Ekspresowe ciasto z kaszy manny. Idealne do weekendowej kawki

Kawa bez ciacha nie smakuje tak samo, zwłaszcza w gronie najbliższych podczas leniwego weekendowego popołudnia. Nie musisz jednak spędzać długich godzin przy kuchennym blacie, by upiec niebanalny deser. Szybkie ciasto z kaszy manny sprawdzi się na tę okazję idealnie. Zobacz przepis.

Ekspresowe ciasto z kaszy many Ekspresowe ciasto z kaszy many
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ekspresowe ciasto z kaszy manny w sam raz sprawdzi się jako prosty dodatek do kawki w gronie najbliższych. Nie potrzebujesz wielu składników, większość z nich zapewne masz w kuchennej szafce. Deser możesz podać solo lub w towarzystwie lodów, owocowego musu lub polane czekoladą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada z czekoladowym akcentem smakuje jak z najlepszej cukierni

Kasza manna - doskonała baza ciast i deserów

Kasza manna może być nie tylko bazą owocowego kleiku. Z sukcesem stanowi też główny składnik innych deserów i ciast. Z grysiku zrobimy krem do wypieków, aksamitny budyń, kasza może posłużyć też jako dodatek do ciasta. Poniżej znajdziesz propozycję na pyszne i ekspresowe dwukolorowe ciasto na bazie grysiku.

Dwukolorowe ciasto z kaszy manny swój nietypowy wygląd zawdzięcza połączeniu jasnej masy z ciemną - kakaową. Zamiast wylewać gotowe ciasto na blachę, wykładaj je łyżką, na zmianę mieszając ze sobą masę jasną z ciemną. Dzięki temu po upieczeniu deser zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem.

Dwukolorowe ciasto z kaszy manny
Dwukolorowe ciasto z kaszy manny © Canva | Ika Rahma

Szybkie ciasto z kaszy manny i jogurtu. Przepis

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Kaszę mannę opłucz pod bieżącą wodą. Następnie wymieszaj z cukrem i jogurtem i odstaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie do mieszaniny dodaj olej i mąkę. Wymieszaj całość, a następnie podziel na dwie części.
  3. Jedną część wymieszaj z kakao, do drugiej dodaj 2 łyżki mąki.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i za pomocą łyżki nakładać na przemiennie ciasto ciemne i ciasto jasne.
  5. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  6. Gotowe wyjmij z pieca i odstaw do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej