczności pieczenia.

Czy jesteś miłośnikiem słodkich wypieków? Jeśli po każdym obiedzie szukasz czegoś wyjątkowego, a zapach świeżego ciasta powoduje, że trudno oprzeć się pokusie, to koniecznie wypróbuj przepis na wyjątkowe zimowe ciasto. Przypomina śnieżny puch, ale jest o wiele smaczniejsze i przygotowuje się je w ekspresowym tempie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia

Dziś mam dla ciebie przepis na ciasto, które zachwyci twoich gości. Jest ono lekkie i puszyste, a jego smak przypomina śnieżny puch.

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 100 g herbatników,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 200 ml śmietanki 36 proc.,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 g wiórek kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczam galaretki w pół litra gorącej wody, dokładnie mieszam, a następnie czekam, aż ostygną.
  2. Foremkę (22 cm x 25 cm) wykładam papierem pergaminowym, a na nim układam warstwę herbatników.
  3. W misce miksuję śmietankę, dodaję cukier puder i kontynuuję mieszanie, aż uzyskam gęstą masę.
  4. Dodaję twaróg z wiaderka, ponownie mieszam, aż krem stanie się aksamitny.
  5. Wlewam zastygającą galaretkę, delikatnie mieszam, a potem rozprowadzam masę na warstwie herbatników.
  6. Na patelni rozpuszczam masło, wsypuję wiórki kokosowe i cukier. Delikatnie podsmażam do złotego koloru.
  7. Posypuję powstałą mieszanką wierzch ciasta i wkładam je na noc do lodówki.
  8. Następnego dnia podaję gotowe ciasto.

Sposoby na urozmaicenie ciasta:

  • Możesz dodać do ciasta ulubione owoce, np. truskawki, maliny lub jagody.
  • Możesz też dodać do ciasta odrobinę kakao, aby nadać mu ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak.
  • Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej słodkie, możesz dodać do niego więcej cukru.

Ciasto jest pyszne i delikatne. Idealnie sprawdzi się na przyjęcie lub po prostu na co dzień. Z pewnością zachwyci twoich gości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także