Ekspresowe ciasto z kaszy manny. Idealne do weekendowej kawki

Kawa bez ciacha nie smakuje tak samo, zwłaszcza w gronie najbliższych podczas leniwego weekendowego popołudnia. Nie musisz jednak spędzać długich godzin przy kuchennym blacie, by upiec niebanalny deser. Szybkie ciasto z kaszy manny sprawdzi się na tę okazję idealnie. Zobacz przepis.

Ekspresowe ciasto z kaszy many Ekspresowe ciasto z kaszy many
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Ekspresowe ciasto z kaszy manny w sam raz sprawdzi się jako prosty dodatek do kawki w gronie najbliższych. Nie potrzebujesz wielu składników, większość z nich zapewne masz w kuchennej szafce. Deser możesz podać solo lub w towarzystwie lodów, owocowego musu lub polane czekoladą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada z czekoladowym akcentem smakuje jak z najlepszej cukierni

Kasza manna - doskonała baza ciast i deserów

Kasza manna może być nie tylko bazą owocowego kleiku. Z sukcesem stanowi też główny składnik innych deserów i ciast. Z grysiku zrobimy krem do wypieków, aksamitny budyń, kasza może posłużyć też jako dodatek do ciasta. Poniżej znajdziesz propozycję na pyszne i ekspresowe dwukolorowe ciasto na bazie grysiku.

Dwukolorowe ciasto z kaszy manny swój nietypowy wygląd zawdzięcza połączeniu jasnej masy z ciemną - kakaową. Zamiast wylewać gotowe ciasto na blachę, wykładaj je łyżką, na zmianę mieszając ze sobą masę jasną z ciemną. Dzięki temu po upieczeniu deser zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem.

Dwukolorowe ciasto z kaszy manny
Dwukolorowe ciasto z kaszy manny © Canva | Ika Rahma

Szybkie ciasto z kaszy manny i jogurtu. Przepis

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Kaszę mannę opłucz pod bieżącą wodą. Następnie wymieszaj z cukrem i jogurtem i odstaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie do mieszaniny dodaj olej i mąkę. Wymieszaj całość, a następnie podziel na dwie części.
  3. Jedną część wymieszaj z kakao, do drugiej dodaj 2 łyżki mąki.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i za pomocą łyżki nakładać na przemiennie ciasto ciemne i ciasto jasne.
  5. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  6. Gotowe wyjmij z pieca i odstaw do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali