PrzepisDeseryEkspresowe ciasto z kaszy manny. Idealne do weekendowej kawki

Ekspresowe ciasto z kaszy manny. Idealne do weekendowej kawki

Ekspresowe ciasto z kaszy many
Ekspresowe ciasto z kaszy many
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
12.01.2024 08:47, aktualizacja: 12.01.2024 10:06

Kawa bez ciacha nie smakuje tak samo, zwłaszcza w gronie najbliższych podczas leniwego weekendowego popołudnia. Nie musisz jednak spędzać długich godzin przy kuchennym blacie, by upiec niebanalny deser. Szybkie ciasto z kaszy manny sprawdzi się na tę okazję idealnie. Zobacz przepis.

Ekspresowe ciasto z kaszy manny w sam raz sprawdzi się jako prosty dodatek do kawki w gronie najbliższych. Nie potrzebujesz wielu składników, większość z nich zapewne masz w kuchennej szafce. Deser możesz podać solo lub w towarzystwie lodów, owocowego musu lub polane czekoladą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kasza manna - doskonała baza ciast i deserów

Kasza manna może być nie tylko bazą owocowego kleiku. Z sukcesem stanowi też główny składnik innych deserów i ciast. Z grysiku zrobimy krem do wypieków, aksamitny budyń, kasza może posłużyć też jako dodatek do ciasta. Poniżej znajdziesz propozycję na pyszne i ekspresowe dwukolorowe ciasto na bazie grysiku.

Dwukolorowe ciasto z kaszy manny swój nietypowy wygląd zawdzięcza połączeniu jasnej masy z ciemną - kakaową. Zamiast wylewać gotowe ciasto na blachę, wykładaj je łyżką, na zmianę mieszając ze sobą masę jasną z ciemną. Dzięki temu po upieczeniu deser zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem.

Dwukolorowe ciasto z kaszy manny
Dwukolorowe ciasto z kaszy manny © Canva | Ika Rahma

Szybkie ciasto z kaszy manny i jogurtu. Przepis

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Kaszę mannę opłucz pod bieżącą wodą. Następnie wymieszaj z cukrem i jogurtem i odstaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie do mieszaniny dodaj olej i mąkę. Wymieszaj całość, a następnie podziel na dwie części.
  3. Jedną część wymieszaj z kakao, do drugiej dodaj 2 łyżki mąki.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i za pomocą łyżki nakładać na przemiennie ciasto ciemne i ciasto jasne.
  5. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  6. Gotowe wyjmij z pieca i odstaw do ostygnięcia.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także