Zrób na obiad balony ziemniaczane. Po usmażeniu są bardzo pulchniutkie
Balony ziemniaczane to ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek gotowanych ziemniaków. To danie jest swego rodzaju połączeniem placków oraz kotletów ziemniaczanych. Po usmażeniu są pulchne i wyrośnięte, a smakują wyśmienicie.
14.01.2024 14:52
Ziemniaki, ulubione warzywa w polskiej kuchni, stają się głównym bohaterem kolejnego pomysłowego dania. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki ziemniaków po obiedzie, to mam dla ciebie idealne rozwiązanie — zrób balony ziemniaczane. Te placki z patelni po usmażeniu są nie tylko pulchne, ale także niezwykle smaczne. Odkryj prosty przepis na wyjątkowe danie, które przywraca ziemniakom nowe życie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Balony ziemniaczane - przepis
Składniki:
- 600 g gotowanych ziemniaków,
- 300 g mąki pszennej,
- 15 g drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Rozgnieć gotowane ziemniaki tłuczkiem.
- W kubku wymieszaj mleko, pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Następnie wlej powstały płyn do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie mieszając, aż składniki się połączą.
- Zagnieć ciasto, przykryj miskę folią i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz zagnieć i podzielić na cztery części. Z każdej formuj bułeczki, przykryj i odłóż na 10 minut.
- Rozgrzej olej na patelni. Rozpłaszcz każdą bułkę dłońmi, a powstałe placki smaż z obu stron przez 2-3 minuty, aż zrumienią się.
- Gotowe balony ziemniaczane odłóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Zaskocz swoich domowników pulchnymi balonami ziemniaczanymi. To danie, które smakuje równie dobrze, co wygląda. Smacznego!