Zrób na obiad balony ziemniaczane. Po usmażeniu są bardzo pulchniutkie

Balony ziemniaczane to ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek gotowanych ziemniaków. To danie jest swego rodzaju połączeniem placków oraz kotletów ziemniaczanych. Po usmażeniu są pulchne i wyrośnięte, a smakują wyśmienicie.

Zrób na obiad balony ziemniaczane. Po usmażeniu są bardzo pulchniutkieZrób na obiad balony ziemniaczane. Po usmażeniu są bardzo pulchniutkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Владимир Архипов
Marcin Michałowski

Ziemniaki, ulubione warzywa w polskiej kuchni, stają się głównym bohaterem kolejnego pomysłowego dania. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki ziemniaków po obiedzie, to mam dla ciebie idealne rozwiązanie — zrób balony ziemniaczane. Te placki z patelni po usmażeniu są nie tylko pulchne, ale także niezwykle smaczne. Odkryj prosty przepis na wyjątkowe danie, które przywraca ziemniakom nowe życie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak podać łopatkę w jesiennym wydaniu? Mamy na to sprawdzony sposób

Balony ziemniaczane - przepis

Składniki:

  • 600 g gotowanych ziemniaków,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 15 g drożdży,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Rozgnieć gotowane ziemniaki tłuczkiem.
  2. W kubku wymieszaj mleko, pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Następnie wlej powstały płyn do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie mieszając, aż składniki się połączą.
  4. Zagnieć ciasto, przykryj miskę folią i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz zagnieć i podzielić na cztery części. Z każdej formuj bułeczki, przykryj i odłóż na 10 minut.
  6. Rozgrzej olej na patelni. Rozpłaszcz każdą bułkę dłońmi, a powstałe placki smaż z obu stron przez 2-3 minuty, aż zrumienią się.
  7. Gotowe balony ziemniaczane odłóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Zaskocz swoich domowników pulchnymi balonami ziemniaczanymi. To danie, które smakuje równie dobrze, co wygląda. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej