W pół godziny i bez pieczenia robię ciasto śnieżny puch. Goście nie mogą się nachwalić
Ciasto śnieżny puch jest lekkie, delikatne i ma piękny, biały kolor. Tradycyjny przepis na ten deser jest nieco czasochłonny, ponieważ wymaga pieczenia. Istnieje jednak sposób, aby przyrządzić śnieżny puch w znacznie krótszym czasie, bez konieczności pieczenia.
16.01.2024 | aktual.: 15.03.2024 13:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy jesteś miłośnikiem słodkich wypieków? Jeśli po każdym obiedzie szukasz czegoś wyjątkowego, a zapach świeżego ciasta powoduje, że trudno oprzeć się pokusie, to koniecznie wypróbuj przepis na wyjątkowe zimowe ciasto. Przypomina śnieżny puch, ale jest o wiele smaczniejsze i przygotowuje się je w ekspresowym tempie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia
Dziś mam dla ciebie przepis na ciasto, które zachwyci twoich gości. Jest ono lekkie i puszyste, a jego smak przypomina śnieżny puch.
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 100 g herbatników,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 200 ml śmietanki 36 proc.,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- 100 g wiórek kokosowych.
Przygotowanie:
- Rozpuszczam galaretki w pół litra gorącej wody, dokładnie mieszam, a następnie czekam, aż ostygną.
- Foremkę (22 cm x 25 cm) wykładam papierem pergaminowym, a na nim układam warstwę herbatników.
- W misce miksuję śmietankę, dodaję cukier puder i kontynuuję mieszanie, aż uzyskam gęstą masę.
- Dodaję twaróg z wiaderka, ponownie mieszam, aż krem stanie się aksamitny.
- Wlewam zastygającą galaretkę, delikatnie mieszam, a potem rozprowadzam masę na warstwie herbatników.
- Na patelni rozpuszczam masło, wsypuję wiórki kokosowe i cukier. Delikatnie podsmażam do złotego koloru.
- Posypuję powstałą mieszanką wierzch ciasta i wkładam je na noc do lodówki.
- Następnego dnia podaję gotowe ciasto.
Sposoby na urozmaicenie ciasta:
- Możesz dodać do ciasta ulubione owoce, np. truskawki, maliny lub jagody.
- Możesz też dodać do ciasta odrobinę kakao, aby nadać mu ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak.
- Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej słodkie, możesz dodać do niego więcej cukru.
Ciasto jest pyszne i delikatne. Idealnie sprawdzi się na przyjęcie lub po prostu na co dzień. Z pewnością zachwyci twoich gości.