Ekspresowe ciasto z kaszy manny. Idealne do weekendowej kawki
Kawa bez ciacha nie smakuje tak samo, zwłaszcza w gronie najbliższych podczas leniwego weekendowego popołudnia. Nie musisz jednak spędzać długich godzin przy kuchennym blacie, by upiec niebanalny deser. Szybkie ciasto z kaszy manny sprawdzi się na tę okazję idealnie. Zobacz przepis.
12.01.2024 | aktual.: 20.03.2024 11:15
Ekspresowe ciasto z kaszy manny w sam raz sprawdzi się jako prosty dodatek do kawki w gronie najbliższych. Nie potrzebujesz wielu składników, większość z nich zapewne masz w kuchennej szafce. Deser możesz podać solo lub w towarzystwie lodów, owocowego musu lub polane czekoladą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kasza manna - doskonała baza ciast i deserów
Kasza manna może być nie tylko bazą owocowego kleiku. Z sukcesem stanowi też główny składnik innych deserów i ciast. Z grysiku zrobimy krem do wypieków, aksamitny budyń, kasza może posłużyć też jako dodatek do ciasta. Poniżej znajdziesz propozycję na pyszne i ekspresowe dwukolorowe ciasto na bazie grysiku.
Dwukolorowe ciasto z kaszy manny swój nietypowy wygląd zawdzięcza połączeniu jasnej masy z ciemną - kakaową. Zamiast wylewać gotowe ciasto na blachę, wykładaj je łyżką, na zmianę mieszając ze sobą masę jasną z ciemną. Dzięki temu po upieczeniu deser zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
Szybkie ciasto z kaszy manny i jogurtu. Przepis
Składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Kaszę mannę opłucz pod bieżącą wodą. Następnie wymieszaj z cukrem i jogurtem i odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie do mieszaniny dodaj olej i mąkę. Wymieszaj całość, a następnie podziel na dwie części.
- Jedną część wymieszaj z kakao, do drugiej dodaj 2 łyżki mąki.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem i za pomocą łyżki nakładać na przemiennie ciasto ciemne i ciasto jasne.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
- Gotowe wyjmij z pieca i odstaw do ostygnięcia.