PrzepisSzybkie i tanieZrób na obiad balony ziemniaczane. Po usmażeniu są bardzo pulchniutkie

Zrób na obiad balony ziemniaczane. Po usmażeniu są bardzo pulchniutkie

Zrób na obiad balony ziemniaczane. Po usmażeniu są bardzo pulchniutkie
Zrób na obiad balony ziemniaczane. Po usmażeniu są bardzo pulchniutkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Владимир Архипов

14.01.2024 14:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Balony ziemniaczane to ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek gotowanych ziemniaków. To danie jest swego rodzaju połączeniem placków oraz kotletów ziemniaczanych. Po usmażeniu są pulchne i wyrośnięte, a smakują wyśmienicie.

Ziemniaki, ulubione warzywa w polskiej kuchni, stają się głównym bohaterem kolejnego pomysłowego dania. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki ziemniaków po obiedzie, to mam dla ciebie idealne rozwiązanie — zrób balony ziemniaczane. Te placki z patelni po usmażeniu są nie tylko pulchne, ale także niezwykle smaczne. Odkryj prosty przepis na wyjątkowe danie, które przywraca ziemniakom nowe życie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Balony ziemniaczane - przepis

Składniki:

  • 600 g gotowanych ziemniaków,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 15 g drożdży,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Rozgnieć gotowane ziemniaki tłuczkiem.
  2. W kubku wymieszaj mleko, pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Następnie wlej powstały płyn do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie mieszając, aż składniki się połączą.
  4. Zagnieć ciasto, przykryj miskę folią i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz zagnieć i podzielić na cztery części. Z każdej formuj bułeczki, przykryj i odłóż na 10 minut.
  6. Rozgrzej olej na patelni. Rozpłaszcz każdą bułkę dłońmi, a powstałe placki smaż z obu stron przez 2-3 minuty, aż zrumienią się.
  7. Gotowe balony ziemniaczane odłóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Zaskocz swoich domowników pulchnymi balonami ziemniaczanymi. To danie, które smakuje równie dobrze, co wygląda. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także