Zrób na obiad balony ziemniaczane. Po usmażeniu są bardzo pulchniutkie

Balony ziemniaczane to ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek gotowanych ziemniaków. To danie jest swego rodzaju połączeniem placków oraz kotletów ziemniaczanych. Po usmażeniu są pulchne i wyrośnięte, a smakują wyśmienicie.

Zrób na obiad balony ziemniaczane. Po usmażeniu są bardzo pulchniutkieZrób na obiad balony ziemniaczane. Po usmażeniu są bardzo pulchniutkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Владимир Архипов
Marcin Michałowski

Ziemniaki, ulubione warzywa w polskiej kuchni, stają się głównym bohaterem kolejnego pomysłowego dania. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki ziemniaków po obiedzie, to mam dla ciebie idealne rozwiązanie — zrób balony ziemniaczane. Te placki z patelni po usmażeniu są nie tylko pulchne, ale także niezwykle smaczne. Odkryj prosty przepis na wyjątkowe danie, które przywraca ziemniakom nowe życie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak podać łopatkę w jesiennym wydaniu? Mamy na to sprawdzony sposób

Balony ziemniaczane - przepis

Składniki:

  • 600 g gotowanych ziemniaków,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 15 g drożdży,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Rozgnieć gotowane ziemniaki tłuczkiem.
  2. W kubku wymieszaj mleko, pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Następnie wlej powstały płyn do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie mieszając, aż składniki się połączą.
  4. Zagnieć ciasto, przykryj miskę folią i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz zagnieć i podzielić na cztery części. Z każdej formuj bułeczki, przykryj i odłóż na 10 minut.
  6. Rozgrzej olej na patelni. Rozpłaszcz każdą bułkę dłońmi, a powstałe placki smaż z obu stron przez 2-3 minuty, aż zrumienią się.
  7. Gotowe balony ziemniaczane odłóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Zaskocz swoich domowników pulchnymi balonami ziemniaczanymi. To danie, które smakuje równie dobrze, co wygląda. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀